Параграф22 Weekly

Западни Балкани

Разследването "Иванович" в задънена улица

S 250 8b5caf91 631c 437b aa3e 087a6d7669fb
S 250 21bc1f1b 6a6d 41a0 9e4c 9aee0ee78cd7

Повече от месец след като лидерът на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация и справедливост" (СДП) в Косово Оливер Иванович беше застрелян пред офиса на партията си в Косовска Митровица, разследването на убийството е в задънена улица. Последната новина от града  дойде от главния прокурор в Косовска Митровица  Шукри Сулия. Той обяви, че има заподозрени полицаи за манипулиране на доказателства на местопрестъплението. Сулия разкри, че мобилните телефони на заподозрените са иззети и се очакват резултати от назначената проверка за водените с тях разговори.

Главният прокурор на Косовска Митровица информира, че на записите от охранителните камери в района на убийството се вижда как полицаи през цялото време са разговаряли по телефоните си, докато са се намирали на местопрестъплението. Разследващите все още не са доказали с кого са разговаряли полицейските служители, но телефоните им са конфискувани. Извършва се разследване и са предприети други мерки, за да се установи  какви разговори  и с кого са проведени  по същото време, се казва в изявлението на главния прокурор Сулия. Според него от видеозаписите става ясно, че един от полицаите се е навел и е взел нещо от местопрестъплението, след което го е сложил в джоба си и го е отнесъл.

По данни на косовската прокуратура Иванович е убит с шест изстрела от пистолет "Застава М70А", но на местопрестъплението са били открити само пет  гилзи. Обвинението е настояло полицаите да бъдат задържани с мярка за неотклонение.

От същите записи председателят на съда в Митровица Никола Кабашич обаче заключава, че искането на обвинението не е основателно. Според съдията в първите минути полицаите са мислели, че Иванович е претърпял сърдечен удар. Те не са забелязали кръв и рани по тялото му. Един от тях се е навел, за да вземе портфейла на Иванович, който предал на секретарката му. Вторият полицай се е огледал и тогава  забелязал гилзите на земята. Той взел една от тях и я пуска отново там. Полицаят не я пуска в джоба си, нито я е изнесъл  от местопрестъплението, твърди съдия Кабашич. После двамата полицаи се отдалечават, без да знаят, че всъщност напускат местопрестъпление - това е заключението  на съдията.

Най-вероятно зад коренно противоположните позиции на прищинския обвинител и на съдията от сръбски произход се крие фактът, че заснетите от камерите двама полицаи са от сръбската част на Косовска Митровица. Показателно е, че след изявлението си председателят на съда в Косовска Митровица е подал оставка. Въпреки неяснотите  съдържанието на видеозаписите обаче продължава да е тайна. Дори и за адвоката на Иванович, който публично обяви, че досега не е получил каквато и да е информация от разследването.

До  тези записи нито съм получавал достъп, нито съм ги виждал досега, твърди адвокат Небойша Влажич. Мисля, че разследващите обаче дължат обяснение както на роднините на Иванович, така и на обществеността, заявява той. Дошло е време да узнаем нещо и колкото и малко да знае полицията, трябва да го изрече, призова адвокатът.

От европейското движение "Сърби за Косово и Метохия" са на мнение, че информация за разследването  я крият както отговорните фактори в Прищина, така и съответните органи в Белград. Според Радо Трайкович тези, които са нагнетили атмосферата около убийството на Иванович, и дума не казват за това, че два-три дни преди да бъде убит, той е посетил сръбската агенция за сигурност БИА. Там Иванович е съобщил имената на хора, които са го заплашвали. За същото Иванович е известил и премиера на Сърбия, както и международната общност. Днес обаче няма нито едно изявление на премиера на Сърбия по въпроса, който е получил информация от директора на БИА за хората, които Иванович е посочил. От друга страна, приказките за гилзите, които заради отпечатъците от пръсти били много важни, говорят за несериозността на разследването и за нежеланието да се стигне до истинските участници в престъплението, заяви Трайкович.

Междувременно в сръбските медии се множат твърденията, че разследването на убийството върви по лъжливи следи. Цитират се експерти по оръжията, които разбиват на пух и прах информацията на косовската прокуратура, че убийството е извършено с пистолет "Застава М70А". Според последните слухове, по Иванович е стреляно с пистолет "Хеклер и Кох", а не с "дългата деветка", както в Сърбия наричат "Застава". Целта на заблудата е убийството на  Оливер Иванович да се представи  като обикновено криминално престъпление, извършено с обичайното оръжие на сръбския подземен свят, каквото е "дългата деветка".

Според специалисти не е възможно с "дългата деветка" да се изстрелят шест групирани в горната част на тялото  на  Иванович куршуми, от които два са открити в тялото. Това е невъзможно, защото "Застава М70А", или "дългата деветка", е полуавтоматичен пистолет. Освен това официалните източници твърдят, че е бил използван и заглушител. Това също е невъзможно, защото "заставата" не е пригодена за стрелба със заглушител. На теория може да се сложи такъв, но това трябва да се направи фабрично, с по-дълга цев, за да се монтира заглушителят, твърдят експертите. Те са категорични, че "дългата деветка," както вече посочихме, се споменава в разследването само за да се отклони вниманието към сръбската мафия, чиито представители  обикновено използват  това оръжие. Освен това е невъзможно да се изстрелят шест бързи изстрела от този пистолет, освен ако не става дума за Джери Мичулек, един от най-бързите стрелци в света, на когото принадлежи световният рекорд  - от  12 изстрела за три секунди.

Според експертите Оливер Иванович е прострелян с "Хеклер и Кох", който има интегриран заглушител и е автоматичен пистолет. А фактът, че са изстреляни шест куршума отведнъж, ясно говори, че става въпрос за много добре обучен килър професионалист.

В сръбските медии се коментира нашироко въпросът с какво оръжие е бил убит Иванович.  За месец разследване все още  не е ясно как е извършено самото убийство - дали убиецът е стрелял от автомобил в движение, дали не е излязъл от колата и тогава да е открил огън, дали просто не е спрял и е стрелял през отворения си прозорец, след което е изчезнал.

Междувременно Прищина продължава да отбива искането на Белград в разследването да се включат и сръбските компетентни органи. Според сръбския министър на отбраната Александър Вулин този факт доказва липсата на готовност у косовските  власти да разкрият убийците на Иванович. Очевидна е липсата на готовност, има страх от  разрешение на случая. Само ние, сърбите, искаме да узнаем кой е убиецът и как ще бъде наказан, за да се възстанови мирът и спокойствието в този район, коментира Вулин.
Миналата седмица съпругата на убития сръбски политик Милена Иванович обяви, че месец след покушението не е получила никаква информация докъде е стигнало разследването. Нищо не може да ми върне Оливер, но е важно да бъдат  открити  извършителите и вдъхновителите на убийството, заяви тя. Вдовицата съобщи, че семейството на Иванович вероятно ще се пресели в Белград. Митровица ми взе това, което най-много обичах, и затова искам да се махна оттук и да бъда близо до него, за да го посещаваме, заяви Милена Иванович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във