Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Пълна каша около съдийската натовареност

ВСС прие системата на Красимир Шекерджиев, която на практика донякъде запазва сегашния статистически модел на броене.

Съдебните кадровици въобще не са наясно как точно трябва да се измерва натовареността на съдиите. Но за сметка на това са категорични, че всички съществуващи досега правила са еднакво непригодни да го правят и че трябват нови. Проблемът обаче е в пълната неизвестност какви ще са тези правила. Той очевидно ще се решава по метода "проба-грешка". 

Различната натовареност е един от най-големите проблеми на съдебната власт. Тя води до неправилно разпределение и откровено разхищение на ресурсите - както човешки, така и материални (като последните, с оглед все по-намаляващите приходи от такси на съдебната власт, тежат все повече на бюджета).

Неравномерното разпределение на работата води и до съвсем справедливо недоволство сред съдиите, които взимат еднакви заплати, но някои - срещу разглеждането на камари дела, докато други минават с отварянето на две-три папки в месеца.

В кампаниите си преди изборите за новия състав на ВСС всички нови кадровици поставяха сред приоритетите си именно разрешаването на болния проблем с неравномерната натовареност на съдиите. Но след влизането си в съвета удобно забравиха за него - вече година и половина реална промяна в начина, по който се отчита натовареността няма, тя се прави по статистически данни, т.е. по брой дела. Единствената разлика е, че кадровиците взеха повече да се вглеждат какви са тези дела - дали са споразумения, или разрешения за подслушване, дали са заповедни производства, или същински спорове. Но пък показаха и че невинаги се съобразяват с тези разбивки, когато решават колко съдии са необходими в един или друг съд.

И така - до заседанието на 19 февруари, в което най-накрая кадровиците стигнаха до малко по-сериозен дебат и по тази тема. И то не защото много искаха, а защото са принудени, тъй като до края на март трябва да предложат система за измерване, която да залегне в техническите спецификации към проекта за изграждането на единна информационна система на съдилищата, за който са им отпуснати европейски средства по програма "Добро управление".

Заседанието на съдийската колегия във вторник, на знаковата дата 19 февруари, всъщност вдигна бесилката за "системата на Калпакчиев" - така е позната системата за измерване на натовареността на съдиите (СИНС), въведена от предишния състав на ВСС.

Най-общо тя представляваше определяне на натовареността на съдиите според сложността и времето, в което магистратите работят по всяко отделно дело. И изглеждаше наистина справедлива. Само че в хода на прилагането й  тя показа редица дефекти - и то главно заради "надписване" на часовете заетост, което отчитаха съдиите в по-слабо натоварените съдилища.

Освен това СИНС показа стряскащи резултати. Ако данните от нея се окажат верни, то около 200 бройки за наказателни съдии трябва да бъдат закрити и прехвърлени към гражданските и търговските състави, които излизат в пъти по-натоварени, признаха членове на ВСС. А чак такива резки движения в системата никой от кадровиците очевидно не иска да се правят...

Според представено в сряда изследване, в което са се включили 638 съдии от общо 2240, близо половината (48 %) искат СИНС да се запази. Освен това се разбра, че основните критики към системата са свързани с определянето на т. нар. коефициенти, с които се коригира "сложността" на делото - според броя на подсъдими или броя на искове, според броя на заседания за разгреждане, според наличието или липсата на насрещни искове и т.н.

За първите година и половина от началото на мандата си обаче членовете на съдийската колегия така и не се постараха да обсъдят проблемите с прилагането на СИНС и да предложат мерки или промени, които да подобрят приложението й - вместо това те се ограничиха само да изпратят писма до шефовете по съдилища да не използват СИНС в изготвянето на отчетите си. Така от самото начало на мандата на сегашния ВСС беше ясно, че СИНС няма да я бъде.

Междувременно се появиха две други предложения за изчисляване на съдийската натовареност: на члена на ВСС Красимир Шекерджиев, която на практика запазва сегашния статистически модел на броене, но ще "разхвърли" делата според тяхната тежест в специални групи и ще ги отчита различно. И второто - на съдиите от Смолян Игнат Колчев и Любен Хаджииванов, които предлагат натовареността да се изчислява по специална математическа формула.

Във вторник, след три часа протяжни дебати,  съдийската колегия заложи на варианта "Шекерджиев". Той обаче все още представлява само една идея - същинските правила тепърва ще се пишат. И то до март, за да могат кадровиците да се включат в сроковете по европроекта. На всичко отгоре досега използваната и нехаресвана от кадровиците система СИНС ще продължи да се прилага - неясно докога.

Какво в крайна сметка ще излезе от целия този героичен напън на съдебните кадровици  все още никой не може да каже. Нито пък някой може да обясни как точно ще изглежда новата система за отчитане, нито кога ще заработи, нито даже дали изобщо ще се въведе. А дали всичката тази каша, която се забърка, накрая все пак ще доведе до нещо добро - явно ще чакаме да покаже времето...

Facebook logo
Бъдете с нас и във