Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Осветиха в червено зелената Иванчева

Дивият популизъм на "антисистемната" кметица на район "Младост" Десислава Иванчева приключи. В комплект със заместничката си Биляна Петрова и с пълна чанта с пари двете бяха задържани посред бял ден в показна акция в центъра на София. Кадри на прокуратурата, от МВР и от комисия "Антикорупция" засякоха служебния им автомобил пред Спортната палата, а пръв за ареста им съобщи публично във Фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. С напоителна доза сарказъм, подкрепена с цитат от Ницше, Тодоров показа отлична осведоменост по случая.

Макар и без  наличие на официални данни, фамозният автор на "Шайка" се похвали от името на управляващите и свърза директно Иванчева с червената опозиция. "За два месеца буквално разобличихме корупционни схеми, шуробаджанащина и тотална некадърност в поне пет-шест доминирани от БСП общини. Днешният подкуп на Иванчева е просто брънка в тази верига. Мисля, че няма да свърши дотук", написа ексдепутатът. Близката до властта телевизия "Канал 3" пък предаваше директно ареста от самото начало - с обяснението, че камерите й попаднали случайно там.

"За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така пари... Това ще се разследва тепърва - кой ги е оставил. Едва в 17 ч. имаме адвокат. Четири часа от 12.45 до 17.00 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат, и направиха показно  - 34 полицаи имаше, 9 коли”, заяви Десислава Иванчева след последвалия задържането разпит. Заместничката й Биляна Петрова пък получи хипертоничен пристъп и дойде да  я свестява екип на "Бърза помощ".  

Ден по-късно адвокатите им повдигнаха малко завесата, докато изграждаха защитна версия. От тях научихме, че автомобилът, в който бяха задържани Иванчева и Петрова, е служебен и е ползван от много хора. Двете се прибирали с него от среща с посочения от Иванчева за неин защитник Върбан Върбанов, при която колата била паркирана, без да е заключена на ул. "Московска" пред сградата на Столичната община. В колата имало много кашони, пълни с "боклуци", а между тях - и кашонът с парите.

Ръководителите на спецпрокуратурата и на антикорупционната комисия Иван Гешев и Пламен Георгиев подплатиха обвинителната теза с аргументи, чиято достоверност тепърва ще бъде обсъждана и проверявана. Потвърдени бяха размерът на иззетата сума - 70 000 евро (с оценката, че "това е най-голямата сума, която някога е задържана"), така и участието на бивш кмет на район "Младост" (вероятно Петко Дюлгеров) като посредник в корупционната сделка. Обявено беше, че той е направил пълни самопризнания, а тримата ще бъдат обвинени за получаване на подкуп. Можело да бъдат прибавени и обвинения за участие в организирана престъпна група и за пране на пари.

Разследването започнало с прокурорска проверка през декември миналата година по "многобройни сигнали от различен характер за неправомерни действия в община "Младост" и в частност на кмета Иванчева". Първоначалните данни били за търговия с влияние, а детайлите за искания подкуп били събрани впоследствие. През февруари е образувано досъдебно производство, в хода на което са приложени множество специални разузнавателни средства.  Снети са и показания от строителен предприемач, осигурил въпросната сума.

Въпросният инвеститор се завърнал в България след дългогодишен престой в чужбина, за да осъществи голям инвестиционен проект в "Младост". За целта успал да реализира изменение на подробния устройствен план, но Иванчева бавела процедурата за издаване на разрешително за строеж. Първо обявила цена от 20 лв/кв. м, което правело 1.1 млн. евро за инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. метра. После направила отстъпка "за количество" и рушветът бил сведен до 500 хил. евро. За първата част от проекта поискала 250 хил. евро, които да бъдат плащани на вноски от по 70 хил. евро.

Предприемачът се свързал обаче с комисията "Антикорупция", а за разследващите подобна информация не била новост. След разпита му пред съдия и заявена  от него готовност да осигури сумата за първата вноска  започнало прилагането на СРС-та. Чакането продължило няколко месеца, а на финалната права Иванчева отлагала неколкократно срещата с предприемача по различни причини. Кметицата сама обявила мястото на срещата и изчакала предаването на парите на посредника в кафене до "Кристал".

Там ги броила в продължение на 90 минути, а той уверил инвеститора по телефона, че вече всичко е наред и няма да бъде притесняван. После посредникът взел комисиона от 14 хил. евро и тръгнали в различни посоки. Първо  бил задържан той пред Народния театър, а след това Иванчева и Петрова - с остатъка от 56 хил. евро. При освидетелстването двете буквално светнали "като коледни елхи", а при претърсването на кабинета и дома на Иванчева са открити стотици забавени с месеци преписки. Ставало въпрос за стандартен подход за изнудване в общината, включително и срещу инвеститори клас А, които били насочване към определена фирма за строителните дейности. 

Така и не беше дадено обаче смислено обяснение за преднамерената показност на операцията и последващите действия на разследващите. Целта била да бъдат заловени, преди да хвърлят или внесат парите в банка, а не да бъдат задържани пред министерство. Не е ясно обаче защо не са ги задържали още в кафенето. Не са особено убедителни и доводите в полза на дългия престой на задържаните с белезници на улицата. Разследващите посочиха бавното описване на всяка една банкнота в следствените протоколи - "да види какво става при претърсването на колата - така й гарантираме правата и да не може да каже, че сме подхвърлили парите".

В НПК наистина има изискване претърсването и изземването да се извършват в присъствието както на поемни лица, така и на лицата, които използват помещението. По отношение на помещенията, които се ползва от държавни или общински служби, има обаче специално изискване претърсването и изземването да се извършват в присъствието на техен представител. И е логично този представител да не е едновременно и задържан. Освен това претърсването на колата можеше да стане много бързо, след което описването на банкнотите да продължи в закрито помещение. 

Екшънът прерасна и в институционална закачка между разследващите начело с главния прокурор Сотир Цацаров и вицепремиера Екатерина Захариева. Покрай обичайното си пустословие тя направи оценката, че "малко се попрехвърлиха границите вчера" и че "оттук нататък ще се направи анализ". Цацаров отвърна с въпросите какво послание отправя изпълнителната власт и доколко изказването на вицепремиера по съдебната реформа кореспондира с широко прокламираните и от самата нея антикорупционни политики на правителството.

"Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие!", заяви Цацаров. "Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук!", увери и шефът на "Антикорупция" Пламен Георгиев. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във