Параграф22 Weekly

ПАРАГРАФ 33

Сливат жандармерията с отряда на баретите

В дирекция "Жандармерия" влизат 8 зонални управления, най-голямото от които е Софийското.
S 250 3773a0f3 bafe 4465 aa77 f9601d249d46
S 250 9821fcf6 4a91 460e b8d6 940da6cb78fc

Жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в нова Главна дирекция "Жандармерия и противодействие на тероризма" - това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за МВР, публикуван в началото на седмицата в сайта за обществени консултации към Министерския съвет. Така след близо 30-годишно съществуване под името СОБТ  спецотрядът заминава в историята като самостоятелно звено на министерството.

Последните му години за жалост бяха белязани от поредица скандали, свързани с ръководството на отряда. През късната есен на 2017 г. СОБТ стана обект на комплексна проверка, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. Поводът за инспекцията бе тиражирано обръщение на баретите до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред  до вицепремиера Красимир Каракачанов и до вътрешния министър, в което те обвиняваха командира на отряда Георги Гайков в реваншизъм, заплахи и лоша кадрова политика. Под  обръщението се бяха подписали 27 спецбойци, които посочиха примери за лоши практики при назначенията и разпределянето на финансите. Според баретите в отряда цари атмосфера на разделение и недоверие между служителите, а върху неудобните се оказвал натиск, оценките им били занижавани и така били ощетявани при разпределението на допълнителните финансови средства. Както е известно, баретите могат да получават до 200 на сто над заплатата си заради спецификата на труда си.

Освен това баретите посочиха, че дългогодишни кадри на отряда са били отстранявани без причина или са лишавани от обучение, докато  други, без достатъчна подготовка, били толерирани заради лоялността си към командира Гайков. "Върху нас се упражнява натиск, изразяващ се в поставяне на занижени оценки, противопоставяне на служители чрез несправедливо разпределение на допълнителни средства за работа за специфични условия на труд, а  служители, които не са приближени на командира на СОБТ, биват лишавани от такова допълнително материално стимулиране, притискани са  служители да пишат едни срещу други, отправяни са  заплахи за премествания на служители в други структури или извършване на структурни промени и др.", пишат баретите. Според тях влошената атмосфера в отряда е довела до демотивация и нарушаване на боеспособността му.  Гайков бе обвинен също и за това, че ползвал служебни автомобили, за да развежда приятелката си из столични молове. Самият той бе върнат начело на отряда след пенсионирането на предишния командир Кирил Димов през лятото на 2017 година. Гайков беше уволнен през 2014 г. заради операцията в "Лясковец", при която загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени при престрелка с 54-годишния Петко Петков.

Очевидно вътрешните дрязги и сривът в реномето на спецотряда също са наклонили везните към  сливането  на две подразделения на МВР с различни задачи и дейност. Съществуващата дирекция "Жандармерия" е част от Главна дирекция "Национална полиция" и изпълнява задачи по охрана. Дирекцията разполага с 8 зонални жандармерийски управления, под общото ръководство на старши комисар  Красимир Добрев. Що се отнася до задачите на спецотряда, те са очертани още от  наименованието му и са доста далеч от охранителните дейности.

Според вносителите проектът е на дневен ред заради необходимостта от реформи, които целят подобряване на ефективността в дейността на МВР. Както се посочва в мотивите , "цели се подобряване на организацията на структури в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, откриване, идентифициране и неутрализиране на взривни устройства и взривни вещества, разработване на технически средства и способи за извършване на тези дейности, извършване на физикохимическо изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи, на взривни вещества, документи и непознати вещества, опазване на обществения ред, включително и при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици или кризисни ситуации, осъществяване на охрана на специални товари".

За реализиране на това намерение ще  се роди и нова структура в МВР - Главна дирекция "Жандармерия и противодействие на тероризма" (ГДЖПТ). Тя ще бъде юридическо лице като останалите главни дирекции в министерството, а досегашните служители от "Жандармерия" и СОБТ ще бъдат преназначени в новата дирекция, запазвайки длъжности, рангове, заплащане, обезщетения и други социални придобивки. В проекта се посочва, че ГДЖПТ ще осъществява "посочените дейности, които пряко се отнасят до защита на националната сигурност на страната и опазване на обществения ред".

 

Едни печелят, други - губят

Покрай сливането на жандармерията и антитерористичния отряд, в  ефективността от което  тепърва ще се убеждаваме, обаче ще спечелят други. Например психолозите от Института по психология към МВР. Както е известно, те бяха "порязани" от промените, целящи разграничаване на служителите на оперативна работа от чиновниците в администрацията, като преминаха на трудово-правни отношения според Закона за държавния служител. От това произтекоха някои негативни за кадрите на института последствия, свързани например с обезщетенията при пенсиониране. Както пише в мотивите към проекта, новите промени целят "правилното, ефективното и ефикасно осъществяване на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, осъществяване на криминално-психологични изследвания, изготвяне на психологични и съдебно-психологични експертизи, осъществяване на психологични интервенции за управление на кризисни ситуации и дейности по управление на стреса". И по тази причина се предвижда служебните правоотношения на служителите от Института по психология да бъдат уредени със Закона за МВР, вместо както е досега, със Закона за държавния служител.

Ще се промени и статутът на звената и служителите, които се занимават с криминалистичните изследвания в МВР. За да има качествени експертизи и анализи в Закона за МВР се предвиждат нови разпоредби, свързани с осъществяване на експертно-криминалистичната дейност, разработването и внедряването на нови методики за изследване в областта на криминалистиката на основата на съвременни научни методи и подходи. Така ще се избегне забавянето при изготвянето на експертизите в рамките както на досъдебното производство, така  и  в съдебна фаза на наказателния процес, изтъкват вносителите. Проблемите със срочността засягат ДНК експертизи, технически и видеотехнически експертизи, фоноскопни експертизи, биологични експертизи, балистични експертизи, трасологични експертизи, физикохимични експертизи, с обекти за изследване на наркотични вещества, химически експертизи. Съществуващите проблеми и тяхното негативно отражение на експертно-криминалистическа дейност налагат цялостно преструктуриране на тази дейност, се посочва в проекта.

Другата цел на разпоредбите е разрешаването на проблеми, свързани с актуализация на професионалната квалификация, както и преодоляване на липсата на организирано обучение, съвременна литература и утвърдени стандарти и методики за работа. "За постигане на тези цели проектът предвижда служебните правоотношения на част от служителите от Научноизследователския институт по криминалистика, осъществяващи експертно-криминалистична дейност, да бъдат уредени при условията и реда на Закона за Министерството на вътрешните работи, вместо както е досега - със Закона за държавния служител.

Според проекта, най-прецакана след въвеждането на новите разпоредби ще е дирекция "Инспекторат". Най-общо казано, досега тя осъществяваше административен контрол върху дейността на служителите от МВР, включително и върху дейности по изясняване на сигнали за конфликт на интереси. Тази дейност обаче не обосновава изпълнението на служебните задължения на служителите от дирекцията при условията на ЗМВР, а техният статут следва да бъде уреден със Закона за държавния служител, констатират вносителите. Това се урежда по аналогия с останалите структури на МВР, чиято дейност не е пряко обвързана с оперативна дейност,  посочват  мотивите за проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във