Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Плашим гаргите с НК

Драстично завишаване на глобите, които ще прибира държавата. И никакво ограничение на възможността каналджиите да сключват споразумения с прокуратурата и да получават мижави условни наказания. Това най-общо е резултатът от приетите в четвъртък (17 септември) на второ четене поправки в Наказателния кодекс, с които правителството разчита да "стресне" както мигрантите, така и техните превозвачи. "Спасителният" нормотворчески устрем на депутатите е повече от разочароващ - измененията в НК може и да са уплашили гаргите, но едва ще успеят да спрат каналджиите, които прекарват стотици хора от Турция и към Европа през границите всяка нощ.

Основният текст, по който се водят делата срещу каналджиите у нас, е в чл.280 от НК. Сегашният му вариант предвиждаше от една до шест години затвор и от 500 до 1000 лв. глоба за всеки, който преведе чужденец незаконно през границата. А в "тежките случаи" - когато през границата се превеждат група чужденци, деца, когато е използвано превозно средство и т. н., наказанията са до 10 години затвор, до 3000 лв. глоба и конфискация на имущество.

Както вече писахме в "Параграф 22", почти всички дела по този текст приключват със споразумения за наказания между една и три години условно и с мижава глоба. Единственият случай, в който каналджия бе пратен зад решетки ефективно, при това за цели 11 месеца, бе този в Царево миналата седмица. Само че причина за строгостта на съда се оказаха предишните две присъди на каналджията - заради тях този път той не успя да отърве затвора.

С измененията в НК се очакваше тази практическа безнаказаност да приключи. Но това няма да се случи. Първо, защото предложенията за промяна в чл.280 от НК бяха сведени до повишение в размера на глобата, която вече ще стига до 30 000 лева. А след екзалтираната намеса на депутата от ДПС Четин Казак депутатите в пленарната зала решиха да разширят и възможността за конфискация на колите на каналджиите - занапред няма да се иска те да са тяхна собственост, за да бъдат отнети - това ще става дори и когато са им дадени само за ползване.

Възможността каналджията да мине с присъда една година условно обаче си остава - в тази част наказанията не бяха бутнати въобще. Освен това съществува нещо, наречено "индивидуализация на наказанието", което депутатите с юридически дипломи би трябвало да помнят от студентската скамейка. Тази индивидуализация всъщност представлява задължение за съда да отмери наказанието за всеки конкретен случай според конкретните обстоятелства, като прецени дали има отегчаващи или смекчаващи вината обстоятелства, колко са и какви са. И да съобрази глобите с имущественото състояние на подсъдимия.

При тези обстоятелства, ако каналджията е с чисто съдебно минало, ако си посипе главата с пепел или ако "искрено" се разплаче в съдебната зала например, никой съд няма да го прати в затвора за шест години, а ще му даде наказание, близко до минималното, предвидено в закона - т.е. една или три години. При това почти сигурно условно. А ако трафикантът на хора няма имот или петролен кладенец на двора, или внушителна сума пари в банката, глобата му също ще е минимална. Така най-сериозното наказание за него всъщност ще бъде да му отнемат буса, с който е "разхождал" чужденците през границата. И как смятате, че това ще стресне човек, който изкарва по 5-6 хил. евро на вечер? Никак, разбира се.

Малка надежда за чувствително подобряване на положението край границата дават и другите поправки в НК: например увеличените наказания за тези, които подпомагат нелегалните чужденци да пребивават в страната. Досега този вид престъпление се наказваше само с глоба до 8000 лв., а сега се предвижда вече и затвор - до три години. Само че при споразумение например затворът лесно може да бъде заменен с пробация, тъй като долна граница на наказанието няма. А няма и пречка за тези престъпления изобщо да не се четат присъди, а да се налагат само административни глоби по 78а от НК.

Тази "наказателна политика" е съмнително адекватна. Но в тази посока е и следващото предложение за промяна в НК: да има до 12 години затвор и конфискация дори на цялото имущество, ако в "заверата" е участвало длъжностно лице. Само дето не става ясно защо с това сурово наказание ще плашим простия каналджия, а не самото длъжностно лице.

Така пак се завъртаме около онзи стар лаф: Ти ли криво ми думаш, аз ли криво те разбрах? Ама май отговорът е ясен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във