Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Обвиниха банковата служителка, източила чужди 400 бона

Окръжна прокуратура - Сливен, внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Б.М., директор на банков клон в Нова Загора, съобщи в сряда (20 февруари) държавното обвинение. Тя е обвинена за това, че през периода 28.11.2018 г. - 01.02.2019 г. в  Нова Загора при условията на продължавано престъпление  използвала без съгласието на титуляра платежни инструменти - дебитни карти, се казва в съобщението. Титуляри на картите са двама мъже от Нова Загора, уточнява прокуратурата. За посочения период Б.М. извършила общо 105 успешни тегления от банкомати в града, като по този начин получила общата сума от 45 200 лева. Това е престъпление по чл.249, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс: "Който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра, ако деянието не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума."

Директорката на банковия клон е обвинена и за това, че в периода юни 2016 г. до 5 февруари 2019 г. в Нова Загора  като длъжностно лице - в условията на продължавано престъпление, е присвоила пари - собственост на банката. Сумата е 400 000 лв., се посочва в съобщението. Според прокуратурата става дума за особено тежък случай на длъжностно присвояване в особено големи размери. Според НК това е престъпление по чл.203, ал.1: "За длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години."

Според неофициална информация става дума за 29-годишната Биляна Манчева, която е била арестувана по време на акция на полицията в Нова Загора и колегите им от Главна дирекция "Национална полиция". Съвместното им разследване е започнало, след като в полицията е постъпила жалба на бизнесмен от Нова Загора. В нея той се жалвал, че от негова сметка липсвала голяма сума в евро. От сметките на друг новозагорец пък били изтеглени около 180 000 лева.

Ако сметки на клиенти на банка са източени по нейна вина, тя е длъжна да възстанови парите според българските закони.

През ноември 2017 г. прочутото крило от национални отбор по футбол Мартин Петров сезира Софийската градска прокуратура, че без негово знание от банковите му сметки са източени 3.8 млн. лева. Разследването изясни, че за времето от 2007-а до 2017 г. без негово знание, съгласие и подпис са били извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. За престъплението бе заподозряна И.А., личен банкер на Петров, назначен от трезора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във