Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Полицейските рокади - единствен коз срещу кокошкарите

Броени дни след началото на мащабната специализирана операция на МВР срещу битовата престъпност в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) вече пресметнаха, че има голям спад на извършените престъпления. Директорът й, главен комисар Тодор Гребенаров , отчете в четвъртък (13 февруари), че благодарение на тези мерки извършените престъпни посегателства в малките населени места, където основно се насочи акцията, са били ограничени като брой или липсват.


Статистиката на МВР сочи, че през последните три дни са регистрирани общо 300 престъпления на територията на цялата страна. Данните от 10 февруари досега показват, че средно на ден са извършени по около 100 престъпления. Това прави по около 3-4 престъпления на ден за областна дирекция, поясни в отчета си главен комисар Гребенаров. Образувани са 62 бързи производства, 8 незабавни производства, проверени са 540 души и 460 моторни превозни средства, профилактирани са 1195 души във връзка с извършени от тях кражби в предходни периоди. Отделно Дирекция "Специализирани полицейски сили" е проверила други 1114 автомобила и 594 човека, 14 са задържаните в момент на извършване на престъпление. Полицейският шеф е категоричен, че спецоперацията ще продължи, докато е необходимо. От обясненията на полицай № 1 става ясно, че краят й ще бъде обявен едва когато сред жителите на малките населени места се създаде сигурност, че крадците няма да се появят отново, щом си тръгнат жандармеристите.


Очевидно е, че жандармерията, която е гръбнакът на Дирекция "Специализирани полицейски сили" (СПС), рано или късно ще трябва да се прибере в базите си, които са разположени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана и Плевен. Жандармеристите покриват най-вече териториите на онези областни дирекции на МВР, от чийто състав са командировани служители за охрана на границата покрай кризата с бежанците. И тъй като скоро не се очертава бежанският поток към южната ни граница да секне, това означава, че полицаите от вътрешността на страната ще продължат да пазят зелената граница заедно с колегите си от "Гранична полиция". С такава задача са пряко ангажирани общо 1500 души от областните дирекции, сочат данните на ГДНП. А на тяхно място са изпратени екипите на СПП.


Няма изгледи системата да се справя със задачите си дълго време чрез разместване на служители. Ако идеята е с човешки ресурс от жандармерията да се компенсира изцяло липсата на командированите по границата 1500 полицаи, това просто няма как да се случи. Общо в жандармерията на щат се водят 1477 души. В този брой влизат държавните служители с висше образование, тези със средно и хората на трудов договор. За да се покрият проблемните населени места в Северозападна България, МВР може да разчита на 52-ма души личен състав на звеното в Плевен и 57-членен състав на звеното на СПП в Монтана. Очевидно за преливане на сила могат да се ползват звената в София, което е най-голямо по брой (684 души), Пловдив (112 души) и Кърджали (110 души). Командироването на спецбойци от тези звена в отдалечени области обаче е свързано с допълнителни средства, с каквито бюджетът на МВР не разполага. Както е известно, ведомството получи за 2014 г. 999 556 000 лв., от които за програма "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция, миграция, граничен контрол и охрана на държавната граница" са предназначени 671 711 000 лева. А не е тайна, че по принцип приблизително 90 на сто от парите си МВР дава за заплати. Което ще рече, че когато месечният лимит на бензина на жандармеристите свърши, операцията приключва даже ако не се е получила онази сигурност, за която става дума в анализа на ГДНП.


Тази седмица стана ясно, че МВР залага на 14 мерки за борба с битовата престъпност - между тях присъствието на жандармерията по места е 15-ата. Главният секретар на ведомството, главен комисар Светлозар Лазаров, обяви, че мерките включват преразпределение на вътрешни ресурси, явно и секретно наблюдение, блокиране на възлови кръстовища, през които се изтеглят хора, които извършват кражби и обири по селата. Обновява се и интерактивната карта, която показва местата с повишена концентрация на престъпления.


На база на картата вече се работи по създаването на съвместни екипи на полицията и на Асоциацията на охранителните фирми. Появата им обаче е възможна в неясно засега бъдеще, ако се има предвид, че работната среща между министър Цветлин Йовчев и неговите заместници и ръководството на асоциацията беше преди седмица. Тогава двете страни се договориха за създаването на работна група, която да подготви документ за регламент на сътрудничество. Тепърва ще се търсят и начини за комуникация между полицията и охранителните фирми.


Очевидно ограничените възможности на жандармерията в битката срещу битовата престъпност ще бъдат изцедени докрай. Една от 15-те мерки - привличане на доброволни сътрудници - все още не може да заработи, докато не бъде приет новият закон за МВР, където се регламентира този начин на работа. Професионалист №1 в министерството обяви, че МВР е отворено за сътрудничество с бивши служители на доброволни начала, но все още липсват правен механизъм и ясни правила, подкрепени със съответната нормативна база.


Освен доброволни сътрудници липсват и секретни сътрудници и агенти. МВР е обезсилено и обезкървено откъм оперативен ресурс, призна Лазаров. Същата констатация направи и МВР шефът Цветлин Йовчев по време на дискусията по вота за недоверие тази седмица. Той разкри, че агентурният апарат на министерството е разбит. Според него една от причините е създаването в службите на т.нар. групи за работа с оперативни източници (РОИ), които са отнели възможността на оперативните работници да работят със секретни сътрудници. Моделът е въведен през 2010 г., като в резултат през 2012 г. сътрудниците в МВР са намалели номинално с 2177.


Така че за момента МВР противодейства реално на конвенционалната престъпност със силите на жандармерията, разпределени в седем управления и действащи на територията на 12 области. В операцията са включени 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна, като екипите се сменят на 12 часа. В област София екипите са седем и действат на териториите на общините Самоков, Ихтиман, Своге, Костинброд и Сливница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във