Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Падение

Понякога ми се ще у нас да стане като в САЩ. Това желание най-малко е продиктувано от историята им, в никакъв случай. Не стига, че е само двестагодишна, а и е начената като държава с бруталното избиване на местното население. Нашата е къде-къде и по-състоятелна, и е хилядолетна. Макар че началото й всъщност се дължи на грешката на хан Аспарух да избере Балканите, вместо да разпъне шатри там, където е днешният Пратер. Оттогава българинът се опитва да поправи грешката на създателя на нашата родина, драпайки с нокти и зъби към по-добър живот нейде из Европа.

Ще ми се поне за малко да станем като Щатите само заради едно - защото е полицейска държава. Там а си кривнал от правия път, а си влязъл веднага в затвора. Да сте чули някога американски полицай да е ял пердах от таксиметров шофьор, защото му е направил забележка за неправилно паркиране? Не сте, няма и да чуете, защото още първото предупреждение ще е така категорично, че бакшишът ще се е изнесъл с мръсна газ на мига.

А у нас какво се случва: 36-годишен полицай е набит от 46-годишен бивш колега, рецидивист таксиджия, който се вбесил, че ченгето два пъти му е направило забележка за неправилно паркиране. Два пъти!

Очевидно държавата ни е стигнала дъното. Вместо да опазват реда и спокойствието на гражданите, органите на реда се чудят как сами да се опазят от шамарите. Бият ги наред, кой където ги хване: озверели роми, на които са им направили забележка за силна музика, нервни таксиджии, кокошкари, бандити. А когато полицаите решат да са ербап, вземат да си късат сами пагоните и после обвиняват 20-годишни девойки в насилие, какъвто случай имаше в столичното Първо РПУ. 

Сбъркана работа. И не ни е виновен хан Аспарух.

Facebook logo
Бъдете с нас и във