Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

С кадифени ръкавици и гръм Радев излетя от "6 септември" 29 (51)

Има нещо неназовимо и по тази причина до голяма степен поетично в професионалната съдба на бившия вътрешен министър Валентин Радев. Кариерата му на шеф на МВР стартира в началото на май 2017 г. и приключи в началото на септември тази година с оставката му, поискана от премиера Бойко Борисов заради трагедията край Своге с убитите 17 души при катастрофа на пътя.

Май и септември - шеметният разцвет на пролетта и есенният лъх на задаващата се зима.

Месеците май и септември метафорично подчертават революционната вяра на лирическия герой от поемата "Септември" на гениалния Гео Милев. А в случая с експерта по аеродинамика и балистика Радев те маркират изстрелването му в политическата орбита и преждевременното му взривяване в резултат на проблеми в бойната глава.

Стартът на МВР-кариерата на Валентин Радев беше гръм от ясно небе. Доказан експерт с подчертан вкус към химията на взривните вещества и боеприпасите, попадането на Радев на върха на вътрешното ведомство беше повече от изненада, след като той вече беше заместник-министър на отбраната в първото правителство на ГЕРБ.

И до ден днешен нейде из пространството витае въпросът дали той не беше сложен в МВР заради чисто бомбаджийското му качество да не прави резки движения? Помним как при назначаването му в Министерството на отбраната той заяви, че в реформата трябва да се пипа с кадифени ръкавици. И наистина Радев не направи нито едно рязко движение, докато беше заместник-министър там.

А МВР, както и да го гледаме, си е една огромна бомба, която при най-малкото разклащане ще гръмне. За един специалист - химик на взривни вещества, не е тайна какви са взривоопасните смески, забъркани в тази голяма бомба - неслучила се повече от 28 години реформа, високо напрежение сред състава, синдикални претенции и протестна готовност. С една дума - страшна работа!  

Очевидно след епохата на Румяна Бъчварова в МВР  тази система - и особено роденият от недрата й като някаква маскулинизирана Венера Бойко Борисов- се нуждаеха точно от такъв човек - артилерист с кадифени ръкавици. Проектът на Бъчварова за реформа на МВР доведе до поредица от скандали и в крайна сметка беше отхвърлен дори и от парламентарната група на ГЕРБ  начело с партийния строител Цветан Цветанов. Беше необходим такъв като Радев, чиято решимост за промени да се насочи към интериорното освежаване и озеленяване на вътрешното министерство. А не към грандиозни структурни реформи и сътресения. Както и стана. Защото МВР е една голяма бомба  и на никой министър-председател няма да му се ще часовниковият й механизъм да започне да отброява секундите до взрива.

Какво обяви и какво не свърши през тази една фатална година Валентин Радев? Когато през юни той очерта приоритетите на вътрешното ведомство под негово ръководство, първоначалното впечатление беше, че визията е краткосрочна и не се цели в някакви далнини. Първият приоритет бе повишаване на сигурността на страната и минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите на националната сигурност. Такива са задачите на всеки един вътрешен министър по света, тоест в този приоритет няма нищо изненадващо.

Следващият се отнасяше до миграционната политика, като непосредствената задача бе недопускане и връщане на незаконни мигранти. От началото на 2017 г. се прилагаше план за осъществяване на политиката за връщане на незаконни мигранти, като това бяха чужденци, които са получили отказ, не са получили международна закрила, включително и от съда.

Естествено, бе в приоритет да се превърне и охраната на границата. Повишаването на капацитета за охраната й обаче до голяма степен дължим на Еврокомисията, не толкова на далновидни решения на ръководството на държавата и на МВР. Добре, че Димитрис Аврамопулос, европейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството, кандиса след разговори с Бойко Борисов да се удължи срокът за усвояване на 160-те млн.евро европейска солидарна помощ. Както е известно, те бяха отпуснати през есента на 2016 година. Срокът бе удължен до октомври 2018 г., защото до идването на Радев в МВР общо по двата фонда бяха договорeни 57 087 659 евро, или 34.44% от общата стойност на проектите. И идва времето, когато кабинетът трябва да каже дали парите от ЕК са усвоени до края на октомври и за какво.

Третият приоритет на МВР под ръководството на Радев бе противодействието на тероризма, организираната престъпност и корупцията. Тук на Радев му провървя само по отношение на тероризма, при това благодарение на факта, че страната ни не е цел на терористични организации от рода на ИДИЛ. Както отбеляза ДАНС в доклада си за 2017 г., "не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България, нападение срещу български граждани и за изграждане на терористични структури в страната". Що се отнася до останалите компоненти в този приоритет, ситуацията е по старому - престъпността е по-организирана от държавата, а корупцията е начин на живот. Радев обаче бойко обяви, че с приемането на изцяло нов антикорупционен закон, в който законодателно да бъдат дефинирани понятията "корупция", "корупционно поведение и действие", този проблем ще се реши.

Да оставим настрана организираната престъпност и корупцията. Радев не сполучи в борбата си дори и срещу телефонните измамници. Този бич за българските пенсионери действа безнаказан, въпреки че по идея на Радев от началото на 2017 г. в Главна дирекция "Национална полиция" бе сформиран самостоятелен отдел "Измами", а в областните дирекции в Плевен, Русе и Велико Търново, откъдето са повечето измамнически групи, бяха обособени аналогични самостоятелни звена. Освен това министърът съобщи за предстоящо сформиране на съвместна работна група от представители на прокуратурата, ГДНП и Националната следствена служба, която да извърши задълбочен анализ и да предложи ефективни мерки за противодействие на телефонните измами. До ден днешен обаче нито анализ, нито мерки, нито  работна група са видели бял свят.

Докато беше министър Радев обяви, че ще се подобри и противодействието на конвенционалната престъпност. За увеличаване на присъствието на униформени в малки и средноголеми населени места той предвиждаше назначаване поне на 1000 униформени служители в полиция и жандармерия на свободни длъжности по незает щат. През юли МВР отчете, че новоназначените са 1364, но проблемът с липсата на полиция в малките и средноголеми селища из страната все още не е решен. Радев получи и неочакван удар от Световната банка, която в доклада си заяви, че България има достатъчно полицаи и няма нужда от повече. Необходимо е само правилното им разпределение по градовете, написаха експертите на банката. Според тях администрацията може да бъде намалена, като сега съществуващите 28 областни дирекции се окрупнят в седем. Експертите на банката посочиха, че в МВР има 8778 души администрация, което представлява 20 на сто от целия състав.

Докладът на Световната банка предизвика Радев да обяви, че ще свали кадифените ръкавици. Той заяви, че със сигурност ще има промени в министерството и чиновниците ще бъдат сведени до минимум. С подобна закана той се обърна и към всички участници в движението по българските пътища, които продължават да водят кървава война. Той обеща да се засили контролната дейност върху участниците в движението по пътищата, като заложи на промените в Закона за движение по пътищата. Бяха вдигнати два пъти глобите за нарушения на правилата, въведоха се нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение и прекратяване регистрацията на МПС, изземване на табели с регистрационен номер. Увеличен бе броят на стационарните и мобилните камери за контрол на пътя, обявена бе обществена поръчка за доставка на 71 стационарни уреди за осъществяване на контрол на скоростта, сключен бе договор за преработка и оборудване на 65 мобилни TFR1-M за контрол на скоростните режими в тъмната част на денонощието. Войната по пътищата обаче продължи с все по-ожесточени темпове. И иронията е, че последната капка с горчилка, която Радев трябваше да изпие, бе катастрофата край Своге, в резултат на което премиерът поиска оставката му.

Борисов действително нямаше друг ход. Преди това БСП вече беше поискала Радев да си тръгне, но МВР-шефът отхвърли тази възможност. И пак по ирония на съдбата посочи, че МВР и КАТ - "Пътна полиция" се реформират и всичко ще си дойде на мястото. "Реформите в МВР, както тези в служба КАТ, се правят с разум и професионално, методично, без излишен шум и във вярната посока, колкото и тези процеси да изнервят опозицията и нейни представители", каза в отговор на поисканата му от БСП оставка Радев. И след като публикува снимки от обновения КАТ, написа във фейсбук страницата си: "Онова което не виждате, са новите цветни указателни табели и вътре в сградите, ремонтираните тоалетни за персонала и посетителите, новите климатици, назначеният допълнително персонал за обслужваните над 1000 автомобила дневно, подобрената организация на работа, както и инсталираните 140 ПОС-терминали във всички служби на КАТ в 28-те ОДМВР в страната за улесняване на гражданите и по-евтино плащане на услугите. Предстоят още подобрения, особено след приемането от НС на подготвените три нови проектозакона на базата на стария Закон за движение по пътищата."

Дали ще има подобрения - ще видим наесен. Експертът по химия на взривните вещества, човекът с кадифените ръкавици, няма да може да си го впише в актива, защото излетя от МВР така, както кацна през май миналата година - с гръм. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във