Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Предколеден старт на делото "КТБ"

Три години и половина след удара срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) мегаделото за източването й започва в Специализирания наказателен съд. Обвинени по него са мажоритарният собственик Цветан Василев като ръководител на организирана престъпна група с користна цел и още 17 души за участие в нея и извършени длъжностни присвоявания на обща стойност 2 млрд. и 765 млн. лева.

Обвинените  са двамата бивши подуправители на БНБ - Цветан Гунев и Румен Симеонов, шефката на надзорен екип в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите от "KPMG България" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев,  завеждащата вътрешния одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, бившите изпълнителни директори Александър Панталеев, Георги Христов и Илиан Зафиров, както и служителите на КТБ Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Георги Зяпков. 

Обвинителният акт беше внесен в спецсъда на 20 юли. Същия ден следобед ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова дадоха специален брифинг, на който представиха резултатите от разследването. Разпределението на делото беше направено едва в края на работното време в петък, след като медиите притиснаха председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев по темата.

На въпроса защо разпределението се бави Ушев обясни, че не му оставало време, тъй като участвал в заседания по други дела. После от пресцентъра на спецсъда съобщиха, че поради повреда в сървъра, който се намира в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), разпределянето на делото "КТБ" се отлага за понеделник. После беше обявено, че системата се е оправила и делото е попаднало на случаен принцип у бившия районен прокурор и районен съдия Виржиния Петрова. От съвета не казаха какво точно се е случило и имало ли е  и намеса  на IT-специалистите по поддръжката на софтуера. Не беше дадено и обяснение за отказа делото да бъде разпределено публично, което поискаха както медиите, така и защитата на обвиняемите.

Перипетии с разпределението имаше преди това и с делото за несъстоятелността на КТБ в търговското отделение на Софийския градски съд (СГС). Първо, бившият заместник-председател на съда Богдана Желявска "финтира" искането на медиите за публично разпределение на делото с обяснението, че го видяла, след като вече го е разпределила на съдия Калинка Илиева. Стана ясно, че протоколът от разпределението не е стигнал до сървъра на ВСС, поради което не е публично достъпен. Тогава Желявска обясни, че настъпил технически проблем с интернет връзката и срив в системата. 

В резултат на подозрителните разминавания се стигна до отвода на Илиева, която дори не беше титуляр в съда, а пребиваваше там като командирована. При повторното разпределение на делото пък протоколът се озова на сайта на ВСС с един ден закъснение, което беше обяснено пак с технически проблем. Делото се оказа и с нов номер, срещу който обаче беше изписано "Няма такова дело" - така че изобщо не можеше да се разбере кой е новият съдия-докладчик.

Вторият съдия по делото за несъстоятелността на КТБ пък не можа да го довърши, тъй като също си направи отвод. Бившият ръководител на търговското отделение на СГС Иво Дачев посочи като причина за оттеглянето си интервю на уволнената му колежка Румяна Ченалова, в което тя разкри, че делото не е разпределено на случаен принцип. Чула го от събеседничката си в записите "Яневагейт" - т. е. от бившия председател на съда Владимира Янева, която й казала, че именно Дачев ще поеме процеса.

От думите на Ченалова стана ясно, че делото му е дадено, понеже името му не е замесвано в скандали, но, така или иначе, принципът на случайния подбор е нарушен. Посочвайки изрично, че изнесените твърдения не са подкрепени с каквито и да било доказателства и са безпочвени, Дачев признава, че те "създават представи, разклащащи убеждението в обществото за справедлив и прозрачен съдебен процес". Добавя още, че обществото трябва да бъде твърдо убедено, че делото за несъстоятелността на "КТБ" АД се разглежда обективно и решенията на съда ще бъдат основани единствено на закона.

Отводът на Дачев породи съмнения относно истинските му подбуди. Ченалова работеше в отделението, ръководено от него, и беше приближена до Янева. Обсъждайки в записите по скандала "Яневагейт" ролята на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров за нейното "опраскване", последната казва: "Единственото, за което ме помолиха, е отвод по делото на Иво Дачев." А Ченалова добавя след това, че "Делян е говорил и с двамата". В крайна сметка делото беше преразпределено на съдия Нели Алексиева.

Адвокатите на обвиняемите по наказателното дело вече оцениха обвинителния акт като "съчинение по картинка в неясен литературен жанр". Главният прокурор Сотир Цацаров пък отвърна с упрека, че "защитниците на Цветан Василев не са защитници на обществена кауза". В обявено за свое последно интервю по темата КТБ шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев добави, че оттук нататък топката е в полето на съда. В публикуваното при внасяне на обвинителния акт безпрецедентно 150-странично негово резюме вината на обвиняемите изглежда обаче абсолютно доказана.

Прокуратурата оцени предварително действията си по разследването със суперлативи - тя била единствената структура, която си е свършила качествено работата към онзи момент. Направен беше шокиращият извод, че сриването на банката не е причинило загуби от 5 млрд лв., а напротив -  предотвратило е щети  в  този  размер. Държавното обвинение твърди, че  "ако не бяха се случили тези неща през 2014 г., тази банка щеше да рухне по естествен начин като всяка пирамида". По математически модел било изчислено дори кога ще настъпи това бъдещо не/сигурно събитие - "в края на 2016-а - началото на 2017 година". Сметнали и загубите от програмираното рухване - "10 и повече милиарда лева". И оценили, че последствията за държавата и за банковата система в такъв случай щели да са "непредвидими“.

На въпроса на в. "БАНКЕРЪ" защо не са предприети предвидените в Закона за кредитните институции надзорни мерки от страна на Централната банка, с които да бъдат коригирани рисковите практики в КТБ, Гешев и Арнаудова отговориха така: "Пирамиди не се спасяват." Спасяват се от наказателна отговорност обаче лица, които би трябвало да я носят. Като ексгуверньора Иван Искров, чиято отговорност според прокуратурата била само в сферата на предположенията. Медийният интерес защо в разследването липсват имената на политици пък беше задоволен от Цацаров с довода, че проблем няма, понеже по искане на защитата те можело да бъдат призовани за разпит в съда.

Остава да узнаем дали ще се сбъдне прогнозата на държавното обвинение за хода на делото след внасянето му в съда. След като разследването беше сравнено с "кацане на Луната с дизелов двигател" и с "изкопаване с лопата на гребен канал до Пловдив", най-вероятно  в  съдебната фаза на процеса  ще се стигне до  "връщане за доразследване, тъй като това е най-сигурният, най-лесният заради неефективните ни закони и най-често използван подход за забавяне". И още: "Адвокатите ще се хващат за всяка буква, процесът ще се проточи дълги години и обществото ще спре да търси отговорност". И за всичко това ще бъдат виновни единствено адвокатите!
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във