Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Разделил се Илия - пак в тия

Разделен условно на две колегии и с нови заплати от по 6000 лв. новият- стар Висш съдебен съвет (ВСС) може да завърши спокойно мандата си. След поредицата от скандали и призиви за предсрочно освобождаване на сегашния му състав, с промените в Закона за съдебната власт бурята отмина. А кадровиците явно разбраха, че ако се карат по-малко и повечко си траят, може пак да си правят каквото си знаят.   

Очакванията за тежки разправии около формирането на колегиите не се сбъднаха. И да е имало някакви разнопосочни претенции, те бяха спестени на публиката. Вратата за клюката открехна бившият правосъден министър Христо Иванов, който обяви, че се правели подмолни опити за овладяване на съдийската колегия. Последва признание на председателя на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров, че сред членовете му от парламентарната квота няма единодушие кой в коя колегия да отиде - в съдийската или в прокурорската. Проблемът бил в това, че никой от осемте кадровици, които преди избирането им за членове на ВСС от квотата на Народното събрание са били съдии, не иска да попадне в прокурорската колегия. И понеже в съдийската колегия можеха да отидат само шестима от тях, необходим беше компромис.

"От парламентарната квота във ВСС осем души са свързани в голяма степен със съда, останалите трима, между които и аз, сме били следователи и прокурори и най-нормалното е да минем към прокурорската колегия. Сега изведнъж се оказа, че никой от съдиите не иска да дойде в прокурорската колегия. Двама от тези осем човека трябва да отидат в прокурорската колегия. Това ще е гаранция, че прокурорската колегия няма да е безконтролна, ще има двама души съдии, които имат глас", каза Тодоров. Но и увери, че очакванията за оставки на недоволните са медийни спекулации и нямало да се стигне до "критични ситуации", тъй като "всички мои колеги, дори тези, с които имам разминавания, са големи, разумни, интелигентни и отговорни хора".

Ден по-късно компромисът беше постигнат. Възможните три варианта за разделяне бяха формулирани от председателя на Върховния административен съд Георги Колев: членовете на съвета да гласуват поименно, да се хвърля жребий или водещото съображение да е последната им месторабота. Колев поясни, че според него този вариант е най-безболезнен. Но и отчете обстоятелството, че двама бивши съдии от парламентарната квота остават под летвата - Незабравка Стоева и Юлиана Колева. "Ние сме им длъжници в тази връзка", заяви Колев.

Място за спорове кой вариант да бъде избран всъщност нямаше, защото съдебният закон изисква разпределянето на кадровиците в двете колегии да става съобразно професионалната им квалификация и насоченост. Критериите са общи, но напълно достатъчни, тъй като Стоева и Колева имат стаж като съдии, но при влизането си в съвета от парламентарната квота са били адвокати и са упражнявали тази професия дълги години след като са освободили магистратските длъжности. 

Словесен поклон към двете "жертви на реформата" отправи и Калин Калпакчиев. С аргумента, че в заварената ситуация приложението на критериите професионална квалификация и насоченост няма да бъде справедливо приложен по отношение на Стоева и Колева, той призова направеният "един вид компромис" да бъде отчетен. Усетил, че сцената става пародийна, Ясен Тодоров вметна, че не приема отиването на някой съдия в прокурорската колегия като някакво ощетяване. Никой обаче не се разтревожи и не отвори и дума за това, че двете им колежки стават членове на прокурорската колегия, без да са практикували наказателно право.

"Част от изказванията звучат почти като епитафии. Не може да разглеждаме себе си като някаква жертва. Длъжни сме и се предполага да познаваме кадровата работа както в съда, така и в прокуратурата. Приемам, че това е разумният, обективният критерий, и не считам, че е жертва от моя страна да заема място в прокурорската колегия. Това е голямо предизвикателство, работата с прокуратурата на този етап би трябвало да бъде сериозна и отговорна", отигра ситуацията Юлиана Колева.

А Незабравка Стоева едва не просълзи аудиторията с откровението, че "нищо не е абсолютно и никой не е абсолютен". "Законодателят е възложил граждански функции и обществен контрол и аз не бих могла да избягам от тази воля и от това тълкуване, което законодателят е определил. Усилията на всички ни изискват да бъдем добросъвестни", себераздаде се Стоева. След което Румен Георгиев призова по-бързо да се стигне "до развод", защото имало много работа за вършене. И предложи ВСС да не отлага разделянето и да определи поименно съставите на двете колегии. Решението беше гласувано незабавно като единствена точка в дневния ред и с пълно мнозинство - 23 гласа "за" и нито един против. А представляващият съвета Димитър Узунов опита да убеди медиите, че не е имало предварителни преговори и договорки.

В крайна сметка съдийската колегия, в която решенията ще бъдат вземани с мнозинство от 8 гласа, доби следния състав - Галя Георгиева, Милка Итова, Даниела Костова, Светла Петкова, Мария Кузманова, Каролина Неделчева, Димитър Узунов, Георги Колев, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова и Лозан Панов. Решенията в колегията се вземат с осем гласа. В прокурорската колегия необходимото мнозинство от шест гласа ще бъде събирано измежду Сотир Цацаров, Ясен Тодоров, Румен Боев, Михаил Кожарев, Румен Георгиев, Васил Петров, Юлиана Колева, Незабравка Стоева, Елка Атанасова и Магдалена Лазарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във