Параграф22 Weekly

НЕЩО СЕ СЛУЧИ...

Руските отровители - "осветени" от медии

Д-р Александър Мишкин като Александър Петров
S 250 aed77d37 406f 494d 92ea 6fb70a1b31cc

На 5 септември 2018 г.

Скотланд Ярд и кралската прокуратура за първи път съобщават, че разполагат с достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения на руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов. Те са заподозрени за отравянето с препарата "новичок"  на бившия шпионин Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия в Солсбъри (Великобритания) в началото на март. Разследването установило, че двамата са действали под фалшиви самоличности и са влезли на територията на Великобритания на 3 март с полет от Москва до летище "Гетуик". Двамата отседнали в City Stay Hotel в Източен Лондон. На 4 март са отпътували за Солсбъри, в същия ден Петров и Боширов са отпътували обратно към Русия.

 

На 26 септември 2018 г.

Sky News, позовавайки се на разследване на сайта Bellingcat, оповестява, че един от двамата заподозрени за опита за убийство на бившия руския агент Сергей Скрипал във Великобритания е идентифициран. Руслан Боширов всъщност е полковник Анатолий Владимирович Чепига, предаде Sky News, позовавайки се на разследване на Bellingcat. Тридесет и девет годишният  Чепига е служил в 14-а Спецназ бригада и е участвал в операции в Чечня и Украйна. Бил е награден с най-високото отличие "Герой на Руската федерация". Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън написа в Туитър: "Истинската идентичност на единия от заподозрените беше разкрита. Искам да благодаря на всички, които работиха неуморно по този случай."

 

На 28 септември 2018 г.

"Дейли Телеграф" съобщава, че британските тайни служби са установили самоличността на трети заподозрян за атаката срещу Скрипал. Руският агент е провел разузнавателна мисия преди атаката, като е посетил Солсбъри малко преди това. В подкрепа на новината се изказва бившият агент на МИ 6  Филип Инграм, според който руският разузнавач е проучвал навиците на семейство Скрипал.

 

На 8 октомври 2018 г.

Екипът на сайта Bellingcat и партньорите им от Insider съобщават, че са идентифицирали и втория агент, участвал в атаката срещу Скрипал. Лицето, пътуващо под псевдонима Александър Петров, всъщност е д-р Александър Евгениевич Мишкин, военен доктор от Главно разузнавателно управление (ГРУ)  на военното министерство на Русия.

 

На 10 октомври 2018 г.

В сайта ФОНТАНКА.РУ в Санкт Петербург се появява информация, че Великобритания е готова да обяви името на още един от групата, отровила Скрипал. Сайтът се позовава на материали на Чешката обществена радиокомпания, според която през октомври 2014 г. Скрипал планирал да пристигне в Прага, за да предаде компрометиращи Русия информации. Скрипал бил плътно следен от Петров и Боширов. Те пристигнали в Прага на 11 октомври 2014 г. с ранен полет на "Аерофлот". От 13 до 16 октомври Петров и Боширов се установили в хотел на  Острава, след което се върнали в Прага. Скрипал посетил Прага през втората половина на октомври същата година. Радиокомпанията цитира анонимен източник от чешките служби, според който Скрипал е бил следен от отряд руски агенти далеч преди покушението през март 2018 година. Официално потвърждение от службите в Прага обаче няма, признава сайтът. ФОНТАНКА.РУ , отново позовавайки се на медии от Европа, разкрива, че заедно с Петров и Боширов през януари- февруари 2014 г. в Чехия е бил и някой си Сергей Федотов (45 г.). Както посочва сайтът, тримата използвали руски международни паспорти "64-а серия с близки номера". Освен Прага, Киев, Милано и Женева  Сергей Федотов минимум три пъти е посещавал и Лондон, разкрива сайтът - през март 2916 г., март 2017-а и март 2018 година. При последното си пребиваване в Лондон Федотов пристигнал на 2 март, както Петров и Боширов, но с друг самолет. Той излетял на 4 март, в деня на покушението, заедно с тях. ФОНТАНКА.РУ твърди, че цялата тази информация е била на разположение на Скотланд Ярд, "но по някакви причини е било решено да се задържи".

 

На 18 октомври 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов обявява по време на визитата си в Брюксел: руски агенти, следени от евроатлантическите служби за сигурност, са влизали в България. Новите факти по разследването на случая "Скрипал" с участието на Москва му били разкрити дни по-рано от британския посланик.

 

На 8 февруари 2019 г.

Сайтът Bellingcat известява, че третият руски агент на ГРУ, който се намирал във Великобритания в момента на покушението над Скрипал през март 2018 г., е посещавал и България. Както сочи сайтът, това се е случило няколко дни преди "местен предприемач и неговият син да бъдат отровени с неустановено вещество". Сайтът уточнява, че става въпрос за Сергей Федотов, който за първи път е установен като лице, представляващо интерес за разследването, от руския сайт ФОНТАНКА.РУ. Екипът на Bellingcat и партньорите им от руското издание The Insider, проследили многобройните пътешествия на Федотов - от момента на създаването на фалшивата му самоличност през 2010 г.  до последното му пътуване зад граница в Лондон през март 2018 година. Сред тези пътешествия се откроява особено посещението на Федотов в България през април 2015 година. На 24 април 2015 г Сергей Федотов пристигнал с полет от Москва в Бургас. Той имал запазен билет за връщане седмица по-късно, на 30 април, от столицата София за Москва. Не се явил за полета, като вместо това вечерта на 28 април той е на истанбулското летище “Ататюрк”, откъдето излетял за Москва. По-рано същия ден Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като колабира на прием, който той домакинства в София. Кой знае защо на 24 май 2015 г. Федотов се върнал в България с директен полет от Москва. Той е резервирал полет за връщане на 28 май 2015 г., но отново не се появява на този полет. Два дни по-късно, на 30 май, излетял от  Сърбия за Москва.


На 8 февруари 2019 г.

Британските издания "Дейли мейл" и "Сън" вече коментират, че петима руснаци са замесени в случая "Скрипал".

 

Кой кой е?

ФОНТАНКА.РУ съществува от 1999 г. и се превръща в един от най-популярните сайтове в Санкт Петербург. През 2008 г. шведското издателство Bonnier Business Press придобива 51 % от АО "Ажур-Медия", собственик на сайта. Заради руското законодателство, ограничаващо участие на чуждестранни акционери в руски медии, делът на Bonnier Business Press е изкупен и понастоящем акционери са пет физически лица, включително и основателите. На 10 января 2019 г. собственик на контролния пакет става видният медиамениджър Виктор Шкулев. 

 

Сайтът Bellingcat е създаден от Елиот Хигинс, британски журналист и блогър. Най-известните разследвания на екипа са за сирийската гражданска война, руската интервенция в Украйна, свалянето на самолета на Малайзия и покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Сайтът твърди, че самолетът е свален с изстрел на 53-а "Бук" бригада, базирана край Курск. От 2016 г. Хигинс работи по проекти на Atlantic Council, водещ мозъчен тръст в САЩ за геополитически стратегии, разположен във Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във