Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Отрезвяване за ВСС

Докато членовете на Висшия съдебен съвет още се опияняваха от "победата" за съдебния бюджет и повишените заплати в системата, Върховният административен съд им заби звучен шамар, с кйто бързичко ги отрезви. Съдът обяви за незаконни скандалните опити на ВСС да скатае двама любими на медиите съдебни герои: бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия следовател Петьо Петров. И на практика разпореди да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу тях по исканията, направени от правосъдния министър Христо Иванов - нещо, което съветът отказа да направи с мотиви, които звучаха, меко казано, несериозно.

Да припомним, че министърът поиска дисциплинарни наказания на Петьо Петров и Янева, след като имената им бяха забъркани в два гръмовни скандала. Първо, през февруари тази година в оправдателната присъда на военния министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бизнесмена Тенчо Попов Върховният касационен съд "уличи" следователя Петров в престъпление - провокация към подкуп. Започна проверка, но наказателно производство в крайна сметка не бе образувано.  Междувременно обаче следователят напусна първо поста на шеф на Столичната следствена служба, а впоследствие подаде молба за напускане и на съдебната власт. И на 29 април тази година бе освободен, при това с 18 заплати накуп в джоба, получени за вярна служба в името на закона.

Петров си тръгна, въпреки че правосъдният министър Христо Иванов поиска срещу него да се образува дисциплинарно производство. Но ВСС  отказа с мотив, че са изтекли всички срокове за дирене на дисциплинарна отговорност. Последва серия съдебни дела, с които министърът оспори както отказа на ВСС, така и решението за освобождаването на Петров. На 27 юли тази година тричленен състав на ВАС реши, че отказът на ВСС  е незаконосъобразен и върна преписката "за продължаване на производството чрез извършване на дължимите действия". След последвалото оспорване сагата се проточи до края на октомври. Но накрая решението на съда все пак влезе в сила, което значи, че ВСС ще трябва да образува дисциплинарно производство срещу Петров.

Това пък поражда пълен юридически абсурд, защото Петров вече на практика не е магистрат - напуснал е системата още на 29 април. Вярно е, че министърът е обжалвал и другото решение на ВСС, с което Петров е бил пуснат необезпокоявано да излезе от системата с полагаемите му се заплати. Това дело все още е висящо и ще продължи през декември. Но какво от това? Напускането на Петров вече е факт, решението на ВСС е вече изпълнено. И е твърде спорно дали ще е възможно следователят отново да бъде "зачислен на щат" като магистрат - въпреки нежеланието му. А е направо нереалистично да се очаква, че той сам ще върне и вече получените 18 заплати...

Казусът с Владимира Янева е почти идентичен, макар и нетолкова абсурден: през март 2015 г. министърът на правосъдието поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу нея заради скандала с незаконните разрешения за прилагане на СРС по аферата "Червей". За същите тези действия в момента Янева е подсъдима. Но дисциплинарно производство срещу нея няма - ВСС отказа на министъра и на всичко отгоре му се скара, че публикувал предложението си в интернет. 

През август обаче тричленен състав каза, че в закона има само една-единствена хипотеза, в която ВСС може да откаже да образува дисциплинарно производство срещу магистрат - ако са изтекли посочените в закона срокове. А в случая такова основание няма, обясни ВАС на висшите съдебни кадровици и им върна преписката, за да си свършат работата. На 5 ноември пък петчленен състав не допусна ВСС изобщо да обжалва това решение, така че и то вече е в сила. И срещу Янева очевидно ще трябва да бъде образуван дисциплинарно производство.

Съвсем друг въпрос е какво ще установят проверките, които ще бъдат разпоредени по тези две дисциплинарни дела.  Но шамарите за ВСС са факт - при това точно в най-триумфалната за членовете му седмица...

 

По телефона

Цяла седмица публиката се забавлява с изтеклите в медиите записи на разговор между Владимира Янева и друга съдийка, натрупала скандална слава - Румяна Ченалова. От лентата се чува как Янева обяснява историята около отстраняването й от длъжност в СГС и твърди, че по време на инфарктното заседание на ВСС, когато бе взето това решение, председателят на ВАС Георги Колев й звънял и я държал в течение как върви дебатът. Пак Янева казва и че Колев звънял на премиера Бойко Борисов - явно да я защити, но той пък не му вдигал. Разказва и как Борисов "натискал" Цацаров и правосъдния министър да действат срещу нея...

Потвърждение, че записът е автентичен, няма. А единственият, който го коментира, бе Георги Колев. Той отрече да се е месил в случая "Янева" и обвърза факта, че записите изтичат точно сега с неговата позиция срещу предлаганите промени в конституцията и опитите му да "реформира" ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във