Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Питат МВР за охраната на прайда

МВР да каже какво и защо прави във връзка с поредния гей парад в София. Това поиска в сигнал до вътрешния министър Валентин Радев общинският съветник от ВМРО - Българско национално движение Карлос Контрера. Годишният София прайд ще се  състои на 9 юни, а Контрера е заместник-председател на постоянната Комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет (СОС).

В сигнала са изложени предимно юридически аргументи, като е отправен упрекът, че за поредна година бездействието на институциите в лицето на Столичната община и МВР ще доведе до провеждане на незаконно мероприятие в центъра на столицата. Общинският съветник посочва, че ще бъдат нарушени Законът за събранията, митингите и манифестациите, Законът за МВР и Законът за общинската собственост. Най-същественият аргумент срещу показната демонстрация остава все пак обидата от откровената пропаганда на хомосексуализма. 

Контрера пита кой и как съгласува и разреши създаването на контролно-пропускателни пунктове в Княжевската градина, с което организаторите се хвалят на официалната си страница. КПП-тата ще бъдат отворени в 16 ч., като не е ясно на какво основание ще възпрепятстват свободния достъп до парка. Освен че става въпрос за имоти, които са публична общинска собственост, в случая ще бъде спрян пешеходният достъп до парка, а не само на автомобили по временно затворена улица.

"Считам, че поставянето на КПП и ограничаването на достъпа е абсолютно незаконно. В този смисъл настоявам служители на МВР да не участват в подобни незаконни действия, което само по себе си би било скандално и граничещо с произвол от страна на МВР над останалите граждани", пише Контрера.

Общинският съветник посочва, че съгласно чл.12, ал.1 и ал.2, т.2 от Закона за събранията  митингите и манифестациите -  при достатъчно данни, че провеждането на едно мероприятие създава условия за нарушаване на обществения ред или застрашава обществения ред, то следва да бъде променено или забранено. Това е правомощие на кмета на общината, но установяването на достатъчно данни за възможно нарушаване на обществения ред или застрашаване е работа на МВР, а не на общинската власт.

"В този смисъл въпросите пред МВР са два и те са много ясни: има или няма достатъчно данни? Ако има данни,  следва да се променят денят, часът и мястото, така че да не се стига до възможно нарушаване на обществения ред. Ако няма данни - то тогава защо МВР ще охранява мероприятието, а още по-точно защо с такъв значителен брой полицаи и техника, включително и чрез отцепване на цели зони?", пита Контрера. 

Той цитира и официални данни на МВР, според които през 2016 г. гей парадът е охраняван от 1215 полицаи, а направените разходи са в размер на 150 хил. лева. Това е сериозен ръст и в двете направления, тъй като през 2015 г. същото мероприятие е охранявано от 848 полицейски служители и е струвало на силовото ведомство 95 хил. лева. Очакванията са тенденцията да продължи с ангажиране на повече от 1300 полицейски служители тази събота, а разходите да надхвърлят 160 хил. лева. Напомнено е, че досега организаторите на София прайд не са пожелали да поемат разходите по охраната и всичко е за сметка на данъкоплатците.

"С тази илюстрация целя да ви заостря вниманието, че при толкова насищане с полицейски сили очевидно има данни за заплахи за обществения ред. Това пък повдига въпроса защо се допуска провеждането на мероприятието в противоречие на закона. Ако приемем алтернативното,  то МВР се презастрахова и надзастрахова, като си позволява разхищения на държавни пари, за да пази де факто едно частно парти в центъра на града. Също така Ви обръщам внимание, че в качеството Ви на министър за втора поредна година Ви сезирам за подобни нарушения и въпреки това не се вземат мерки, напротив нещата продължават по същия начин", пише общинският съветник.

Той сигнализира и за продължаващата практика служители на МВР да ходят по домовете на хората и да ги принуждават да подписват предупредителни протоколи, че няма да предприемат нищо по повод провеждането на гей парада. Действия, които Контрера окачествява като "чист тормоз", и настоява ведомственият инспекторат да се заинтересува кой разпорежда извършването им. В резюме общинарят прави конкретни искания - при данни за възможни нарушения на обществения ред при провеждане на гей парада вътрешният министър да ги оповести и да предложи на Столичната община да забрани мероприятието. Ако пък той твърди, че няма данни за безредици, да откаже охраната му и организаторите да си я организират за своя сметка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във