Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Обраха копачи на биткойни в Гоце Делчев

Изглежда, гр. Гоце Делчев се е превърнал в миньорски град, но не за добив на въглища, а за масово копаене на биткойни. За това говори  полицейската хроника от  града, според която тук е регистрирана поредната кражба на машини за криптовалута. Според полицията неизвестни засега маскирани крадци са задигнали общо 46 машини за "копаене" на биткойни, които са на обща стойност около 20 000 евро. Извършителите са двама, сочи видеозаписът от охранителни камери в района. Полицаите са намерили в близост и изоставен микробус, с който най-вероятно е извършена кражбата. Това е поредният подобен инцидент в гр. Гоце Делчев, след като през март полицията в града  бе сигнализирана за кражба на пет компютъра за копаене на криптовалута.

Засега  разкриваемостта на такива престъпления остава слаба. Изключение прави случаят от село Черни Осъм, Русенско, откъдето бяха откраднати общо 23 компютърни конфигурации за добиване на криптовалута, собственост на българин, който живее във Великобритания. Всяка от компютърните конфигурации е на стойност между 2000 и 3500 щ. долара. След претърсвания на няколко адреса в Русе и в околните  населени места  двамата крадци бяха задържани.

Първата кражба на машини за криптовалута бе регистрирана през февруари 2018 г. в Областната дирекция на МВР в Благоевград. Тогава неизвестни извършители откраднаха 21 машини за виртуална валута от бившия  Завод за измерителни инструменти и уреди (ЗИИУ) в града. Помещението, от което са задигнати машините, се намира на петия етаж на административната сграда на закрития отдавна завод. Крадците успели да неутрализират СОТ-а и изнесли 21 компютъра "Антмайнер С 9"  на обща стойност над 200 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във