Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

След Митьо Очите Широката пристана на ДПС

Христо Широков (в центъра) скъса с миналото си и вече е в амплоато на политик и общински съветник от листата на ДПС в Поморие.
S 250 cdcc09c6 e44e 4487 8beb 5c360dc0e82e
S 250 f49f000d 13f0 4af3 9a65 fef3c3ea11b3

Миналата седмица в Специализирания наказателен съд се проведе поредното заседание по делото за стрелбата в ресторант "4 You" в "Слънчев бряг" на 8 юни 2016 г., когато прословутият Димитър Желязков- Очите беше тежко ранен, а бодигардът му Александър Алексиев беше убит.

Позакърпен и в добро настроение Митьо Очите се появи на заседанието и стана основният виновник то да се превърне в one-man show. Желязков обясни на съдията, че е дошъл с влака и така си осигури да му върнат похарченото  за транспорт. След това любезно додаде, че няма проблем да стои на заседанието дори до полунощ - само и само да даде показания.

Митьо Очите свидетелства все в същия шеговит стил. Той разказа, че е бил ранен в малкия таз, в уретрата, в дебелото черво, в тънките черва, ръката, рамото, второто ребро, а  след това е претърпял десет интервенции и три операции. Той показа дори и медицинската торбичка, която носи под тениската си, вероятно заради проблемите с уретрата. За капак Митьо Очите обяви, че няма проблеми със секса и че мъжете  му харесват повече от жените. Тук съдията Стоян Тонев вече се намеси и призова Желязков да се държи сериозно.

Всъщност като изключим медицинските проблеми на Очите, той има основание да е доволен от живота и да пръска шеги и закачки. От заседанията по делото за покушението срещу него стана известно, че той контролира над 12 фирми за таксита по Южното Черноморие, макар че най-голямата компания за превози  "Такси 1" се води на името на дъщеря му Станислава. Според неофициалната информация обаче Митьо Очите държи такситата в "Слънчев бряг", Несебър, Поморие и Бургас. Дали законният бизнес на Желязков е прикритие на престъпна дейност е въпрос, на който трябва да отговори МВР. Всеизвестен факт обаче е, че едни от най-успешните дилъри на дрога са именно шофьорите на таксита.

Макар че Желязков вече се изживява като почтен бизнесмен и заявява, че си е излежал заслужената присъда от шест, пет години за престъпления, най-близкото му обкръжение е в бизнеса с дрога. Например неговият шурей Христос Янулис  през април беше арестуван при зрелищна акция на Областната дирекция - Бургас, в Поморие. Янулис очевидно върви по дирите на зетя си, защото заедно с още трима негови авери е разследван за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Групата на Христос Янулис зарежда новия център на черноморската мафия в Поморие. От Поморие е и Антигона Янулис, произхождаща от богат тукашен род и свързала живота си с Митьо Очите. Опора за легалния бизнес на Желязков е и един негов бивш бодигард, който обаче избра пътя на политик. Става дума за Христо Широков - Ицо Широката, стар боен другар на Митьо Очите и някогашен шеф на охраната му. В момента Широката е общински съветник от листата на ДПС в Поморие и именно заради него стана сакатлъкът в "4 You". Широков бил причината да се организира среща на Митьо Очите и Божидар Кузманов-Божо Кравата. Общинският съветник поискал съдействие от Митьо Очите, за да убеди Кузманов и неговите хора да спрат да бият собственик на студио за татуировки. Вместо разговор обаче се стигна до престрелка.

Очевидно бившият бодигард и сегашен  общински съветник ще има да връща услуга на Желязков. Широков разполага с добри възможности за това, след като зад гърба му е ДПС. През март 2016 г., когато в Бургас се избираше нов лидер на областната структура на движението в присъствието на съпредседателя  Четин Казак и члена на централното ръководство на партията Камен Костадинов, Широков стана част от ръководството на партията в морската община. Освен това той е член на две много важни комисии в Общинския съвет - Поморие. Това са Комисията по устройство на територията, строителство, опазване на околната среда и общинска собственост и Комисията по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци. Е, как Димитър Желязков да не е в добро настроение, след като неговият авер е на такива позиции!?

Освен това не е никаква тайна, че общинският съветник от ДПС Широков и кметът на Община Поморие от ГЕРБ Иван Алексиев са в близки отношения. Вярно е, че двамата вече не демонстрират публично дружбата си, защото върху нея падна  подозрение, след като на 15 януари 2016 г. неизвестни пребиха в Поморие най-яростния противник на общинските власти - журналиста Стоян Тончев.

Интересното е, че по случая бе задържан  Мартин Петров Душев, криминално проявен от Поморие, с обвинение за причиняване за средна телесна повреда. Според информация на прокуратурата има убедителни доказателства, сочещи, че той е участвал в побоя. Основното от тях е направената ДНК експертиза на палката, с която е удрян Тончев, иззета от извършителя. Веднага след ареста на Душев се заговори, че той е шофьор и охрана на Христо Широков-Широката.
Кой е бил поръчителят на жестокия побой  може би ще стане ясно по време на делото в Районния съд - Поморие. В началото на януари тази година  прокуратурата в морския град предаде материалите в съда и обвиняеми за случая са 27-годишният Веселин К., жител на града, и Мартин Душев. Най-вероятно процесът ще приключи с доказване на вината на двамата, но без да се стигне до цялата истина.

 

Широкото досие на Ицо Широката

Христо Широков - Широката е известен в медийното пространство като бивш бодигард на Димитър Желязков - Митьо Очите, впоследствие шеф на охраната му и негова дясна ръка. На 2 февруари 2004 г. на околовръстното шосе до КПП Врана полицейски патрул спря за проверка мерцедес. В него пътуваха Митьо Очите, Ицо Широката и Гочо Карагочев. При проверката в колата са намерени пистолети "Валтро"” и "Алдер"  и пълнители с патрони. Заради боеприпасите тримата бяха арестувани и прекараха над месец зад решетките. Софийският районен съд осъди тримата на една година условно с три години изпитателен срок за незаконно притежаване на оръжие.

Широков бе подсъдим и за рекет на файтонджии в "Слънчев бряг". За това Широков бе арестуван в края на 2010 година. Според обвинението той прибирал от файтонджиите в курорта по 1000 лв. на месец от всеки  - такса "спокойствие".  Въпреки че изнудването е било извършено в изпитателния срок на предишната присъда на Широков, прокуратурата не успя да докаже рекета и той отърва затвора.

През ноември 2005 г. в Поморие бе застрелян по-младият брат на Христо Широков - Тодор, който също беще охранител на Митьо Очите. А Желязков е кръстник на големия син на общинаря, който притежава дискотека "Атриум" в Поморие.

 

Митьо Очите и връзките му в следствието

 

Делото срещу уволнения вече следовател Иван Христов, свързван с Димитър Желязков-Митьо Очите, вече шест месеца не може да тръгне в съда. В началото на 2018 г. съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС) прекрати делото и го е върна на прокуратурата. Обвинителният акт беше внесен за пръв път през август 2017 г. от специализираното звено "Антикорупция". Според обвинението Христов е извършил принуда над полицаи в Несебър, като разследването срещу него е стартирало във връзка със стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. Първоначално Христов беше обвинен в злоупотреба със служебно положение и покрай разследването бяха изнесени данни, че е изпаднал в несъвместимост с магистратската длъжност, тъй като бил действителен собственик на хотел и заведение в "Слънчев бряг". Инцидент в заведението е довел и до принудата, която той е упражнил върху двама полицаи, заради което в крайна сметка беше пратен на съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във