Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Отнемат имущество от нашенец заради присъда в Германия

Българин, осъден в Мюнхен на 14 години затвор заради нелегална търговия и внос на наркотици в Германия, остава без имуществото си у нас. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) сложи ръка върху имотите, които притежават Александър Александров, бившата му вече съпруга и синът му: триетажна вила с двор в покрайнините на София, два незастроени имота на територията на столицата и два на територията на Пернишка област, лек автомобил, товарен автомобил, два влекача и четири полуремаркета, както и на наличните пари по банковите сметки на семейството и парите, получени от продажби на друго имущество. Общата стойност на отнетата в полза на държавата собственост е в размер на 1 118 295 лв.

Александър Александров е осъден в Германия през април 2006 година. Според съдебните решения, обвинението срещу него е било за участие в международна група за трафик на наркотици. Немските власти са установили, че тази организация е пренасяла хероин от Турция към Западна Европа от 1998 до 2004 година. Общото количество на внесената от групата към Европа дрога било около един тон хероин, като в повечето случаи стоката е минавала през България. Ролята на Александров пък била да "организира логистиката" - да купува камиони, да търси шофьори, да урежда изработката на тайници в автомобилите и да поддържа контакт с мулетата.

Веднага след като Върховната касационна прокуратура научава за делото срещу Александров, комисията за конфискация е сезирана и започва да събира информация за имуществото на Александров и семейството му от 1983 г. насам. И се оказва, че декларираните законни доходи на фамилията не могат да обяснят по никакъв начин наличните й придобивки - т.е. стига се до презумпцията, че става дума за пари, които са получени вследствие на престъпна дейност.

Така през 2008 г. комисията "Кушлев" или сегашната КПКОНПИ, внася иск за конфискация, чиято първоначална стойност е за 2 147 546.51 лева. А оттам нататък започва един протяжен съдебен процес, отнел 10 години и минал през смяна на три закона за конфискация и още толкова наименования на комисията за конфискация. В Софийския градски съд делото престоява три години, в Апелативния съд го гледат от 2012 до 2018 г., а във ВКС отива още година.  Докато на 9 януари 2019 г. делото за конфискацията на имуществото на Александров най-сетне приключва окончателно.

През това време 56-годишният в началото на процеса Александров вече е натрупал още доста житейски опит, а освен това се е и развел (още през 2008 година). През всичките тези години имуществото му е било под възбрани и запори, наложени от КПКОНПИ. Какво се случва с него в момента обаче не е публично известно - няма информация дали е в България или в Германия, дали е пуснат предсрочно, дали е търпял наказанието си в чужбина или у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във