Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Отпускарско

Стана ясно защо управляващите настояват да бъдат намалени платените отпуски на служителите. Както е известно, това е заложено в новия проектозакон за МВР, като идеята е от 30 дни отпуските да станат 25 дни.

Оказва се, че полицаи, граничари и пожарникари имат общо неизползвани около 590 000 дни, което прави  приблизително около 54 години. Дилемата е огромна - ако всички вкупом отидат в отпуска, министерството трябва да пусне кепенци. За да не стане това, неизползваните отпуски би трябвало да бъдат заплатени. МВР обаче няма пари.

Значи има две възможности - МВР си взема отпуска за 54 години, или бюджетът се бърка дълбоко и ги заплаща. Първият вариант като че ли е по-безболезнен за всички, най-вече за обикновените хора. Толкова години минаха, без полицията да озапти битовата престъпност, че вече сме претръпнали. Ние 500 години под турско робство сме издържали, та няма да преглътнем някакви си 54 години кокошкарски тормоз!

Има и друго: докато МВР е в дългосрочен отпуск, напрежението дали полицаите няма да излязат на протест заради намерението на управляващите да им резне социалните придобивки, рязко ще спадне. Предполагам, че би било голям кеф за всеки полицай да се пенсионира като вечен отпускар. А не на 65-годишна възраст да се чуди дали си е сменил памперса, преди да тръгне да патрулира из квартала.

Идеята МВР да пусне кепенци сякаш не е никак лоша. Даже излиза по-евтино - МВР ще се пести от капиталови разходи, разходи за обучение, поддръжка, бензин, патрони и прочие. 

В глобален план ще е добре не само МВР, но и държавата да излезе в отпуск. Нищо няма да ни липсва. Освен националната лотария. Закъде сме без национален идеал?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във