Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Разноречие между ГЕРБ и реформаторите за НСО

През 2013 г. депутати от БСП изчисляваха, че охраната на Цветанов струвала месечно 40 000 лева.

Държавните охранители също станаха причина между партньорите в управлението - ГЕРБ и Реформаторския блок - да прехвърчат искри. Сблъсъкът на позициите се състоя в четвъртък (23 април) в Народното събрание по повод на устройствения законопроект на ГЕРБ за НСО. Съпредседателят на РБ Радан Кънев беше категоричен, че той и хората му няма да подкрепят проекта в този му вид.

Ябълката на раздора между коалиционните партньори са числеността на службата и бройката на охраняваните лица. В България не повече от 12 души имат нужда да бъдат охранявани, и така като ме гледате, аз не съм един от тях, заяви Кънев. Той поиска да се свие кръгът на висши политици, пазени от държавни гардове, да се намали числеността на НСО и да се ореже бюджетът й. Според реформаторите нормално е да бъдат охранявани вътрешният министър и премиерът, но няма причина НСО да бди и над други политически лица.

Кънев застъпи общоприетата позиция, че един от най-големите проблеми на службата за охрана е липсата на официална информация за колко души се грижат близо 1200 -те служители на НСО. Обслужването на неограничен кръг лица у нас противоречи на европейската практика, изтъкна Кънев. И даде пример с Германия, чиято служба за борба с тероризма отделя ограничен ресурс за охраната на канцлера Ангела Меркел, за членовете на правителството и на висши ръководители на силовите структури в държавата. Това са не повече от 15-16 души в 80-милионна Германия, посочи Кънев.

Реформаторите предлагат служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма да поемат и охраната на ограничен брой български политици. Според РБ за борба с тероризма у нас са ангажирани около 1200 души с годишен бюджет около 4 млн. лева. В същото време за охрана на ВИП-ове данъкоплатците дават всяка година 40 млн. лева. Държавните бодигардове биха могли да бъдат пренасочени към борба с тероризма, към опазването на националната сигурност и тази на гражданите, а не на шепа политици, заяви Радан Кънев. 

Реформаторите ще предложат конкретни промени в проектозакона, по който в момента се водят политически консултации и още не е достигнал до първо четене.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е един от вносителите на проекта, отвърна, че комисиите в НС са отворени за присъствието на всички депутати, които биха искали да присъстват на обсъждането на даден законопроект. Според Цветанов всяка от парламентарните групи е имала възможност по време на обсъжданията в комисиите да изложи своите аргументи по темата. Цветанов защити и бюджета на НСО. Според него не е коректно да се сравняват портфейлите на СОБТ и НСО. Той се похвали, че кабинетът е концентрирал усилията си за намаляване на разходите и за увеличаване на приходите. Приходните агенции са събрали за първото тримесечие 1.2 млрд лв., а за първи път от 2009 г. насам има и бюджетен излишък от около 250 млн. лева.

Когато проектозаконът за НСО се обсъждаше в комисия, началникът на НСО ген. Ангел Антонов информира, че в момента щатът на службата е 1126 души, от които реално заети са 1004 щата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във