Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Рунд пореден срещу Петя Крънчева

Петя Крънчева - символ на Софийския градски съд

Четвърто поред дисциплинарно производство в рамките на три месеца ще опита да разклати специалния статут на бившата заместник-председателя на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри такава процедура  по предложение на председателя на съда Калоян Топалов, който прави всичко възможно да се отърве от скандалната си колежка.

Топалов поиска през юни Крънчева да бъде понижена в длъжност и да отиде в Софийския районен съд за една година заради забавени  от нея дела. Последва друго  негово искане през юли - тя да бъде уволнена заради нарушения и тормоз на страните по разглеждани от нея дела. В добавка беше образувана и трета дисциплинарка срещу Петя Крънчева  - заради забавени дела, след което съдийската колегия на ВСС ги обедини в едно общо производство. 

Данните, въз основа на които Калоян Топалов поиска отново уволнението на  Крънчева, са установени при проверка в цялото Наказателно отделение на СГС  през март. Единствено за ръководения от нея състав е установено системно забавяне при администрирането на делата. Страните са били съзнателно ограничавани и лишавани от достъп до материалите - папките са били връщани в деловодството непосредствено преди заседанията, след което те са отлагани тъкмо по тази причина. Задържането на делата от страна на Крънчева бавело и изпращането на призовки в срок, което водело също до отлагане, защото участниците са  нередовно призовани.

Установени са случаи, в които Крънчева присъединявала различни протоколи по едно и също дело по два-три пъти,  а  разликата в подмяната била с месеци. Тя не издавала разпореждане, с което да обясни защо се налага това, с какво новите се различават от старите и дали има разлики. Стигало се дори до бавене на протоколи от заседания с години, при положение че те трябва да са готови в тридневен срок.

Най-драстичният случаи е по делото за пране на пари срещу ексшефа на "Топлофикация-София" Валентин Димитров - Вальо Топлото, по което не бил приложен протокол от заседание, проведено преди седем години. А  42 от протоколите за  проведените  по делото общо 56 заседания  са добавени със закъснение от един месец до три години. По друго дело пък Крънчева присъединила протокол едва след като изчела присъдата. Заседания са отлагани в последния момент и по здравословни причини, но невинаги е представян болничен лист за това.

Всичко това Петя Крънчева обяснила с високата си натовареност, което е относително вярно. Докато беше заместник-председател на СГС, тя беше изключена напълно от разпределение в продължение на цяла година, след което мина на 40% натовареност. Едва след като подаде оставка, беше върната на 100% натовареност, която с оглед  на трайните  й навици може да й е дошла в повече. Мотивите, с които  Топалов  иска освобождаването й от съдебната система, са неоснователно бездействие при изпълнение на служебните задължения и системно осуетяване на делата чрез налагане на порочна практика за отлагане на заседанията.

Крънчева има вече едно наказание, наложено преди година по искане на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Основания  за него дадоха  констатациите в доклада от предишна проверка в СГС, извършена от членове на съвета. Те установиха, че Крънчева ги е лъгала, като е подала невярна информация в кадровия орган за разпределените й дела. Наложеното й по тази дисциплинарка от мнозинството в съвета наказание е намаляване на заплатата с 15% за една година.

Лозан Панов обжалва тази лека санкция пред Върховния административен съд, но производството беше спряно заради висящо тълкувателно дело по въпросите на дисциплинарната практика, което има отношение към спора. Тълкувателното решение вече е налице и се очаква делото да тръгне отново. През пролетта на тази година Панов поиска отново наказание както за Крънчева, така и за двама други бивши заместник-председатели на СГС - Николай Димов и Иво Дачев. Искането беше мотивирано с констатациите в доклада на СГС от април, в който бяха констатирани многобройни нарушения при искането и даването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства от службите. Този път ВСС отказа да стори това и Панов отново обжалва решението на мнозинството по съдебен ред. 

Макар че натискът срещу Петя Крънчева е силен, резултатът от него е неясен. От една страна, мнозинството в сегашния състав на ВСС я брани упорито. От друга страна, то няма нито време, нито желание да приключи образуваните дисциплинарни дела, тъй като сегашният състав на съвета има броени дни до края на мандата си. Пък при новия - я камилата, я камиларят.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във