Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Шофиране между засадата и "мистър N-процента"

Бивши и сегашни шефове в КАТ се държат сякаш една майка ги е раждала - поне ако се съди от коментарите им за спазването на Закона за движение по пътищата. Неотдавна, напук на практиката, установена във всички европейски държави, шефът на КАТ старши комисар Бойко Рановски оповести, че пешеходците не били с предимство на пешеходната пътека. Те трябвало да преценяват дали могат да минат и дали моторното превозно средство, което идва, ще спре навреме, предупреди Рановски. Така на практика шефът на столичните катаджии даде предимство на всички шофьори в безконечната им война срещу пешеходците.

Тези дни "Пътна полиция" отново бръкна в очите на хората, демонстрирайки забранени хватки за контрол по пътищата. Социалните мрежи завряха от народното възмущение, след като в мрежата беше тиражиран клип, от който става видно как катаджии от Разград се крият в засада в очакване да хванат някой клет нарушител. Случката се разиграва на пътя между Исперих и Разград - пътните полицаи се крият в нива край пътя и снимат с радар за нарушение на ограничение на скоростта, без обаче да са поставили задължителен обозначителен знак.

Шефът на областната дирекция на МВР в Разград Ивайло Йовчев е разпоредил проверка по случая, за да се установи фактическата обстановка - дали има нарушение и дали то е едно или са повече. Ако има нарушения, следват санкции по дисциплинарен ред, заяви Йовчев.

И докато чакаме един месец, за да излязат резултатите от вътрешната проверка, вече става ясно, че гарван гарвану око не вади и нарушение едва ли ще бъде установено. За това ни подготви бившият началник на КАТ Алекси Стратиев, който в телевизионно интервю заяви, че няма проблем пътните полицаи да не са видими, когато извършват контрол.

Бившият катаджия № 1 не за първи път защитава увлечението на пътните полицаи по изкуството на засадата. През 2014 г., също в интервю по повод поредното изменение в Закона за движение по пътищата (ЗДП), Стратиев каза следното: "Всеизвестна истина е, че всеки разбира от работата на КАТ и всеки коментира какво би трябвало да се случи, но все пак контролът на пътя е част от безопасността на движението. За да бъде той добър и ефективен, действително могат да се разпишат правила, които да касаят контролните органи. Не мога да разбера какъв е проблемът с това, дали виждаме контролните органи, или не се крият в храстите. Всъщност хората не искат да има контрол. Идеята е, че бихме искали да си нарушаваме правилата, а когато има контрол, да знаем на кои места, за да спазваме там правилата за движение."

Стратиев може да е прав, че всички разбираме от КАТ и не искаме контрол. Но бранейки възможността катаджиите да поставят засади, за да хващат шофьори нарушители, той им открехва и вратичката към корупцията. Практиката досега показва, че пътят към рушвета е покрит с инак добри намерения така да се поправят текстовете на ЗДП, че действително да има строг контрол. В крайна сметка резултатът от поредната поправка е, че винаги от храстите изскача катаджия, който задава все същия въпрос: "Ами сега какво ще праим?!"

Засадата ту влиза, ту излиза от закона, но корупцията по пътищата си остава. Например през 2001 г. от закона беше махнат изразът "използване на явни форми" за проверките по пътищата. Премахнат бе и текстът, че "контролните органи са длъжни да поставят на 150 метра в двете посоки указание за наличието на контролен пост". Това се случи под натиска на тогавашния шеф на "Пътна полиция-КАТ" към националната полиция полк. Алекси Кесяков.

Почит към крайпътната засада отдаде и сегашният парламент, който през февруари прие на първо четене промени в ЗДП, допускащи и "неявни" форми на контрол. Което не пречи рушветът да продължава да царува по пътищата в страната. А в безизходицата си народните представители се опитват да наложат такива текстове в закона, които да направят от всеки пътен полицай "мистър N-процента". Това ще се случи, ако идеята на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев катаджиите да взимат процент от всяка наложена глоба, се приеме.

Излиза, че спасението от засадите и от посегателствата на мистър "N-процента", макар и простичко, ще се окаже най-ефективно - спазването на закона от всички. Което е прекрасна илюзия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във