Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

"Октопод" къса мрежата на прокуратурата

Бившата барета Алексей Петров има причина да е доволен- падна едно от обвиненията срещу него, а процесът се отложи за края на годината.
S 250 e109c86b 280b 433c 8377 a0c467815578

Развоят на прословутото дело "Октопод" показва, че иде денят, когато МВР и прокуратурата ще се червят от срам заради провала на обвиненията срещу бившия съветник от ДАНС и бивш командос Алексей Петров и хората от групата му. Подсъдими по делото са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов и Кирил Топалов. При старта на процеса в началото на септември от списъка на обвиняемите отпадна бившият прокурор от Върховната касационна прокуратура Цеко Йорданов, както съобщи Специализираният наказателен съд. Делото в СНС бе възложено на състав с председател Виктор Чаушев. За да бъдат избегнати спекулациите, то бе публично разпределено от председателя на съда Георги Ушев по искане на наблюдаващия прокурор по случая Светлозар Костов, шеф на Специализираната прокуратура.
Защо Цеко Йорданов изпадна от кръга на подсъдимите така и не стана ясно от съобщението на СНС.

Тази седмица делото тръгна, но без изгледи то да върви успешно за държавното обвинение. Първото, което се случи на заседанието в сряда (23 септември), бе, че наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, шеф на спецпрокуратурата, си направи самоотвод. Постъпката му бе логична, защото преди месец ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова поиска отстраняването му чрез нарочен доклад до главния прокурор Сотир Цацаров и до Висшия съдебен съвет. Поводът за искането на Попова бе постановлението на шефа на спецпрокуратурата Костов от 17 юли 2015 г., с което той отложи влизането на Росен Петров-Животното в затвора. Бандитът бе осъден на 3 години и 3 месеца затвор ефективно заради участие в наркогрупата на Златомир Иванов-Баретата. Така по волята на прокурор Костов Животното вместо в зандана, изпъна жили на плажа в Несебър и междувременно беше сред най-активните участници в атаката срещу зоналния съвет на БФС, която проведе агитката на ЦСКА през юли.

Самият спецпрокурор №1 припомни, че срещу него вече има четири дисциплинарни производства. Първата дисциплинарка е от април 2014 г., когато 11 от членовете на ВСС го обвиниха в нарушения при случайното разпределение на делата, в неетично отношение към колегите и за уронване на престижа на съдебната власт с медийните си изяви.

Второто бе по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров месец по-късно. Поводът бе делото "Октопод", което бе прехвърлено в спецпрокуратурата - като неин шеф Светлозар Костов наруши принципа на случайно разпределение на делата и се самоизбра за наблюдаващ прокурор.

Третата дисциплинарка срещу него бе отново по предложение на Цацаров и бе предприета през април тази година. Последното дисциплинарно производство пък бе образувано на 17 септември заради неизпълнената присъда на Росен Петров-Животното.

След като оповести самоотвода си, спецпрокурор №1 коментира, че дисциплинарките и атаките срещу него в последните две години са свързани с делото "Октопод". Той заяви, че искал да работи свободно по случая, но трудно би могъл да го направи. Според него той е компрометиран от разследването срещу плевенския прокурор  Димитър Захариев за опит за оказване на натиск върху свидетеля Георги Цветанов в полза на един от подсъдимите. Зад всичко стои работата ми срещу групата на Алексей Петров, подсъдими за рекет и побой, заяви Костов. А прокурор, който не се чувства безпристрастен, се оттегля. Затова за всички е добре делото "Октопод" да стартира на чисто, каза още той.

Думите му веднага бяха използвани от защитниците на обвиняемите. Според адвокатите на Петров и според хората му Костов си е признал, че се чувства пристрастен. Не може да бъде независим прокурор, който е обект на четири производства срещу себе си, коментираха адвокатите.

Главният обвиняем в делото - бившата барета Алексей Петров, използва случая да упражни иронията си. Това е бягане пред вятъра, рече той, но допълни, че иска Костов да остане прокурор по делото, защото бил интересен обект за изследване.

В интерес на истината не само Светлозар Костов е интересен обект за изследване. Такъв обект е и съдия Румяна Ченалова, в чиито ръце бяха папките по делото, но случаят й беше отнет, защото бе отстранена от длъжност. Както е известно, Висшият съдебен съвет образува срещу нея дисциплинарно производство заради действията й по делото за несъстоятелността на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", накърнили интересите на френската компания майка.

В началото на април 2015 г. съдия Атанас Атанасов от Сифийския градски съд (СГС) изпрати "Октопод"-а на колегите си от спецсъда. Атанасов мотивира това си решение с промените в НПК, според които делата срещу организирани престъпни групи са подсъдни на специализираните съдилища.

Така най-накрая СНС се зае с главоболното дело. Предчувствието на спецсъдиите, че процесът няма да върви гладко, се оправда още на първото заседание в началото на септември. То се затвърди окончателно тази седмица, тъй като отново се оказа, че пострадалите от действията на групата Павлета Иванова и Валентин Шотев не са редовно призовани. На заседанието се изясни, че Иванова живее в чужбина и не е била открита на посочените на призовкарите адреси. Що се отнася до другия пострадал свидетел - Шотев, стигна се до предположението, че той се крие от призовкарите умишлено. Така се получи консенсус между съд и защита, че историята с нередовно призованите свидетели е процесуална пречка. В крайна сметка съдът прецени, че правата им няма да бъдат нарушени, ако не се явят лично, и даде ход на делото.

След отвода на Костов прокуратурата отново бе принудена да се черви, този път заради недоказаната си обвинителна теза. Едно от обвиненията срещу Алексей Петров - за побой над нередовния потърпевш Валентин Шотев - отпадна. Причината бе, че престъплението е било извършено преди 15 години и към днешна дата вече е с изтекла давност.

СНС се вслуша в искането на защитата обвинението да отпадне. Постановлението на съда обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативен съд в срок от 15 дни. За да могат заинтересованите страни - в случая прокуратурата - да обжалва, съставът на специализирания съд реши да отложи делото. Обсъдени бяха различни дати, но поради заетостта на адвокатите началото на декември се очерта като най-приемливия срок за продължаване на процеса. 

Докога "Октопод"-ът ще се влачи из залите на Темида, не е ясно. Но едва ли има друго дело досега, което да не илюстрира в детайли всички познати слабости на правоохранителните и правораздавателните институции у нас. "Големият октопод" се роди през февруари 2010 г. и постепенно закърня, като дългият  първоначално списък с обвиняеми се сви до шест. През зимата на 2014 г. окончателно оневинен по мегаделото бе бизнесменът Пламен Стоянов-Дамбовеца, обвинен в източване на "Кремиковци" и за пране на пари. Логично той потърси правата си и заведе дело в Страсбург - с идеята да осъди държавата за 85 млн. евро пропуснати ползи и вреди на бизнеса му.

Ще последват ли неговия пример и други обвиняеми в процеса, засега не е известно. Пътеката към Страсбург вече е широк друм, по който крачат с папки под мишница недоказани от МВР и от прокуратурата престъпници. И мине не мине време, държавата бърка в джоба ни, за да плаща за дивотията на полицията и обвинителите. Докога ще я караме така - срамът техен, а парите наши - не е известно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във