Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Прецедентът "Ихтиман"

S 250 63145cc5 ed60 4388 9e2a 3464ef69dfd3

Безогледното командироване, решаването на проблеми "на парче" чрез разместване на съдии и непрекъснатото "дърпане" на съдийски бройки от провинцията към София е напът да блокира работата на отделни съдебни органи от провинцията.

В същото време проблемът с неравномерната натовареност на съдиите въобще не се решава: в столицата свръхнатоварването (макар и значително снижено след серията нови назначения на съдии в последните години) все още е факт. В провинцията продължава да има съдилища, в които съдиите се разхождат с по пет дела в месеца и са като на курорт. Но вече започнаха да се появяват и такива, в които се работи с натоварване, равно на това в София - заради поетапното им обезлюдяване през годините.

Във вторник (15 януари) се стигна до един безпрецедентен акт: председател на съд подаде оставка и поиска да остане редови съдия. Защото не може да осигури нормално натоварване на колегите си в подопечния му орган на съдебната власт.

Става дума за съда в Ихтиман. Неговият ръководител Радослава Йорданова още в края на миналата година заяви, че иска да се оттегли от поста с единствения мотив, че се чувства безсилна - за нормалното функциониране на съда в Ихтиман според нея има нужда от още един съдия, който да работи там. А тя не може да осигури тази "екстра".

Оставката й не беше гласувана в края на годината, защото във ВСС решиха да изслушат Йорданова лично. Така темата влезе за втори път за обсъждане в съдийската колегия - вече след празниците. Йорданова се яви пред кадровиците и подробно обясни патовата ситуация, в която се намира съдът в Ихтиман:  в момента там има щат за четирима съдии. Единият от тях обаче е командирован отпреди пет години в София и само се води на работа в Ихтиман. Другият съдия пък имал здравословен проблем, заради който просто не работел. Третият пък бил с намерение да напуска. А според статистическите данни  в момента натоварването на все още работещите съдии в Ихтиман е напълно сравнимо с това на колегите им от Софийския районен съд - т.е. много над нормалното е.

Всички опити на председателката да реши проблема, при това бързо, защото той вече затиска съда, ударили на камък. Така тя стигнала до решението да се откаже от ръководството на съда. С идеята, че тъй като нито един от останалите съдии не ламтял за поста, за него щял да бъде търсен "външен" човек, извън Ихтиман. А той щял да си дойде "с бройката" - в този случай ВСС ще е принуден да разкрие още едно щатно място в Ихтиман, за да назначи на него новия председател.

"Разбирате ли какъв опасен прецедент е това?", запита Севдалин Мавров и не скри опасенията си, че ако "номерът" мине в Ихтиман, ще последва лавина от подобни искания пред съвета. Но Йорданова беше категорична: "Разбирам, но на мен ми трябва решение. Не ми трябва бройка во веки веков, трябва ми човек, който да работи. И ми трябва сега, защото хората, чиито дела се разглеждат, по никакъв начин не са виновни за ситуацията"...

Всъщност вариантите, които дава законът за решаването на такива ситуации, не са много: да се командирова съдия в Ихтиман  или да се откомандирова този, който пет години вече пребивава в София, но всъщност заема бройка в провинцията. От изслушването на Йорданова обаче стана ясно, че нито командированият съдия иска да се връща в Ихтиман, нито колегите му настояват за това.

И последната възможност е да се разкрие нов щат. Само че това се възприема като крайна мярка, тъй като бюджетът на системата е ограничен. А в крайна сметка няма и нужда да гоним нови рекорди по брой съдии на глава от населението - и без това сме сред челниците в Европа по този показател.

Йорданова не може да разплете сама този възел, по-лошото обаче е, че и кадровиците в съдийската колегия се затрудниха с него. Затова отново отложиха гласуването на оставката й и поканиха за изслушване шефа на Софийския окръжен съд, под чиято "шапка" е съдът в Ихтиман - за да се види не може ли той да помогне с решаването на проблема...

Само час по-късно, по време на същото заседание на съдийската колегия, се видя опасността подобна кадрова яма да лъсне и в Бургас: двама съдии от крайморския град пожелаха и бяха преместени в софийските съдилища. Само че това "оголва" съда в Бургас, включително и откъм щат, който да може да бъде запълнен впоследствие с конкурс - просто защото при преместването всеки съдия също се мести "с бройката си".

В същото време с поредици законодателни промени все повече и повече съдебни дела се прехвърлят към провинцията. И вероятността те да попаднат в съдилища, които няма да могат да ги поемат или страните да чакат с години да дойде редът за разглеждане и на техния спор, става все по-реална.

Ако се стигне до мултиплициране на казуса "Ихтиман", това ще е изцяло в ущърб на гражданите. Които на всичко отгоре си плащат все по-скъпо за достъпа до правосъдие - веднъж с данъците и втори път със съдебните такси.

А решението е простичко: казва се реформа на съдебната карта. Само че точно това е тема, по която във ВСС просто никой не иска да говори...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във