Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

"Оптимизацията" на прокуратурата тръгна. Ами съдът?

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши в сряда (11 юли) да предложи закриването на 11 районни прокуратури. При това само "пилотно" - с уговорката, че е въпрос на време и допълнителна преценка дали те ще са единствените, които ще спрат да съществуват като самостоятелни структури на съдебната власт, кои ще са следващите и кога ще продължи "оптимизацията".

Става дума за прокуратурите в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Всички те ще се превърнат в териториални отделения към по-големи районни прокуратури. Така прокуратурите в Белоградчик и Кула ще преминат "под шапката" на районната прокуратура във Видин. Отделенията в Дряново и Трявна ще бъдат към прокуратурата в Габрово.  Тервел ще се "окрупни" към Добрич, Ардино ще мине към Кърджали, Мадан и Чепеларе ще се сместят под ръководството на районната прокуратура в Смолян, прокуратурите на Брезник и Трън  отиват към Перник, а Тополовград - към Ямбол.

Структурната реформа на държавното обвинение трябва да бъде гласувана от пленума на Висшия съдебен съвет, който единствен може да открива или закрива органи на съдебната власт. Пак пленумът, съгласувано с правосъдното министерство и Цецка Цачева, ще трябва да вземе решение и за очертаването на новите райони, в които ще могат да действат "окрупнените" прокуратури.

Предвижда се преформатирането на прокуратурите да стане факт от 1 януари догодина. Най-важното за магистратите е, че закриването на ведомствата им няма да доведе до съкращаване на техните щатове - държавните обвинители ще си останат физически на работа там, където са били и досега.  Голяма част от администрацията - също, поне засега. Сградният фонд, който ползва държавното обвинение, също ще се запази, няма да се местят деловодствата и регистратурите - така че за гражданите кой-знае колко осезаема промяна няма да настъпи.

На този етап не е много ясно дали ще има промени в ръководните екипи на прокуратурите и какви точно ще бъдат те. Още повече че в същия ден, в който прокурорската колегия на ВСС гласува за закриването на прокуратурата в Тополовград, той избра за неин административен ръководител Неда Михалева. А главният прокурор Сотир Цацаров дори я похвали, че трусовете около бъдещото преструктуриране на прокуратурата в Тополовград по никакъв начин не са повлияли на представянето й по време на конкурсната процедура.

Окрупняването обаче ще позволи - макар и в бъдеще, да се съкрати администрацията. А магистратските щатове да се разпределят по-справедливо според натоварването на отделните звена.

По време на заседанието в сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви и че има още много идеи за промени, но те ще се осъществяват тепърва. Вероятно след като се види резултатът от "пилотното" закриване на 11 районни прокуратури и превръщането им в териториални отделения.

Решението за закриването на 11-те районни прокуратури беше прието единодушно от всички членове на колегията, присъстващи на заседанието. А Гергана Мутафова го определи като "историческо", макар и с предупреждението, че тепърва ще има много работа по детайлите на тази трансформация: относно имуществото, щатните разписания, преназначаването на администрацията, и т.н.

"Важното е, че с приемането на това предложение се дава старт на реформата", заяви Сотир Цацаров. Което е безспорен факт.

За "оптимизацията на прокуратурата" се говори вече от година - още от 2017-та, когато за първи път се чу за "унифицирания модел" за промяната й и за възможността за закриване на слабонатоварени районни звена и прехвърлянето им към прокуратурите в окръжните центрове.

Преди да се стигне дотам, Цацаров направи и друго: той поиска от Конституционния съд специално тълкуване - дали структурата на прокуратурата трябва да съответства едно към едно на тази на съдилищата - т.е. към всеки съд да има и съответната прокуратура. И след като получи отрицателен отговор, представи пред пленума плановете за закриването на част от районните прокурорски звена.

Последваха месеци наред обсъждания с административните ръководители на държавното обвинение, район по район и прокуратура по прокуратура. Докато най-сетне се стигна до внасянето на конкретните предложения.

Дали някой ден ще се пристъпи към закриване и на новосъздадените териториални отделения на прокуратурите - поне на този етап никой не може да каже. Пък и това ще зависи в голяма степен от решението на съдебните кадровици, от които също се очакваше да започнат действия за преформатиране на съдебната карта съобразно демографските и икономическите промени в регионите, диспропорциите в натовареността на магистратите..

Само че единственото, което се чува по този въпрос откъм съдийската колегия на ВСС, е гробовно мълчание. Там за закриване на съдилища въобще не се говори, като стане дума  за "оптимизация" на щатове, неминуемо се стига до скандал между членовете на съвета. А трупаните с години проблеми на съдиите, включително и най-болезнения от тях - за неравномерната им и безкрайно несправедливо разпределена натовареност, продължават да се решават с палиативни мерки: основно чрез командироване или законодателни напъни за промени в подсъдността, част от които дори в ущърб на интересите на гражданите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във