Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Раят е в норвежките зандани

Може и да не ви се вярва, но това е затворът "Бастой". Вляво, в гората, се издига покривът на затворническата църква.
S 250 2bb5bcf0 b3f0 4b7f b7bf 7fb9b7a9006f

Статистика на Кралство Норвегия сочи, че от петмилионното й население по-малко от 4000 души са били зад решетките. Това прави 75 на 100 000 души, докато в САЩ съотношението е 707 на всеки 100 000 души. Освен това Норвегия има един от най-ниските проценти на рецидив в света - 20 процента. САЩ имат един от най-високите: 76.6% от излежалите присъдите си затворници са били арестувани отново в следващите пет години.

Норвегия също има сравнително ниско ниво на престъпност в сравнение със САЩ. По-голямата част от престъпленията, съобщени на полицията, са инциденти, свързани с кражби, а престъпленията с насилие са ограничени предимно до райони с трафик и проблеми с трафик на хора.

Очевидно норвежката система за наказателно правосъдие е уникална - малко хора влизат в затвора, а на тези, които стигат дотам, им се случва веднъж. Как Норвегия изпълнява това? Страната разчита на концепция, наречена "възстановително правосъдие", която има за цел да поправи вредата, причинена от престъпността, а не да наказва хората. Тази система се съсредоточава върху рехабилитацията на затворниците.

Пример за това е затворът "Халдън". Той се простира на 75 акра и предлага възможности затворниците да се подготвят за живот навън. Това става с професионални програми: дървообработване, монтажни работилници и дори звукозаписно студио.

Затворниците, прекарващи време в затвора "Бастой", имат възможност да бъдат себе си на слънчеви бани на плажа или с разходки из боровата гора, но не и седейки в тясна килия. Неслучайно "Бастой" е наречен най-красивият затвор в света. Той се намира на малък остров и е дом на 115 затворници. Някои от тях са извършили много тежки и тежки престъпления. Въпреки това затворниците живеят в общи къщи със собствени спални и общи съоръжения. Те могат да носят собствените си дрехи, да посетят затвора, библиотеката или църквата. В свободното си време те могат да отидат на риболов, да играят футбол или да тренират във фитнес залата. Има кинозала и ежеседмична програма за курсове, лекции, събития и концерти. Те дори управляват ферибота на острова, но никой не изглежда изкушен да промени курса му и да избяга.

Затворът изисква уважителни отношения между затворниците, както и с хората от  охраната. Повечето офицери от затвора напускат острова за нощта. От затворниците се очаква сами да поемат отговорност за себе си. "Бастой" е това, което Норвегия нарича "екологичен затвор" - затворниците работят всеки ден, преминават програми за обучение, придобиват нови умения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във