Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Руска отрова и венецуелски мръсни пари сред бананите

В последните дни заприличахме окончателно на бананова република, която се управлява от външни сили. Най-напред в понеделник (11 февруари) британският посланик Ема Хопкинс навести премиера Бойко Борисов, за да го информира, че българските служби са проспали визитата на Сергей Федотов, заподозрян от службите във Великобритания като участник в случая "Скрипал". "Дискутирахме информация за предполагаема намеса  и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца. Всички партньорски европейски служби вземат сериозно под внимание всякакви обвинения и намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация по случая "Скрипал", заяви посланик Ема Хопкинс след срещата с премиера Бойко Борисов.

Още един партньорски посланик отиде на сгледа при министър-председателя Борисов. В сряда (13 февруари) в Министерския съвет дебаркира посланикът  на САЩ  Ерик Рубин. В резултат на визитата му беше тиражирана бомбастична информация за съмнителни авоари от петролна компания във Венецуела, преведени в българска банка.

Подробностите, чийто първоизточник е Големият  брат отвъд Океана - САЩ,  бяха оповестени от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, които бяха рамо до рамо и с вътрешния министър Младен Маринов на пресконференцията в МС. ДАНС проверява банката с транзакциите от Венецуела, след като от САЩ е получена информация за големи парични преводи, извършени от петролна компания във Венецуела, в български банкови сметки. Установена е банката, името на титуляра, както и самите сметки. С пълното съдействие от БНБ се установява точно по какъв механизъм се е извършвало "пране на пари", разкри Цацаров.

Този път шефът на ДАНС Георгиев, който иначе не беше никак словоохотлив след срещата на посланик Хопкинс с Борисов, заяви, че сметката е една, но към нея има много други свързани. "Лицето е открило сметка като адвокат. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат пари на клиенти и която не се използва пряко от адвоката. Лицето има местожителство в различни държави и в момента не е в България", уточни още Цацаров.

Службите на САЩ са подали информацията за траншовете  "по оперативен и по дипломатически път", разкри той. След това парите напускали България с основания като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни. Финансовата институция не е обект на подозрение, тъй като сметките са редовно открити.

Въпреки подадената "по оперативен и по дипломатически път" информация от САЩ  прокурор №1 разкри, че ако целият механизъм стане ясен, тогава ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи. "Напълно е ясно, че говорим не конкретно, а общо. Причина за това е не само началото на тези действия, но и пълното споразумение да бъде изнесен само този обем от информация. Тази проверка тече и в момента, извършва я ДАНС", обясни той.

В рамките на американския "десант" в Министерския съвет се появи и бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа по време на въздушните удари на пакта срещу Югославия през 1999 г. ген. Уесли Кларк. Оказа се, че той пък бил тук по линия на борбата с организираната престъпност и контрабандата. "Тук съм в различно качество - като консултант на швейцарска организация, която е заинтересована от постигнатите успехи от България в противодействието на организираната престъпност и в борбата срещу контрабандата, което се потвърждава и от статистиката", разкри генералът.

Уесли Кларк не за пръв път се появява тук в различно качество. През 2014 г. шефът на операцията "Милосърден ангел" в Югославия цъфна на сцената в НДК при учредяването на партия  "България без цензура" на Николай Бареков. Освен борбата с контрабандата и цензурата  ген. Кларк е известен и с това, че скоро след пенсионирането си пое управлението на канадската компания Envidity Energy Inc, която щеше да проучва въглищните находища в освободеното от войските на НАТО Косово. 

На фона на активното англосаксонско шетане из коридорите на Министерския съвет, очаквано руският посланик Анатолий Макаров се задоволи само гласно да маркира присъствието си тук. Това се случи в началото на седмицата, в разгара на шумотевицата около разкритията за Сергей Федотов, отровителя на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, осветен от посланик Ема Хопкинс. Дипломатът с красноречива фамилия определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Гебрев през април 2015 година.

Опровержението му обаче прозвуча като изстрел със заглушител. И остана без последствия, защото направо бе отнесено от новата и по американски шумна "венецуелска афера". Тя успя да заглуши многото въпроси, изникнали след разкритията около отравянето на оръжейния търговец Гебрев. Например защо спецслужбите и прокуратурата са проспали визитите на мистериозния Сергей Федотов, който иначе се оказва много добър познат на един куп партньорски европейски служби.

Изнесената след срещата между посланик Хопкинс и Борисов информация от прокурор №1 вместо да разсее, само уплътни мистерията. Стана ясно, че по повод отравянето на Гебрев  на 1 май 2015 г. е било образувано досъдебно производство за опит за убийство. През април 2016 г. то обаче е спряно, защото не е открит извършител. Въпреки  че заподозреният Федотов по това време е шетал доста из Европа и партньорски служби от Великобритания и Чехия са разполагали с информация за него... И е трябвало самият пострадал Гебрев да пише писмо до главния прокурор на 11 октомври 2018 г., за да го помоли да възобнови разследването в светлината на случилото се със Скрипал в Солсбъри. Цацаров изискал затворената папка от СДВР на следващия ден, а на 15 октомври миналата година разследването е възобновено.

И цялата тази трескава дейност по възобновяване  се развива на фона на поредица от разкрития за случая "Скрипал", включително и за визитите на мистериозния Федотов, появяващи се кой знае защо в няколко английски и "номинално" руски медии. А проследяването на хронологията им води към изводи за симбиоза на удобни пощенски кутии и сдържана, с някаква далечна цел, разузнавателна информация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във