Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Партиите продължават да крадат ЕГН-та

Партиите продължават без свян да крадат личните данни на избирателите, за да се регистрират за участие в изборите. Това стана ясно още в първия ден, в който стана възможна такава проверка чрез сайта на Централната избирателна комисия. "Имаме вече 7-8 сигнала от граждани", каза говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Те най-вероятно ще бъдат препратени на Комисията за защита на личните данни, защото ЦИК на практика няма правомощия нито да прави проверки как партиите са стигнали до ЕГН-тата и имената на нищо неподозиращи хора, нито пък може да наказва за това.


Резултатът е впечатляващ на фона на това, че в първия ден, в който системата за проверка от избирателите бе активирана (26 август), тя блокира и не работеше. Дали заради претоварване, дали заради хакерски атаки, така и не стана ясно, но фактът си е факт - почти през целия ден беше абсолютно невъзможно да се направи проверка има ли злоупотреба с чужди лични данни.


Впоследствие стана ясно, че всъщност се е сринал целият комуникационен канал от ЦИК към службата за администриране на информацията за гражданите ГРАО. Така освен проверка за откраднати ЕГН-та избирателите не можеха да подадат и заявления за гласуване в чужбина, нито пък да проверят дали фигурират в избирателните списъци. На два пъти през деня са правени опити каналът да бъде възстановен, но безуспешно. Докато в късния следобед проблемът най-сетне бил отстранен. А на сайта на ЦИК се появи и извинение за затрудненията, създадени на гражданите.


Безобразието с кражбата на лични данни от политически сили, които на всичкото отгоре имат наглостта да претендират, че носят нов морал и обещават да оправят България, очевидно ще продължи. Още повече че наказани за тази наглост все още няма.


По време на кампанията за избора на депутати за Европейския парламент за първи път бе пусната такава система за проверка от гражданите заради подозрения, че политическите сили пълнят подписките си с фантоми. И тогава само за няколко дни над 1300 души засипаха ЦИК с жалби, защото се оказа, че без да ги питат, различни партии просто са включили техните данни в списъците си за регистрация за участие в изборите. Така хора, които дори не знаеха за съществуването на дадена партия, се оказаха нейни симпатизанти. Сред известните личности, които бяха употребени по такъв байганьовски начин, се оказа даже и омбудсманът Константин Пенчев.


И сега започнаха проверки по сигналите на гражданите - споменатите 1300 сигнала бяха препратени в прокуратурата, а и в Комисията за защита на личните данни, която има право да налага до 100 000 лв. санкция за подобни безобразия. В КЗЛД обаче бройката на жалбите бе "сведена" до 493 - останалите били анонимни. Дори и при това положение анализът на данните показа, че почти няма партия, в чиято подписка да не фигурират фантоми. Така наречените "традиционни" парламентарни сили също се подредиха в срамната класация за надлъгване с избирателите, но безспорните призьори бяха "малките" партии и коалиции.


По време на проверките лъснаха и други проблеми: например този, че ако нарушението е извършено от коалиция, на практика няма начин тя да бъде наказана, защото по никакъв начин не може да се докаже в полза на коя от партиите в коалицията е даден фалшивият подпис. Освен това никой и по никакъв начин не контролира дали политическите сили унищожават събраната от гражданите информация след внасянето на списъците в избирателната комисия. Това е задължение, което те би трябвало да изпълнят сами - като администратори на лични данни. Но пък стана ясно ,че 14 политически субекта изобщо не са се регистрирали като такива. А това означава, че изобщо не са имали право да събират имена и ЕГН-та на граждани.


Дали за това безхаберие ще бъде поне глобена някоя политическа партия, тепърва ще видим - неотдавна председателят на КЗЛД Венцислав Караджов обеща, че ще каже кои ще бъдат санкционирани през септември. Но е много вероятно да реши да поизчака, защото през септември вече влизаме в предизборна кампания.


Що се отнася до проверките на прокуратурата по същия повод - и оттам на този етап не идва ни звук. Но това е обяснимо: още при образуването на проверките беше ясно, че от тези разследвания надали ще се стигне до съдебни дела. Партиите се оправдават със симпатизантите, които ползват за набиране на подписи по улиците. Те пък се оплакват, че нямат право да искат документи за самоличност и не могат по никакъв начин да контролират кой се подписва в списъка и дали ползва собственото си ЕГН, или това на друг. И така отговорността и вината просто се размиват в нищото.


Всъщност истината е, че и за тези избори ще се ползват същите списъци с данни на избиратели, които се ползваха и за евроизборите, а и Бог знае още колко пъти преди това. Имената и ЕГН-тата на гражданите си останаха в партийните централи или в прекупвачите на лични данни, до които никой така и не стигна. И ще се ползват още много пъти, защото тази злоупотреба може да остане напълно безнаказана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във