Параграф22 Weekly

ПРЕДКОЛЕДНИ ЧУДЕСА

Продават се, мале, български тескерета!

"Придобиване на български паспорт, лична карта - достатъчно е да имате баба, дядо и т.н. Може и без произход, цената е по-висока, попълваме документите без проблем, легално, осигурен превоз от Пирот до София."

"Посредничество за българско гражданство за онези с български произход - около 2 години процедура, цена 500 евро за подготовка за интервю по новия Закон от 1.06 2017 година. Посредничество за българско гражданство за онези без български произход, цена 3000 евро, до 8 години процедура. Издирване на български произход в архиви - 1000 евро. Посредничество за едногодишно и многогодишно разрешение за пребиваване в България, до 4 месеца процедура. Откриване на нови български фирми. Регистриране на представителства на сръбски фирми в България. Съдействие за изваждане на български документи - паспорт, шофьорска книжка, лична карта..."

"Български документи. Уреждам български визи за пребиваване, в края на годината можете да получите и лична карта, с която можете да работите навсякъде в Европа. Легална процедура, отива се за един ден до България и в рамките на деня всичко се свършва, плащането е тогава, всичко е чисто и легално..."

 

Това са само част от обявите, които могат да се прочетат в редица сръбски онлайн медии и сайтове. Схема за купуване на български паспорти беше публикувана в  "Glas Zaječara" (Гласът на Зайчар) миналата седмица. В разследването на журналистката от това издание Анджела Ризантиевич  се припомнят времената, когато червеният паспорт на Югославия отваряше вратите на света за всички югославяни, а България е била дестинация, в която сърбите можели да прекарат приятно срещу  много малко пари.

Дойде време - всичко се преобърна, пише авторката на статията "С произход или без: До българския паспорт лека-полека, ето как!" Една от най-популярните схеми е описана така: в някое забравено от Бога село се издирва жител в дълбока старост. Той свидетелства, че кандидатът за гражданство е потомък на "български поробител", който всъщност е избягал по време на войните и е останал в Сърбия. Произходът е доказан, кандидатът е доволен. 

Споменава се и за друга схема. Според нея е възможно да се набави паспорт направо от полицейския началник в управлението от другата страна на границата. Такъв паспорт се получава в експресен срок от три до 14 дни. Цената му стига до 3000 евро.

В разследването се споменава, че по подобни схеми над 140 000 македонци вече са се снабдили с български документи за самоличност. Доколко това е вярно, говори фактът, че в края на октомври прокуратурата оповести за разследване на дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа шефа й Петър Харалампиев. Той и още 20 души от агенцията са разследвани за участие в продажба на документи за български произход, главно на граждани  на Украйна, Молдова, Косово и Македония. Според неофициалната информация всеки комплект се е търгувал срещу  сумата от 5000 евро.

Ударът срещу ДАБЧ съвпадна с политическия курс, поет от ДПС след заседанието на движението в края на октомври. Председателят на ДПС обяви, че "това управление (бел. ред. - на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти") е вредно за страната и всички националноотговорни партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността".

Не е тайна, че ДАБЧ е под контрола на политическия опонент на движението от  "Обединени патриоти", които са и част от управляващата коалиция. В парламента депутатът от движението Йордан Цонев заяви: "Темата е от изключителна важност за националната сигурност на страната и за членството ни в шенгенското пространство. Този скандал минира присъединяването ни към Шенген. Трябва да стане ясно кои български институции и политици са участвали в тази корупционна схема. От публикации в западния печат става ясно, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите са участвали в тази престъпна схема. Трябва да изтрием това петно от имиджа на България. Това е наше задължение."

И ето че малко преди Коледа депутатите създадоха анкетна комисия, която ще провери корупционните схеми с издаването на български документи в продължение на три месеца. За председател на комисията бе избран именно Йордан Цонев.

Дали резултатите от проверката й няма да се превърнат в космическия спусък, който ще вкара България в спиралата на предсрочните избори?

Facebook logo
Бъдете с нас и във