Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Операция "Димна завеса"

S 250 35abcbde a6fa 4ea5 a515 1d3f9b89d318

Залежали с десетилетия скелети в приватизационния гардероб отново са на показ. Серията от акции срещу назначени олигарси е обаче по традиция крайно неубедителна и се възприема като поредното издание на бутафорията "Ревизия на прехода" - риалити формат, който електоратът преглъща вече две десетилетия. Въпросът е: Защо сега?! А най-логично е обяснението за прикриващ огън в защита на мандата и прилежащото усвояване на средствата по оперативните програми.

Натискът срещу критичния към управляващите издател Иво Прокопиев продължи с обвинение за пране на пари по странното дело за приватизацията на "Каолин" преди 17 години. Прокопиев е обвиняем и за продажбата на миноритарния държавен дял в "ЕВН", но делото така и не може да влезе в съдебна фаза заради неяснотата на прокурорската теза. А тя е по-лесно защитима от тази по казуса "Каолин".

Според държавното обвинение раздържавяването на добивното предприятие е престъпно, а реализираната от него незаконна печалба е инвестирана в актуалния бизнес на Прокопиев. Приватизационната сделка е била обаче предмет на съдебна проверка, при която не са установени нередности. А срещу продажбата на предприятието през 2012 г. на германската компания "Кварцверке" никой няма възражения.

Повдигнатото обвинение послужи на свой ред за проверка на антикорупционната комисия, която установи голямо разминаване между законните доходи и притежаваното от Прокопиев имущество. Въз основа на това пък беше постигнат запор върху негови активи в размер на 200 млн. лв. - основно в  "Алфа Финанс Холдинг" АД. 

Новото разследване за "Каолин" е по сигнал именно на антикорупционната комисия от края на април. Прокуратурата изяснява още извършени ли са престъпления по служба от служители на икономическото министерство за изпълнението на концесионните договори. Освен Прокопиев обвинения са повдигнати и срещу членовете на директорския борд на "Алфа Финанс Холдинг" Константин Ненов и Иван Ненков.

"В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК (пране на пари), касаещо продажбата на придобити от "Алфа Финанс Холдинг" АД акции от капитала на "Каолин" АД, представляващи 100% от капитала на "РМД Каолин 98" АД, на регистрираното в Германия дружество "Кварцверке ГмбХ", съобщи прокуратурата.

От "Алфа финанс холдинг" окачествиха отново делото като "безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България". Ролята на държавното обвинение пък била сведена "единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии". Според холдинга приватизацията на "Каолин" е успешна и проверена от съда, а обвинението е неразбираемо, фактически необосновано и логически несвързано.

Още по-закъсняла е ревизията на емблематичния приватизатор Николай Банев, който беше арестуван със съпругата си Евгения в елитния френски курорт Ница. В коментар за повдигнатите срещу тях обвинения за престъпно сдружаване в периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. заместник-главният прокурор Иван Гешев обеща: "Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация!"

Онагледяването става обаче на деветата година и третия мандат на ГЕРБ, седмата и последна година от мандата на главния прокурор Сотир Цацаров и двадесетата година от приватизацията на “Полимери”. А лавината от приватизационни сделки на Банев беше съпроводена от самото начало от информация за неотчетени в балансите на предприятията активи за десетки милиони.

Че става въпрос за премерени действия срещу малцина в море от безнаказана престъпност съмнение няма. Преди година лично премиерът Бойко Борисов определи приватизацията на "Полимери" като "разбойническа" и обяви, че е говорил с Цацаров за търсене на отговорност от причинилите "този пладнешки грабеж". На преден план Борисов беше ядосан заради нуждата от държавни харчове за обезопасяване на разграбения завод, докато собствениците му карат "Майбах", но с добавката че "дават оценки на правителството".

Пак по същото време от ГЕРБ подхвърлиха идеята за ревизия на прехода чрез конституционна промяна, с която да бъде премахната давността за престъпления при раздържавяването в периода 1992 - 2017 г. - включително и разваляне на приключени в този период приватизационни сделки. Нищо подобно, разбира се, не се случи, но Банев явно не е реагирал правилно. Или просто му е дошло времето с неизменното откриване на топлата вода в такива случаи. 

"Терминът, който употреби един колега, е обезкостяване. Може би това нагледно на жаргон онагледява цялата ситуация. От първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала това по никакъв начин, с какъвто и да е контрол, последващ, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тези предприятия, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие и за това няма никакъв контрол. Резултатът с "Полимери" е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата само от това предприятие", откри топлата вода Гешев.

Източването и кичозният лукс в стил "Банев" са публична тайна още от години. Сега установили, че парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не по сметката на завода, а към контролирани от фамилията Баневи сметки на други фирми, както и чрез взимане на пари на ръка от касата на предприятието. Работата по случая започнала обаче след "сигнализираща справка", пристигнала миналия месец в Специализираната прокуратура. След това изискали всички свързани висящи и спрени срещу неизвестен извършител дела в страната, обединили ги  и ги възобновили.

Повдигнатите обвинения са за укриване на данъчни задължения в големи размери, за длъжностно присвояване в особено големи размери, за използване на фалшив документ с невярно съдържание за присвояване на чуждо имущество, за прикриването му с финансови операции или сделки, както и за сговор за извършване на престъпления в чужбина. Всичко това можеше да стане обаче още в първия мандат на ГЕРБ, когато излезе обилна информация за съсипията на "Полимери". 

Продължава и обработката на издирвания с европейска заповед за арест заради данъчни престъпления туристически бос Ветко Арабаджиев. По сигнал на регионалната екоинспекция в Бургас прокуратурата ще го разследва и за наложени, но неплатени екологични глоби в размер на 7 млн. лева. Става въпрос за наложени санкции на пречиствателната станция за отпадни води "Елените" към едноименния курорт, чийто собственик е Арабаджиев. Оказва се, че пречиствателната станция работи без разрешително за воден обект от 2012 г. при високо превишение на емисионните норми. В случая екоинспекцията, изглежда, е предприела мерки, но недостатъчни, че да стреснат хотелиера. 

Избирателният подход на тази закъсняла деятелност е очеваден. В началото на годината Цацаров разпореди  мащабна проверка на произхода на средствата, с които заможни български граждани са придобили през последните две години имоти за над 500 хил. лв. и луксозни коли. Поводът за поредната акция "Лукс" беше информация на НАП за 365 души, попадащи в рамките на тези критерии. От МВР пък доразвиха пикантерията с установени в страната и притежавани от българи 68 автомобила "Ролс Ройс", 50 "Майбах", 193 "Бентли", 31 "Ламборгини", 93 "Ферари". За някои от собствениците имало, представете си, оперативни данни и сигнали "за евентуални престъпления от общ характер, включително и за извършени данъчни престъпления и измами".

От прокуратурата съобщиха тогава, че е налице повод за извършване на проверки на територията на цялата страна предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления и пране на пари. На приходната агенция пък беше разпоредено да извърши данъчни проверки на всеки от придобилите подобни имоти през последните две години, като направи и анализ на доходите им "с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти". След края на проверката по тези две направления прокуратурата щяла да уточни допълнително какви действия ще предприеме впоследствие.

От НАП охладиха обаче горещата новина с коментара, че това е рутинна дейност. "Няма никакъв проблем да се извършат проверките на селектираните около 500 лица, които ще бъдат разпределени по териториални дирекции. Ние непрекъснато правим проверки за съответствие между доходите и имуществото на физическите лица, това е сред основните ни дейности. Всяка година НАП извършва около 1500-2000 проверки и ревизии на физически лица, като данъчният ефект под формата на допълнително установени задължения е от порядъка на 70 млн. лв. - 100 млн. лв.", коментира говорителят Росен Бъчваров.

Именно критериите за селекция са обаче голямата уловка. В медийната шумотевица никой не си направи труда да забележи, че извън проверяваните останаха всички имущества в активите на юридически лица. Така бизнес депутатът Делян Пеевски остана извън списъка, тъй като в лично качество не притежава нито скъпи имоти, нито луксозни коли.

В края на юни резултати от горните проверки нямаше, но пък НАП обяви нова инициатива - проверки на около 290 физически лица, изхарчили за минали години над 50 хил. лв., без да имат официално декларирани доходи. При установени несъответствия между имущество и доходи беше обещано възлагане на данъчни ревизии за последните пет години. "Тези близо 300 случая са най-очевидните несъответствия между официален доход и разходи на домакинствата. Освен тях има и други физически лица, чието имущество е повече от декларираните приходи, които също ще бъдат проверени", поясни тогава заместник-директорът на НАП Пламен Димитров.

Резултати по тази линия също не са оповестени, но посланието е ясно: действаме на всички фронтове - и срещу дребни риби, и срещу големи. Само че при толкова ограничителни критерии в мрежата попада символичен улов. А дори от стотиците проверявани лъсват имената на единици. И остава впечатлението, че прокуратурата прилага тактиката на пакетирането, при която се тръгва едновременно и медийно срещу няколко знакови имена, но реално пресира неудобните на властта, а другите плащат и след време всичко утихва. До съд в крайна сметка не се стига, а ако се стигне, обвинението е съшито с бели конци така, че да падне.

При липсата на Пеевски сред проверяваните е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Каквито и да са неговите обвързаности, двамата са несъизмерими както в имуществено, така и във властово отношение. Оказва се, че през януари приходната агенция е приключила проверка на Панов за периода 2011 - 2016 г. и данъчни нередности не са констатирани. Три месеца по-късно НАП решава да започне пълна данъчна ревизия за същия период, която завършва с данъчно-ревизионен акт с установен дължим данък върху доходите в размер на 16 хил. лева. 

Сумата е формирана от няколко хонорара, получени от Панов за участие в лекции и конференции - от Националния институт на правосъдието, издателство "Труд и право" и "Вестникарска група България". НАП опряла и до 1500 евро, получени от Панов за ремонт на негово жилище по силата на наемен договор, в който наемателят се задължава да плати тези разходи на наемодателя. Освен това председателят на ВКС не декларирал 1/6 от наема за друго семейно жилище, притежавано в останалата му част от неговата майка, която декларирала и платила целия дължим данък. А най-големият укрит от Панов доход е за бунгало край Варна, придобито от него преди пет години.

Едноетажната дървена постройка от 37 кв. м е построена върху терен от 480 кв. м, от който той придобива 1/2 идеални части. Данъчните приемат, че посочената в нотариалния акт и преведена по банка сума от 26 хил. лв. е шест пъти по-ниска от реално платената. Заключението е направено въз основа на оценка на вещо лице, според което реалната цена на имота е 122 хил. лева.

Оценката е направена чрез сравняване с 20-ина обяви за продажба на недвижими имоти в района, както и с две сделки, направени обаче в прекалено дълъг времеви интервал - едната през 2012-а, другата през 2015 година. При това е нарушено правилото да става въпрос за сходни имоти, като единият е за апартамент в другия край на Варна, другият - за ресторант на плажа. Всички оферти пък са за масивни къщи с парцел, а не за дървена постройка с временен статут.

Facebook logo
Бъдете с нас и във