Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Щети за 3 трилиона долара след кибератаки

Част от финансовите средства, откраднати след т.нар. DDoS-атаки, са предназначени за финансиране на терористични организации, разкри шефът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП комисар Явор Колев по време на конференция за киберпрестъпността в столичния хотел "Сенсе" тази седмица. Данните, изнесени на обсъждането, сочат, че броят на киберпрестъпленията и атаките срещу достъпа до онлайн услуги се увеличава - 24 на сто от икономическите престъпления в България се извършени след кибератаки, сочат данните.

Антимафиотите са установили, че в областта на киберпрестъпността с икономически характер се наблюдава феномен - това са т.нар. мулета, които се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови потоци, най-често вследствие на атаки от типа "компрометиран имейл" ( Business E-Mail Compromise). В резултат на подобни атаки като Business E-Mail Compromise много фирми и техните контрагенти стават жертва на сериозни финансови измами. Друг често срещан вид атаки е заразяването с вируси, които криптират важни данни на фирмите мишени, за чието отключване се иска откуп в криптовалута, а комуникацията с жертвите се осъществява чрез скрити сървъри, което прави проследяването й изключително трудна, коментира комисар Колев.

Най-разпространените онлайн заплахи са атаките от типа DDoS (Distributed Denail of Service), целящи спирането на достъпа до онлайн услуги. През 2017 г. случаите на такива атаки в световен мащаб са се  увеличили с 9 на сто в сравнение с 2016 г., а 86 на сто от всички атакувани компании са претърпели повече от една DDoS-атака. Според анализите 28% от всички атаки са били насочени към финансови институции. Според прогнозите загубите за световната икономика, причинени от киберпрестъпления, ще се увеличат от 3 трилиона долара за 2016 г. на 6 трилиона годишно до 2021 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във