Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Освежиха адвокатската група за измами

Столичната полиция кой знае защо притопли във вторник (26 април) януарска новина за разбита организирана група за имотни измами, ръководена от адвокати. В официално тиражираните версии през зимата и сега разликите са несъществени. Плюс необяснимия факт, че някои от героите в тях през изминалите четири месеца са прибавили по пет-шест години върху възрастта си.
Според прясната информацията на МВР от тази седмица са задържани двама действащи адвокати от столична кантора. При спецакцията са арестувани и четирима техни помагачи, които осигурявали подставени лица - мними наследници на собствениците, съобщи пресцентърът на МВР.
Досъдебното производство по случая е образувано в края на миналата година по сигнал, че действащи адвокати от столична адвокатска кантора с фалшиви документи придобиват недвижими имоти, собственост на починали без наследници или хора с психични отклонения. Според информация, разпространена от МВР на 15 януари, разследването е започнало още през октомври 2010 г., когато 31-годишната Г.М. от Благоевград и Ц.И (20 г.) от Дупница се опитали да изтеглят 17 910 лв. от клон на банка в столицата. Сметката обаче била на починала вече жена.
Във връзка със случая са задържани адвокатът Константин Томов (42 г.), и съучастникът му, 45-годишният Васил Петров, прочут с прякора си Бахамата. Те са арестувани на 12 януари край заведение в ж.к. Люлин. Бахамата вече е бил обявен за издирване, защото не се върнал в затвора в Бобов дол, откъдето е пуснат временно за лечение. Тогава МВР обяви Томов за организатор на групата. При определяне на мярката за неотклонение на адвокат Томов прокурорът от Софийската градска прокуратура Митко Димитров потвърди, че според събраните до този момент доказателства лидер на групата е адвокатът. Обвинителят посочи, че именно Томов е имал познанията и средства, с които да снабдява съучастниците си с необходимите фалшиви документи. Срещу адвоката бе повдигнато обвинение по чл.321, ал.1 от Наказателния кодекс, а Петров е привлечен в процеса като участник в организираната престъпна група.
Още през януари полицията оповести, че са събрани доказателства за съучастниците на задържаните - 35-годишният Г.К. от Благоевград, с прякор Биби, криминално проявен за лихварство и наркотици, обявен за общодържавно издирване, и А.К. (53 г.) от София, който обаче се укрил.
В априлската версия на същата информация организаторите са вече трима. Това са адвокат Томов, който според съобщението от 26 април от януари досега е пораснал с три години и вече е на 45 години. Другата новина е, че издирвания през зимата столичанин А.К. вече е заловен. Той също е прибавил една година към възрастта си. Разкрит е и третият адвокат в схемата - съпругата на Томов И.Т. (46 г.). Според данните на МВР тримата са били съдружници в адвокатска кантора и се занимавали с незаконно придобиване на имоти.
В съобщението на вътрешното ведомство се уточнява, че съпругата и укриващия се А.К са задържани на 20 април при спецоперация под ръководството на Софийска градска прокуратура. Жената е арестувана в жилище в ж.к. Люлин, в столицата е бил заловен и третият съдружник. В дома на Томови са намерени празни бланки на различни видове документи, нотариални кочани с печати на нотариуси, празни бланки за дипломи за завършено висше образование и множество лични данни - ЕГН-та, адреси и лични карти на български граждани.
Освен с ареста на тримата организатори на престъпната група във вторник (26 април) МВР се похвали и със залавянето на трима от помагачите. Те обаче се оказват същите онези от януарската акция. Разликата е само, че въпросната Г.М. от Благоевград за четири месеца е навъртяла цели седем години и вече е на 38. Тя е на свобода под парична гаранция.
Много зле се е отразило четиримесечното полицейско издирване и на 35-годишния Г.К., известен още с прозвището Биби: при ареста му през април, според прессъобщението на МВР, той вече е на 48 години и даже осмисля превратностите на съдбата в затвора в Бобов дол.
От зимата досега не е мръднала единствено 20-годишната Ц.И. - тя си е на същите години, но с уточнението че е от село Червен бряг, където се намира под домашен арест. Иначе от великденското съобщение на вътрешното ведомство разбираме още, че на 23 април Софийският градски съд е наложил на тримата организатори на измамите постоянна мярка за неотклонение.
Докъде ще стигне разследването на дейността на тримата адвокати и на помагачите им ще стане ясно, когато им връчат предявяване на обвинителните актове. Засега, според официалната информация, са установени над 20 измами с имоти.
Любопитна е съдбата на другия виден представител на организирана група - Васил Петров-Бахамата, собственик на бар Плейбой в Благоевград. Славата му се носи още от далечната 1993 г., когато Бахамата открадна китарите на инструментална група, участваща в музикален фестивал в Дупница. После се прочу край т. нар. братя Галеви - той е кум на Ангел Христов - Геле. След ареста му през януари тази година стана известно, че той всъщност е много закъсал, та чак клонът на Юробанк в Перник обявил къщата му в Дупница за продан. Това е станало заради неиздължена ипотека по кредит от 200 000 лв., който семейството Петрови изтеглило от Юробанк. През 2010 г. имотът беше обявен на търг с цена 101 000 лв., но не се явиха купувачи и през януари тази година тя вече беше паднала на 81 000 лева. Триетажната луксозна къща на семейство Петрови е с площ 296 кв. метра. Преди да се захване да попълва семейния бюджет с измами, Бахамата се раздели и с ремонтна работилница и гараж в Благоевград за 165 000 лв., също продадени на търг заради друг необслужен кредит.
За участието си в измами Районна прокуратура - Благоевград, вече поиска Бахамата да бъде лишен от свобода за шест години. Това стана на съдебно заседание във вторник (26 април), в същия ден, когато МВР обяви, че е разбита адвокатската група. Делото срещу Петров е по чл.209, ал.1 от НК - измама с цел имотна облага и е за престъпление, извършено още през 2006 година. През януари същата година той се срещнал с благоевградския производител на алуминиева дограма Стоян Смилянски, управител на фирма Стиви Лин, за когото предварително научил, че има задължения от 5000 лв. към двама подизпълнители. Бахамата заявил на Смилянски, че е научил от сигурно място, че заради този дълг ще бъде отвлечен от представители на СИК - София. Той обаче можел да го отърве от наказанието срещу 5000 лева. Смилянски се обадил на брат си да потърси пари, а после лично дошъл да разговаря с Бахамата. Петров повторил предложенето си, и дори обещал, че срещу още 1000 лв. може да им осигури кредит от 28 000 лв. чрез познат банков служител в Булбанк - Благоевград. Така братята щели да изплатят всичките си задължения. В крайна сметка Бахамата прибрал общо 6000 лв., но кредит не бил отпуснат, защото фирмата не отговаряла на необходимите условия. Във фазата на досъдебното производството Бахамата отказал да се признае за виновен за измама.
Иначе Васил Петров в момента е в Бобовдолския затвор, където излежава 10-месечна присъда за управление на автомобил в нетрезво състояние. Бахамата вече има една присъда за пласиране на фалшиви пари. Въз основа на нея в края на миналата година т. нар. комисия Кушлев му конфискува имоти на стойност 359 000 лв., сред които земеделска земя в района на гр. Сандански, административна сграда, складови бази за авточасти и апартамент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във