Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Отбор ченгета в Бюрото за СРС

Нов мандат със стари кадри балансира СРС-интересите на управляващи и опозиция

Кадри на сегашните и тоталитарните служби без юридическо образование ще контролират законността на прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Новият състав на петчленния орган беше избран без парламентарен дебат в резултат на поредната управленско-опозиционна сделка.

В резултат председателят Пламен Иванов се оказа предложен от "Воля" на Веселин Марешки, но не може да има съмнение, че е човек на всички власти.  Иванов е завършил машиностроене, но от 20 години е кадър последователно на Национална служба "Сигурност" и Държавна агенция "Национална сигурност", в която заема длъжността началник на отдел по линия защита на класифицираната информация. 

Предложеният от ДПС заместник-председател Илко Желязков пък е психолог по образование, но преди да премине през същите служби започва кариерата си на тихия фронт като щатен служител на Второ главно управление на Държавна сигурност. При това е внедрен по върховете на българската енергетика - председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2", два пъти член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в Държавния резерв, където работи до избора му за член на бюрото.

Останалите трима членове ще карат втори мандат. Предложеният от ГЕРБ Огнян Атанасов завърша първо Националната спортна академия, а после и счетоводна специалност, но също го тегли към службите. Започва преди промените в Дирекцията за оперативно издирване в МВР, след което я оглавява, а по-късно е начело на Дирекция "Информация и анализ" към 41-вото Народно събрание и член на парламентарна подкомисия за контрол на СРС.  

Човекът на БСП Илия Ганев пък е лесничей по образование, но бързо се преквалифицира в Академията на МВР като пожарникар, а по-късно се доразвива в Държавната комисия по сигурността на информацията, в която е бил главен експерт и неин член. Видими белези от полицейско присъствие в битието си няма единствено предложения от Обединените патриоти Огнян Янакиев, който е юрист, работил е като адвокат, а като депутат в 41-вото Народно събрание беше председател на Комисията по образование, наука, въпросите на децата, младежта и спорта.

Единственият кандидат без еднозначна партийна подкрепа се оказа досегашният председател на бюрото Бойко Рашков. Първоначално той беше излъчен от депутатите от левицата Филип Попов и Славчо Велков, но в крайна сметка БСП реши да не се конфронтира с ГЕРБ. Рашков влезе в остър конфликт с управляващите, породен от критичните му доклади и изказвания за многобройни нарушения в прилагането на СРС.

В мандата му гръмнаха аферите "Червей" и "Яневагейт“, след което прокуратурата и ДАНС удариха неговия заместник Георги Гатев с отнемане на достъпа до класифицирана информация, а в резултат - и отстраняване от бюрото. За капака се оказа, че отношенията между двамата, номинирани от левицата, са били изострени заради дързостта на Рашков да търси сметка на Ганев защо не идва на работа.

При заплата от 5-6 хил. лв. в рамките на петгодишния си мандат със статут на държавен служител последният е пропуснал 373 работни дни без извинителни причини. Сходни са показателите и на други стари-нови членове на бюрото, като спряганият първоначално за нов председател Огнян Янакиев е липсвал от службата 429 работни дни. Същевременно през този период  успял да натрупа около 80 неизползвани дни от платения си годишен отпуск, за които ще получи обезщетение.

От изтекъл в медиите скандален доклад на бюрото стана ясно, че Янакиев отказвал да извършва комплексни проверки по райони, за които бил командирован, като заедно с Атанасов и Ганев бламирали 85% от проверките за последната година от мандата. Аргументът им бил, че той изтича преди информацията от тях да бъде включена в годишния доклад през 2019 г., поради което нямало смисъл да работят. Заплатите и екстрите обаче не отказали, докато редовите служители на бюрото вършели оперативната работа.

При такъв стил на работа в Бюрото за контрол на СРС с избора на новия му състав контролът ще остане явно само на хартия, но ще остане хранилката. Органът е недолюбван на практика от всички партии, като още с първия си властови мандат ГЕРБ го ликвидира. Последва възстановяването му от БСП и ДПС при кабинета "Орешарски", но Рашков се оказа прекалено активен в изобличаването на съмнителни и откровено незаконни практики. След блокирането на дейността му с отстраняването на Гатев бюрото просто излезе от медийния оборот и към днешна дата няма надежден източник на информация за незаконното подслушване в страната.  

По ирония на съдбата в деня на клетвата, положена в парламента от новия състав на Бюрото за контрол на СРС, изчезна служебният автомобил на шефа на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) в МВР Цветан Китов. Скъпият нов джип е откраднат през нощта, а според запознати Китов бил извън кожата си от яд. Именно ръководената от Китов служба осъществява прилагането на СРС като приемник на бившата специализирана дирекция СДОТО във вътрешното министерство. Китов минава за доверен човек на премиера Бойко Борисов, който го остави на поста след назначаването му от кабинета "Орешарски". 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във