Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ПАПАЗКИ ЩЕ ПОБЕЛЕЕ, ДОКАТО ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО МУ

Добре че евроинспекторите нямат възможност да проверяват всички дела, които се гледат в родните ни съдилища - тяхната бързина, качество или ефективност. Защото ако случайно се бяха натъкнали на процеса за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата, едва ли докладите на Европейската комисия щяха да бъдат толкова премерени по отношение на съдебната ни система.
Валентин Алексиев бе застрелян в столицата на 12 февруари 1996 година. От тогава са минали десет години, а делото за убийството му все още се влачи на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС). Подсъдими са петима души - хазартният бос Валтер Папазки (сочен за поръчител), брат му Георги Георгиев-Културиста (също поръчител, но него го съдят задочно, защото от няколко години не е в България), Емилиян Цонев, Стефан Рангелов и Велин Добрев (и тримата като извършители). Посредникът на сделката за убийството е Искрен Ценов, но през януари 1998 г. той пък бе застрелян в центъра на Враца.
От 3 ноември 2005 г. делото Папазки се гледа при закрити врати. Причината е подсъдимият Велин Добрев, който се озова в позицията на основен свидетел в процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови. Заедно с Големия и Малкия Маргин пред Темида са изправени още петима души, сред които и вече споменатият Стефан Рангелов. Седемчленната група ще отговаря за подготовката на три убийства - на о.р. ген. Любен Гоцев, на бизнесмена Никола Дамянов и на обявения за контрабандист №1 Иван Тодоров-Доктора (убит от неизвестни на 22 февруари).
Поредното закрито заседание по делото Папазки се проведе в четвъртък (25 май). Адвокатът на Валтер Папазки - Илиян Василев, поиска медиите да бъдат допуснати до залата, защото няма законово основание процесът да е секретен. Той поясни пред съдия Красимира Медарова, че Велин Добрев вече многократно е описан от средствата за информация, знае се, че е основен свидетел, даже в пресата са публикувани негови снимки. Но след близо едночасово съвещание съдът отхвърли неговата молба. Какви са били мотивите му може само да се гадае, тъй като съдебният състав се произнесе пак при закрити врата.
За да приключи процесът, трябва да бъдат разпитани още трима свидетели и да бъдат изслушани две експертизи. Кога обаче ще стане това не е ясно, защото перманентно я някой адвокат не се явява, без да дава обяснения, я някой от подсъдимите се разболява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във