Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Пак се похвалихме със спад на цигарената контрабанда

В опит да повдигне рейтинга си след скандала с журналистическите разкрития за корупция и източване на средства от еврофондове  премиерът Бойко Борисов участва в сряда (19 август) в специална пресконференция на тема контрабанда на цигари. По повод на последните пет разбити нелегални фабрики за производство на нелегални цигари той обяви, че те са работили изключително конспиративно. "С работници от Украйна и Молдова, които са докарвани, за да работят, без да бъдат пускани да излизат, и след това са връщани обратно в родината си", съобщи Борисов.

Премиерът призна, че фабриките са работили дълго време и едва тези дни производството им е било прекратено. В същото време службите са участвали в поредица успешни реализации в чужбина съвместно с Европол и партньорски служби. От 2016 г. досега са били разбити 16 фабрики, в които са били изпращани български работници и суровини.

Данните, съобщени от министър-председателя Борисов, бяха изнесени в присъствието на гостуващия у нас главен прокурор на Мюнхем Райнхард Рьотле, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов и вътрешния министър в оставка Валентин Радев. Организатор на пресконференцията пък беше инициативата "Срещу незаконната търговия", която включва големите тютюневи компании: "Булгартабак Холдинг", "Бритиш Американ Табако България", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България".

Според техния анализ за второто тримесечие на тази година делът на контрабандните цигари у нас е 4.7 на сто. На предишното изследване за първото тримесечие на 2018 г. делът им беше 5,8 на сто, което е спад с 0,8 на сто спрямо последното тримесечие на 2017 година.

Анализите потвърждават констатацията, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално - и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това  системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

През февруари тазе година  от Института за пазарна икономика (ИПИ) публикуваха доклад, според който за периода 2007-2016 г. незаконната търговия с цигари в България е донесла приходи за мафията между 2.5 млрд. и 3.5 млрд. лева. Големият бум е бил през 2010 г., когато криминалните приходи са били между 450 и 640 млн. лв. за годината. В същото време приходите от акцизи са скочили почти двойно - ако през 2010 г. те са били 1.5 млрд. лв., то през 2017 г. вече са 2.4 млрд. лева. Което не попречи на турската Служба за борба с организираната престъпност и контрабанда (KOM) да нареди страната ни до Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) като основен източник на контрабандни цигари. В доклад на службата от есента на 2017 г. се твърдеше, че в контрабандата на цигари в Турция са предимно продукти, собственост на "Булгартабак". Документът беше изпратен до главния секретар на Интерпол, като в  него турските власти твърдят, че щетите за бюджета от незаконните цигари са около 400 млн. турски лири на година, или 172 млн. лева. Според доклада цигарите тръгват от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по различни канали минават през Иран, Сирия, Ирак и достигат до Турция. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че за да може прокуратурата да се самосезира, този доклад трябва да стигне по възможните официални канали до него.

В началото на април тази година  обвинител №1 съобщи, че няма данни за престъпление по турския доклад за контрабанда на цигари, в който е замесено името на "Булгартабак". В Държавното обвинение има информация от всички институции, които имат отношение по случая, и наблюдаващият прокуро не е образувал преписка. "Тези действия на контрабанда на цигари касаят цигари със съответни марки, без в тях да се твърди, че производител е "Булгартабак", или те са резултат на нелегално производство. Най-важното, за което ни уведомява турската страна, е, че въз основа на доклада в Република Турция не са предприети каквито и да е наказателни производства" заяви още Цацаров.

Както е известно, инициативата "Срещу незаконната търговия" стартира през 2010 г. с участници "Булгартабак Холдинг", "Бритиш Американ Табако България", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България". Целта на инициативата е да се окаже съдействие на правоприлагащите органи в България в борбата с незаконната търговия с цигари. Проучването се провежда ежегодно на две вълни - всяко второ и четвърто тримесечие на годината, като за 2018 г. са предвидени четири вълни.

Това проучване има т. нар. "основна извадка“, при което се покриват 20 големи града в страната, представляващи над 47% от населението. За това изследване събирането на опаковките се извършва от обществени мести - от улици, от кошчета за боклук, които са разположени по тези улици. След това анализът на опаковките се разпраща на компаниите, които участват, за установяване на автентичност и за кой пазар са били предназначени или от кой пазар са дошли.  Този вид анализ не се извършва на марки, които не принадлежат на компаниите от инициативата.

На пазара обаче се търгува голям процент марки, които не принадлежат на никоя от тези компании. Независимо от това по опаковките може да се види дали такава марка официално се продава, или не на съответния пазар. Тези марки са от т.нар. вид illicit whites, които напоследък са много разпространени в България, в ЕС и в целия свят. Компаниите участници в инициативата "Срещу незаконната търговия"  съвместно с Агенция "Митници" са установили, че от много години истински цигари с фалшив бандерол не се намират в България. Причината е, че тези, които контрабандират, нямат финансов стимул да правят нещо подобно. По-лесно е да се правят съвсем неизвестни цигари или цигари без бандерол, отколкото с фалшив бандерол.

Например марките "FM", "Капитал", "Роял", които не са познати на нашия пазар, не са регистрирани марки за официална продажба, включително и на много други пазари. Те са от вида illicit whites.

През май 2019 г. предстои въвеждане на изискванията за  т.нар. tracking end tracing. Това е мярка за контрол на незаконната търговия, въведена с Директивата за тютюневите изделия. Представлява сложен технически процес, който има за цел ефективен контрол над незаконната търговия. С въвеждането му неговата на практика финансова, административна и техническа тежест ще бъде поета от цялата търговска верига - от производителя до последния икономически оператор преди първия търговски обект. Тоест всички дистрибутори, търговци на едро, ще трябва да отбелязват влизане/излизане в техните обекти или складове с уникален индификатор - код, който производителят ще трябва да поставя. В момента Европейската комисия провежда консултации със страните  членки за въвеждането на мярката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във