Параграф22 Weekly

Избори в съдебната власт:

Предизвестени ли са фаворитите?

Сегашният състав на ВСС ще се запомни със скандалното разделение "на лагери", яростните личностни нападки, които си разменяха членовете му и, меко казано, спорното кадруване. А в края на мандата на предишния ВСС всички си мислеха, че по-лошо от видяното в този орган дотогава просто не може да се случи...

Два ключови избора за съдебната власт трябва да бъдат направени до дни: на 11 септември Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да изслуша кандидатите за председатели на Върховния административен съд Соня Янкулова и Георги Чолаков и да избере един от тях. Също през тази седмица се очаква да бъде проведен и изборът на 11-те представители на Народното събрание в следващия ВСС.

Каква е ситуацията в навечерието им?

Депутатите в парламента в момента се държат като по време на предизборна кампания - вижда се яростно противопоставяне между ГЕРБ и БСП по всички възможни въпроси. Но най-горещата тема е антикорупционният закон. И споровете кой да държи контрола върху мръсните тайни на хората с власт - президентът или човек, посочен от Бойко Борисов.

В същото време законът вече изисква парламентарната квота в следващия ВСС да бъде избрана с квалифицирано мнозинство от 2/3 , т.е. със 160 гласа.

В сегашния парламентарен състав ГЕРБ има 95 народни представители, БСП - 80, "Обединените патриоти" - 27, ДПС - 25, "Воля" разполага с 12 гласа. Има и един независим депутат - изключеният от ДПС Ангел Исаев.

Сметката показва, че заветното мнозинство от 160 души за кандидатите на ГЕРБ може да се постигне "на косъм", и то само при условие, че всички други политически сили и представители без БСП гласуват за хората, предложени от ГЕРБ. Но дори един депутат от мнозинството да се разболее, вотът отива на кино.

В тази ситуация пък кандидатите на БСП посмъртно не могат да бъдат избрани без подкрепа от ГЕРБ. А това прави спазаряването просто задължително за червените, ако искат все пак да имат каквото и да било "свое" представителство в управата на съдебната власт.

Вариантите са два: БСП да заложи на твърда игра и да направи всичко, за да привлече гласове от останалите партии в опозиция, за да "бламира" избраниците на ГЕРБ и да провали избора на парламентарната квота. Но нито "Воля", нито "Патриотичен фронт", нито ДПС ще се навият, ако управляващите им подхвърлят по някое местенце във ВСС. А другият е БСП да продължи с яростната реторика за пред публиката, а всъщност да се спазари задкулисно с ГЕРБ и така да пробута свои представители във ВСС.

Кой от двата варианта ще се реализира? Ще се види при гласуването в залата.

Ако парламентарните сили не се споразумеят за разделението на местата в следващия ВСС, парламентарната квота в следващия ВСС няма да бъде попълнена, а без нея няма да могат да встъпят и 11-те нови членове на съвета, които вече бяха избрани от органите на съдебната власт. А сегашният ВСС ще продължи да действа и след изтичането на мандата си за практически неопределено време.

Докато се разиграва парламентарната трагикомедия обаче, ще тече и друг сценарий: изборът на председател на Върховния административен съд, който трябва да бъде осъществен от сега действащия ВСС. Кандидатурите са две: на съдиите Соня Янкулова и Георги Чолаков. Спрягат Чолаков като "фаворита на Георги Колев" - сегашния председател на ВАС. Той привлече и по-голяма подкрепа от съдиите в този върховен съд. На 1 септември изслушаха и двамата претенденти да им стават началници. Сега въпросът е дали Чолаков ще бъде подкрепен и от 17 членове на ВСС - това е мнозинството, с което той може да бъде избран за този пост.

Членовете на ВСС, които обичайно застават твърдо зад становищата на главния прокурор Сотир Цацаров и зад шефа на ВАС Георги Колев, са 16 души: Галя Георгиева, Даниела Костова, Милка Итова, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Мария Кузманова, Светла Петкова, Розалин Трендафилов, Михаил Кожарев, Румен Боев, Румен Георгиев, Васил Петров, Незабравка Стоева, Ясен Тодоров и самите Цацаров и Колев. Но за избора на председател на ВАС ще е нужен още един глас. И сега наддаването е за това чий ще бъде той.

Колкото и да са антагонистични отношенията между двете групички в сегашния ВСС, изборът за шеф на ВАС едва ли ще бъде провален и мнозинството от 17 гласа вероятно ще бъде събрано - дори само заради факта, че и двамата претенденти са с перфектни професионални и лични биографии и се ползват с авторитет сред колегите си. А това ще направи всяко "прескачане" от единия лагер към другия по време на гласуването донякъде обяснимо, по-лесно за разбиране и приемане.

Остава да видим как ще се развият събитията и дали ще станем свидетели на поредните предизвестени "избори" по върховете на съдебната власт.

 

18 кандидати влизат в битка за 11 места във ВСС

Парламентарната правна комисия насрочи за четвъртък (7 септември) изслушването на 18-те претенденти да влязат в следващия Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Предполага се, че самият избор ще се състои още в следващите дни. Ако вотът мине успешно, новият Висш съдебен съвет трябва да влезе в правомощията си още в началото на октомври.

Парламентът трябва да избере общо 11 души - 6 за съдийската колегия на ВСС, и 5 - за прокурорската.

За съдийската колегия бяха номинирани:
- адвокат Мирослав Джеров - номиниран от депутата Георги Марков от ГЕРБ;
- съдия Вероника Имова - номинирана от ГЕРБ;
- съдия Боян Магдалинчев - номиниран от ГЕРБ;
- адвокат Боян Новански - номиниран от "Патриотичен фронт";
- съдия Марина Михайлова - номинирина от БСП;
- съдия Диана Хитова - номинирана от БСП;
- съдия Даниела Марчева - номинирана от БСП;
- съдия Драгомир Кояджиков - номиниран от БСП;
- съдия Стефан Гроздев - номиниран от ДПС;
- адвокат Ангелинка Николова - номинирана от "Воля";
- адвокат Нели Видорова - номинирана от депутата Ангел Исаев.

Кандидатите за прокурорската колегия са:

- прокурор Гергана Мутафова - номинирана от ГЕРБ;
- прокурор Калина Чапкънова - номинирана от ГЕРБ;
- прокурор Йордан Стоев - номиниран от "Патриотичен фронт";
- прокурор Маринела Тотева - номинирана от БСП;
- прокурор Светлана Бошнакова - номинирана от БСП;
- следовател Пламена Апостолова - номинирана от ДПС;

- прокурор Владислав Томов - номиниран от "Воля".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във