Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

СИНЪТ НА МИНИСТЪР ПЕТКАНОВ ОТНОВО Е СЛЕДСТВЕН

Районната прокуратура в гр. Царево е възобновила разследването по делото за курортния инцидент, при който синът на правосъдния министър Георги Петканов - Петко, потроши джип БМВ Х 5, собственост на Кристиян Василев, научи Параграф 22 в понеделник (12 февруари). Скандалът избухна на 2 август 2006 г. сутринта, когато стана известно, че към два часа през нощта доста пияната компания на Петканов-младши е изляла гнева си върху луксозното возило на 41-годишния Василев, който от години живее в Норвегия и е с двойно гражданство.
Инцидентът се разиграл пред хотел Дескони плейс, а Петър Петков и наквасените му сътрапезници явно толкова сериозно са били възбудени от нещо, че са строшили задното панорамно стъкло на джипа, след това са ударили два-три пъти задния капак с твърд предмет, а накрая са скачали от покрива върху предния капак на возилото, докато повредят апарата за чистачките.
Сигналът за инцидента е бил подаден в дежурната оперативна част от собственика на джипа - Кристиян Василев, според когото вандалите са се опитали да избягат, но са били задържани от пазача на хотела и от персонала на съседно заведение. По случая бе образувано дознание срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.216, ал.1 от Наказателния кодекс - унищожаване и повреждане на чужда собственост.
Ден след инцидента Петър Петканов бе отведен за разпознаване в РПУ-Царево, а свидетели, които по това време са се намирали в хотел Дескони плейс, без колебание го посочиха като извършител. Показания пред съдия даде и потърпевшият Кристиян Василев, който по-късно надълго и нашироко обясни пред медиите, че агенти на застрахователната компания Булинс са направили оглед на БМВ и са оценили щетите на 15-20 000 лева.
Освен това Кристиян Василев разказа още, че докато чакал за показания пред съдия, адвокатът на Петканов-младши му съобщил, че клиентът му е готов да сключи споразумение. Офертата била Василев да оттегли жалбата, а синът на правосъдния министър да не предявява претенции за телесната повреда, която му нанесъл собственикът на джипа. Василев обаче отказал, тъй като все още бил страшно възмутен от поведението на Петканов-младши непосредствено след инцидента, който при задържането му заявил горе-долу следното: Аз съм Петър Петканов, министерски син и юрист. По-добре не се занимавайте с нас, ще си имате големи проблеми.
По време на разпита наследникът на министър Георги Петканов се разкаял пред дознателя от постъпката си и заявил, че съжалява за случилото се. Той обяснил агресията си с голямото количество алкохол, което изпил през фаталната вечер. Петър разказал още, че дълго време се е лекувал със силни антибиотици и не е близвал водка. Наскоро обаче спрял таблетките и това било първото му напиване, по време на което изобщо не е мислил за евентуалните последствия.
Кой знае защо три месеца след инцидента - през октомври 2006 г., дознанието за потрошения джип бе спряно. И то с фундаменталния мотив липса на доказателства, даващи основание за повдигане на обвинение.
Да, разследването по делото бе възобновено от наша страна, тъй като постъпи искане от процесуалния представител на Кристиян Василев за разпит на още трима свидетели, присъствали на инцидента - брата на потърпевшия и двама негови приятели, заяви за Параграф 22 в началото на отиващата си седмица районният прокурор на Царево Кънчо Крумов.
До момента показания е дал само единият от новите свидетели, тъй като другите двама са в чужбина. Очаква се те да бъдат разпитани през следващите десетина дни, след което районното обвинение ще прецени дали да внесе в съда обвинителен акт срещу Петър Петканов, или пък ще прекрати досъдебното производство срещу него поради липса на безспорни доказателства за вината му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във