Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Приоритетно

Висшият съдебен съвет(ВСС)си има приоритети. Докато цял народ и цяла Европа констатират, че у нас правосъдие няма, съветът настоява, че правосъдието си има цена и тя трябва да се вдигне. На последното си заседание ВСС-ейците поискаха за пореден път по-високи съдебни такси, защото парите в системата не им стигали. Споменаха приоритетно ниските фиксирани такси, но си затраяха за пропорционалните, заради които трябва наброиш на съда N-брой хилядарки само за да тръгне делото ти.


Така нареченото правителство на съдебната власт се разсърди и за това, че новият съдебен закон изключи сегашните му членове от привилегията да се върнат на по-високи постове след края на мандата. Било дискриминация. Вярно, сегашният ВСС станал за резил, но пък къде били гаранциите, че следващият ще е по-читав? Най-сърдитите твърдят, че не били лично заинтересовани, а говорели по принцип.


Предвиденото в новия съдебен закон излъчване в ефир в реално време на общите събрания за избор на делегати и за номиниране на членове на съвета по места също ядоса сегашните. Нямало техника и пари, та ако вносителите от правосъдното министерство искали това да стане, трябвало да напълнят съдебния бюджет. На отпор от ВСС се натъкна и друга идея в проекта - съдебният инспекторат да разглежда жалбите на гражданите за бавно правосъдие, за да не отиват те в Страсбург. Разбирай - досадна работа, далавера няма.


Всичко това вдигна кръвното на правосъдния министър Диана Ковачева. Тя очаквала съветът да обсъди новите, по-прозрачни процедури за избор на членове на съвета и на инспектори, а не да хленчи за пари и постове. Като кадър на асоциацията Прозрачност без граници Ковачева би трябвало обаче да знае, че всичко си има граници. Особено прозрачността с марка ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във