Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Реалните измами с виртуалните пари

S 250 7610ba47 b1a9 4c33 a844 bd18adf2838f

Какво се случва в света на криптовалутата? По света стойността на виртуалните пари се срива, а у нас МВР и прокуратурата регистрират своеобразен феномен - ръст на престъпността, свързана с тези пари. Миналата 2018-а например приключи красноречиво - село Мосомище се оказа родно място на своеобразна  биткойн афера на годината. Тя стартира още през късната пролет на 2018 г. с кражбата на 32 майнинг-машини в гр. Гоце Делчев, собственост на Иван Милин от Разлог и Крум Кондев от гр. Гоце Делчев. Машините бяха оценени на около 200 000 евро.

"Копачките" бяха намерени по-късно в местност близо до вилата на друг герой от аферата - Илко Ламбрев от село Мосомище. Той пък  беше пребит от трима маскирани биячи в края на 2018-а, като с този акт цикълът от криминални случки, в чийто център проблясваше биткойн имане, се затвори. И засега, след като премина през етапи на размяна на обвинения между основните играчи в аферата, палене на автомобили, бой с бухалки, шумът от аферата като че ли позатихна. И може би ще изчезне съвсем, тъй като  прокуратурата и МВР и зъб не обелват има ли, или няма разследване по очевидно свързаните инциденти.

Има и още нещо. Сриването на стойността на криптовалутите по света вместо да предизвиква отслабване на интереса към тях сред българите,  напротив - даже подтиква официални институции да се втренчват във виртуалните пари и да се изявяват като строги регулатори. Пример за това са проверките на Националната агенция по приходите (НАП) на дружества, занимаващи се с покупко-продажба на криптовалути (повече подробности за тях - на стр.6).

Както отбелязаха експерти по виртуалните пари, инициативата на НАП означава само едно - криптовалутите се превръщат в сериозен  финансов актив, с всичките последствия от това. Виртуалните пари - независимо от срива им на световните пазари - се налагат и са все по-търсени. И аферата от село Мосомище е доказателство, че копаенето на биткойни е далеч по-рентабилно и обещаващо, отколкото отглеждането на тютюн или възможността да придобиеш пенсия от 600 лв. срещу  цената на силикозата от дългогодишното блъскане в миньорския забой.

Изглежда, в НАП работят истински спецове по виртуални пари. И те, подобно на колегите си по света, са склонни да прогнозират, че 2019 г. ще бъде годината на криптовалутата. И в същото време на все по-широкото, официално и международно регулиране на криптовалутите. Показателна в това отношение например е Малта, която стана първата държава, приела ясна регулаторна рамка за виртуалните пари и на дейността по придобиването им. По петите им са Русия и Индия, които също работят в посока на законов регламент на тази дейност. Очевидна е целта им - легитимност на криптовалутите, ограничаване на възможностите за използването им в препирането на пари от престъпен бизнес и финансиране на терористична дейност. А контролът върху криптовалутите ще ги направи масови и желани финансови активи.

Тенденцията "пробива"  най-напред при търговците на дребно, които включват криптовалутата в средствата за разплащане. Вече е възможно да се резервират полети, да се купуват стоки за бита, компютърни продукти и още много други срещу  биткойни. В края на 2018 г. все повече туристически услуги, уеб услуги, храна и общи стоки вече могат да се получат след плащане във виртуални пари. Например потребителите с акаунт в Microsoft имат опция "Redeem Bitcoin" при плащане и могат да добавят до 100 долара в даден момент чрез Bitpay.

В подкрепа на това твърдение, макар и по други причини, например беше реакцията на Иран през 2017 г. на проточилата се валутна война със САЩ. В края на 2017 г. в интервю пред вестник "Шарг" министърът на информацията и комуникационните технологии Амир Хосейн Даваи разкри, че министерството и правителството полагат усилия, за да подготвят страната за приемането на биткойн като валута. Стана известно също, че иранското правителство изгражда инфраструктура за потребителите на биткойни, която ще позволи проследяването на статуса на собствениците на виртуални пари като законно платежно средство в страната.

А в Щатите това вече е факт. Там например виртуалните пари се облагат с данък върху доларовата им равностойност към деня на добиването им, а не върху цената, на която се търгуват впоследствие. Според тамошното законодателство, ако придобитите виртуални пари бъдат продадени в рамките на годината на добиването им, към приходите си физическите лица прибавят и разликата между продажна цена и себестойността на биткойните към датата на придобиването им. В тези случаи физическите лица декларират така изчислените доходи с годишната си данъчна декларация и ги облагат с т. нар. self-employment данък. А ако изтече повече от една година от датата на придобиване до датата на продажбата им, разликата се смята за капиталов приход и се облага с преференциален данък от 15 на сто, сочи законодателството на САЩ.

Естествено, тенденцията за регулиране и контрол върху виртуалните пари има и свой сенчест сиамски близнак - ръст на незаконните начини и действия за придобиване на такива активи. Това вече се е случвало по широкия свят и в близко бъдеще афери като тази от Мосомище ще са мили спомени от романтичния период на биткойна. В Южна Корея миналата година например хакери откраднаха 31 млн. долара от борсата за виртуална валута "Битъм". Ние също сме дали нещо на виртуалния свят - през 2015 г. находчиви измамници удариха един от най-големите портали за търговия на виртуални пари, използвайки системата за плащане "Easypay" и пропуските в процедурата. Ударът стана причина да се променят правилата при покупки на биткойн през "Easypay" и вместо употребата на еднократни кодове за плащане бяха предоставени възможности  за свързване с биткойн-адрес с уникален клиентски номер. С този номер вече става плащането на виртуалните пари на каса на "Easypay".

Популярна в Европа и в света стана т.нар.  измама при влизане, прилагана при обмен на криптовалута. При тази схема атаката е насочена към група потребители, които биват канени  да инвестират биткойни срещу полза, срещу печалба или услуга в бъдеще. Това обаче така и не се случва, а виртуалните пари на вложителите се изпаряват. Подобна схема се прилага и срещу индивидуални потребители и собственици на виртуални пари.

Украинците също имат свой принос в кражбите на биткойни. Хакерска група, наречена Coinhoarder, открадна повече от 50 млн. долара в криптовалута от потребителите на популярната платформа за регистриране на биткойни-портфейли Blockchain.info. Измамниците откупили от Google реклами на популярни ключови термини за търсене на всичко, свързано с криптовалути. Чрез тях те компрометирали резултатите от самото търсене от страна на потребителите и стигали до виртуалните им портфейли, като задигали криптопарите им.
 

Пазарджиклии с уникална схема за измама

Уникална за Европа схема за измама с биткойни разкриха миналата година антимафиоти от ГДБОП. При спецоперация бяха задържани общо 7 души, трима от които бяха обвинени за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 3 млн. долара. Седем тийнейджъри от Пазарджик купували биткойни за себе си и за свои клиенти чрез платформата за търговия "Футуро нетуърк". През декември 2017 г. цената на биткойна стигна космическите 20 000 долара, което направила търговията направо невъзможна. Те обаче открили начин да нареждат сделки и да ги плащат, като след това си възстановявали изхарчените пари. За тази цел била създадена софтуерна програма, която извършвала действия по реимбурсиране на сумите по сдеблките. Така хакерите закупили биткойни за 3 млн. долара, които обаче не били платени на продавачите. Криптовалутата била кеширана във виртуалните им портфейли, оставало само да ги "обърнат" в истински пари. Разследването на ГДБОП попречило на хакерите да сторят това. В офиса им били открити компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които били използвани в схемата. Антимафиотите открили и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. От ГДБОП обявиха, че тази измама е уникална за България и е засечена в Европа за първи път. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във