Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

СЕТИХА СЕ И ЗА УБИЙСТВОТО НА КУТЕПКИН

Оправдателните присъди по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов (застрелян на 2 октомври 1996 г.) станаха причина прокуратурата да започне да вади скелети от гардероба. Миналата седмица (сряда, 9 май), въпреки че отдавна трябваше да е прекратено поради изтичане на абсолютната давност, във Военноапелативния съд продължи делото срещу биячите на Юрий Ленев. И то по такъв начин, че човек започва да си задава въпроса кой точно иска да осъди трите ченгета след 8-годишно размотаване на случая - прокуратурата или техните защитници. А неотдавна Параграф 22 научи, че Софийската окръжна прокуратура (СОП) е възобновила и разследването за убийството на украинеца Юрий Кутепкин. През месец май 1999 г. неговото име се появи в материалите по делото Луканов благодарение на един от основните обвиняеми - Алексей Кичатов, но самият Кутепкин изплува година по-късно, когато трупът му бе изваден от един кладенец край софийското с. Нови хан: старателно овързан, с 20-30 килограмова тежест на краката и с един-два куршума в главата.

На 15 март тази година Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди, наложени от Софийския апелативен съд на т.нар. убийци на Луканов - Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Алексей Кичатов и Александър Русов. Така най-накрая на всички стана ясно, че близо 11 години след разстрела на бившия премиер българските правораздавателни органи все още нямат никаква представа кой извърши престъплението. Това наложи Софийската градска прокуратура да направи пълна проверка на материалите от разследването за убийството Андрей Луканов и да започне разследването от нулата.
Докато се ровили в томовете с материали, представителите на държавното обвинение попаднали на стар и забравен случай. Те са се натъкнали на името Юрий Кутепкин, който преди осем години бе спряган за участник в групата, подготвила и извършила разстрела на Луканов.
Оказало се, че по убийството на украинеца почти не е работено. Тялото му е намерено на 31 май 1999 г. в кладенец край софийското с. Нови хан. В първите дни след находката, следствието е предприело някакви действия, но после е забравило да работи по него. И така години наред никой не е търсил убиеца му.
Софийската окръжна прокуратура (СОП) е възобновила разследването за убийството на Юрий Кутепкин, научи Параграф 22. СОП е получила указания от Върховната касационна прокуратура (ВКП) да провери дали един от основните подсъдими по делото Луканов - Алексей Кичатов няма пръст в това убийство.
Всъщност прокуратурата се позовава на самопризнанията, направени от Кичатов в т.нар. Къща на ужасите на 28 май 1999 г., ден-два след ареста му. Там той признава, че е участвал в общо пет екзекуции - на Луканов, на Сергей Шанин, на една проститутка, на бореца Иван Кудев и това на Кутепкин.
Но за да е всичко ясно, сме принудени да се върнем назад във времето и да припомним хронологията (според полицията и следствието) на две убийства.
На 6 март 1996 г. в столичния кв. Надежда е застрелян украинецът Сергей Шанин. Според версията, упорито разпространявана от полк. Ботьо Ботев - бивш шеф на сектор Тежки криминални престъпления срещу личността към ДНСП, и Богдан Карайотов - следовател в Националната следствена служба (НСлС), украинецът е екзекутиран от своите сънародници Алексей Кичатов, Олег Проценко - физическите убийци, и Юрий Кутепкин, който им е дал оръжието.
През лятото на 2004 г. на подсъдимата скамейка по делото Шанин обаче са изправени само двама - Кичатов и Проценко, защото, на неустановена дата през 1998 г., някой... гръмва Юрий Кутепкин в главата, омотава го здраво с дълъг синджир, слага му две-три тежки парчета железобетон и го хвърля в един кладенец край софийското с. Нови хан. В началото на 2006 г. съдът оправда Проценко и Кичатов.
Второто убийство, във връзка с което името на украинеца Кутепкин отново се появява, е в далечната 1996 година. На 2 октомври същата година бе застрелян Андрей Луканов. Три години и половина години по-късно се случва нещо, което дава насока в разследването на убийството на бившия премиер.
На 23 май 1999 г. на влизане в България през ГКПП-Капитан Андреево са арестувани Володимир Шевчук и Александър Акимов. Двамата са откарани в т. нар. Къща на ужасите в Копривщица, където Шевчук (по официални изявления в тогавашните медии) също признава за... три екзекуции: на Сергей Шанин, на Андрей Луканов и на столичния борец Иван Кудев, разстрелян през септември 1995 година.
На 28 май 1999 г. в Елин Пелин е арестуван Алексей Кичатов, който също минава през Копривщица и също изпява всичко, което знае за убийствата на Шанин, Луканов и Кудев. Но освен за трите екзекуции Кичатов си признал за още две - на проститутка и на... Кутепкин.
Освен това Кичатов разкрил схемата за убийството на Луканов и каква роля е играл в нея сънародникът му Кутепкин. Според признанията на Кичатов Василев казал на Ленев и на Георгиев (споменати в началото), че трябва да се подготви екзекуцията на много важна клечка. По този повод Георгиев се срещнал с Алексей Кичатов, с когото се познавал и който по онова време живеел в Елин Пелин. На разговора присъствал и друг украинец - Юрий Кутепкин. Чужденците се съгласили да участват в атентата, като идеята била спусъка да дръпне Кутепкин. В края на май 1996 г. Кутепкин обаче се отказва от пряко участие. Той намира свой заместник - сънародника си Александър Русов, се включва в подготовката на разстрела и на 2 октомври 1996 г. успешно извършва поръчката.
Според Ботьо Ботев именно Кичатов е посочил къде могат да намерят тялото на сънародника му. Украинецът признал, че той убил Кутепкин, след като двамата се скарали.
На 31 май 1999 г. от кладенеца край Елин Пелин е изваден трупа на Юрий Кутепкин. Дали обаче Кичатов е натиснал спусъка и е застрелял сънародника си, тепърва ще се разбере. Защото, както вече стана ясно от съдебните заседания по делото Луканов, самопризнанията на Кичатов са изтръгнати с насилие и не могат да бъдат използвани като доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във