Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Сигурността на информацията в нов дом за 25 милиона

S 250 da69d073 f189 4d6f 9b41 8c675ae264f3

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) вече е новодомец - с благоволението на кабинета, който на заседанието си в сряда (31 октомври) отпусна на комисията малко над 25.4 млн. лв. за закупуване на нова сграда. Поземленият имот е на ул. "Козлодуй"№ 4 в район "Сердика" и е с площ 1641 кв.метра. Той е известен като "Офис парк Централ" и е със застроена площ от 935 кв. метра. "Той покрива основните изисквания на ДКСИ и отговаря на нуждите и специфичните изисквания на държавния орган, който осъществява политиката на Република България за защита на класифицираната информация, предвидени в законодателството относно нейната дейност. С друго решение на Министерския съвет на председателя на ДКСИ се възлага да сключи договора за покупка на съответния имот", се казва в съобщението на МС от заседанието.

Административният център "Офис парк Централ", намиращ се на ул. "Козлодуй" 4 е дело на инвеститора Красимир Георгиев, който е собственик на столичните хотели "Централ " и "Форум". Негова собственост е и някогашната дискотека "Син Сити", намираща се в сградата на бившето кино "Възраждане" на бул. "Христо Ботев" в столицата. Както е известно, сградата е построена през 1900 г.  и последователно е приютявала театър "Ренесанс" и кино "Възраждане" в годините до началото на прехода. Чалгадискотеката "Син Сити" съществува до януари 2016 г., после сградата е запусната след съмнителен пожар. Собственикът й Красимир Георгиев обяви намерението си на мястото на бившата дискотека да вдигне петзвезден хотел. В същото време е известно, че сградата никога не е изваждана от регистъра на паметниците на културата, където е вписана с най-ниския статут на културно-историческа стойност - "за сведение"

Инвеститорът е предвидил всеки офис в новия дом на ДКСИ да има собствени заседателни зали, сървърно помещение, кухненски бокс, санитарни възли и места за отдих. Сградата разполага с две подземни нива с паркинг за автомобили и места за паркиране на велосипеди. Според изискванията на инвеститора служителите от комисията ще се радват на високоефективни системи  и инсталации за отопление. Основните съоръжения са термопомпени чилъри, вентилационни камери и вентилаторни конвектори от  последно поколение на лидера в тази област CARRIER. Инсталациите позволяват едновременно отопление и охлаждане, като всеки служител в ДКСИ ще може да управлява индивидуално. 

Освен това сградата е вързана и към ТЕЦ като втори източник на отопление. Осветлението също е според последните европейски стандарти и е LED. А електрозахранването ще се извършва от новоизграден подземен трафопост, предвидено е и резервно захранване с газов генератор.

В момента комисията домува на ул. "Черковна" 90, където се намира и Специализираната прокуратура. През ноември 2017 г.  правителството освободи досегашния състав на ДКСИ поради изтичане на законово регламентирания й петгодишен мандат и определи нов състав. Председател на комисията и през новия мандат ще бъде Борис Димитров, който е бивш директор на дирекция "Човешки ресурси" в МВР.  Негов заместник е Иван Павлов, бивш началник на отдел в ДАНС. В състава на комисията влязоха  също Симеон Николов - служител по сигурността на информацията в "Терем" ЕАД, Алекси Алексиев - директор на дирекция "Сигурност" и служител по сигурността на информацията в Министерството на земеделието, храните и горите, и доц. д-р Иво Великов - преподавател в Академията на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във