Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спецбойци с кодекс на честта

S 250 4fff7fec c598 4af4 99d1 56fa174f2b30

Ако не беше Иван Димончето, тополовградското село Орешник щеше продължи да лежи на старата си слава на джамалско село. Прочутите орешански джамали са нещо като кукерите и досущ като тях през декември се събират да гонят болести, лошотия и зимата.

Откак Димончето се прочу из цяла България, понесе се и друга слава на Орешник - село, откърмило един истински съвременен джамал, каквито са всъщност бойците от Френския чуждестранен легион (ФЧЛ). Димончето е прякорът на бившия легионер Иван Пачелиев, който преди по-малко от месец беше основно действащо лице в криминалните хроники в медиите. Пачелиев се прочу с това, че стреля по двама полицаи, дошли да го питат във връзка с някакво разследване, но вместо това 35-годишният мъж им пригърмял покрай ушите. Впоследствие се разви истинска драма - с участието на 80 бойци от спецчастта "Кобра" и Специализирания отряд за борба с тероризма, по време на която Пачелиев се барикадира в къщата си в края на селото и издържа под полицейска обсада цели 24 часа.

Още докато се развиваше драмата, стана известно, че Пачелиев е прекарал пет години във Френския чуждестранен легион, откъдето се върнал през 2014 година. Той е един от десетките българи, които са служили в легиона и от година на година стават все повече и повече.

Не е тайна, че от близо 30 години създаденият през далечната 1831 г. от крал Луи Филип Френски чуждестранен легион набира 40 на сто от състава си от страните от Източна Европа. Тази практика продължава и досега. За тази тенденция съдим от думите на една от легендите на легиона, полк. Жерар дьо Лажуди: "Ние печелим от легионерите от Изтока, тъй като те служат на Франция с нашата униформа. Освен това повечето от тях са били войници и са свикнали на армейския живот", казва той.

Кандидат-легионерът трябва да е на възраст от 17 до 40 години. Не се изискват специални умения, необходимо е кандидатът да е физически здрав и психически устойчив. Въпреки че на пръв поглед изглежда лесен, подборът е прецизен. Първоначалната селекция и медицински прегледи се извършват в Обан, край Марсилия, където е Генералният щаб и Първи чуждестранен полк на легиона.

Представата, че в легиона приемат криминално проявени типове и изпечени престъпници, не е вярна. Напротив, кандидатите се интервюират в т.нар Статистическо бюро, разговорът с кандидата продължава 2 часа, като се обръща внимание на всеки незначителен детайл в живота му. Ако интервюто не мине гладко, обикновено следва второ, докато не се изясни всичко за кандидата. Преди това му  вземат пръстови отпечатъци, които се вкарват в специална база данни.

След интервюто се преминава през медицински тест в три етапа. Прави се анализ на урината, проверява се зъбният статус, описват се всички белези по тялото на кандидата. Той трябва да отговори дали е боледувал от жълтеница, опериран ли е и от какво, имал ли е тежки травми и счупвания, занимавал ли се е със спорт и колко време, и накрая следва въпрос защо иска да постъпи в легиона. На втория етап кандидатът също се поставя на кръстосан разпит. Третият етап включва още по-подробен преглед.

Онези, които са преминали медицинския тест, отиват на физически изпит. Тестът включва: бягане 2600 м за 12 минути; 100 клякания; 50 лицеви опори; 12-15 набирания и пробягване на 10 км за 60 минути. Тези, които не издържат теста, могат да се явят отново след три месеца.

Едва след това, ако всичко мине добре, новобранците ги изпращат на четиримесечно обучение в Кастелнодари, Южна Франция.Там всяка година се обучават между 1300 и 1700 мъже.

След първоначалното обучение договорите им се подписват окончателно, като тогава  започват да текат най-трудните пет години. Повече от 60 на сто от тези, които изкарат първите пет години, остават на служба в легиона, сочи статистиката.

Днес  в тази прочута бойна единица на Франция се числят  към 8500 легионери и сержанти  от 136 различни страни, включително и от Франция. Униформата на легионера е в червено и зелено, специалната шапка с удължение, пригодена да защитава от африканската жега, е бяла, коланът е син. Когато са на парад, легионерите носят брадва и кожена престилка, завещани им от парадните униформи от първите години на легиона.

 

Бойни единици на легиона

1er RE - Първи полк за селекция и управление. Базиран е в Обан, на 20 км от Марсилия. Подчинен на главното командване и изпълняващ задачи в цял свят. По същество е щаб на легиона. Полкът наброява 800 души, разпределени в четири роти.

1er REC - Първи чуждестранен кавалерийски полк. Базиран в Оранж, той е съществена част от френските "Сили за бързо реагиране" (F.A.R.).

2eme REI - Втори чуждестранен пехотен полк. Базиран в Ним. Изпълнява и мисии в чужбина. Личният състав наброява 1200 души, който формира една командна рота, рота за обслужване, разузнавателна рота, рота за поддръжка, както и четири бойни роти. Повечето от хората в полка са французи. Участвал е в мисии в Африка, Босна и Персийският залив.

2eme REP - Втори чуждестранен парашутен полк. Базиран в Калви, о-в Корсика. Парашутистите са елитът на Френския чуждестранен легион. Те са специализирани във водене на всички аспекти на бойните действия - подводни, планински, скокове с парашут.

3eme REI - Трети чуждестранен пехотен полк. Базиран в Куру, Френска Гвиана. Полкът е преместен във Френска Гвиана през 1973 година. През този полк са преминали около 5000 легионери. Състои се от четири роти, три от които се намират в Европейския космически център "Ариана" в Куру. Четвърта рота е базирана в лагера Шути в Регина. Полкът се състои от 600 души, разпределени в две бойни роти: командна рота и рота за обслужване, рота за разузнаване и поддръжка. Формално Трети чуждестранен пехотен полк е подчинен на Антилските сили - Гвиана. Ролята му е да охранява космическия център и да поддържа наблюдателните постове. Грижи се и за сигурността на регионалния Щаб в Мартиника.

4eme Re - Четвърти чуждестранен учебен полк. Базиран в Кастелнодари. Полкът се състои от пет роти.

5eme DLM - Пети чуждестранен пехотен полк . Базиран в Таити, Тихия океан. Полкът е разформирован през 2000 г. след 27 години служба на о-в Муруроа. Той бе част от френското присъствие в Индийския океан и Френска Полинезия, грижейки се за сигурността на полигона за ядрени опити. След като Франция прекрати своята ядрена програма, изтегли военните си части от острова.

6eme REG - Шести чуждестранен инженерен полк. Базиран в Авиньон. В този полк служат сапьори, инженери и строители. Те строят мостове и прочистват минни полета. Полкът се състои от две роти и наброява около 750 души. Влиза към Силите за бързо реагиране (FAR). През 1999 г полкът е преобразуван в Първи чуждестранен инженерен полк - 1er REG.

13eme DBLE - Тринадесета полубригада на Чуждестранния легион. Базирана в Джибути.

DLEM - Подразделение на легиона на остров Майот, Коморски острови, Индийски океан. Отговаря за сигурността на острова, като има и други оперативни задачи. Наброява 250 души, разпределени в пет роти.

2eme REG - Втори чуждестранен инженерен полк. Базиран в Сен Кристол. Създаден е през 1999 година. Към него са прехвърлени бойните плувци на легиона, D.I.N.O.P.S.

1er REG - Първи чуждестранен инженерен полк, създаден е през 1999 година.

Повечето от полковете се състоят от по шест роти:  CCS - Рота за командване и обслужване; CEA - Рота за разузнаване и поддръжка; и четири Compagnies de Combat (бойни роти). Всяка бойна рота се състои от четири секции, всяка с по 40-60 души, разпределени в четири групи от десет или повече легионери. Първа рота има задачи да извършва противотанкови, нощни действия и снайперска стрелба. Втора рота води бойни действия в планински и арктически условия. Трета рота е обучена да извършва бойни действия под вода. Четвърта рота самостоятелно подготвя и провежда секретни операции - взривове, разрушения, снайперска стрелба.

 

Заплати

Заплащането на всеки от легиона се изчислява според това в кой полк служи. Например легионер, служил  десет месеца,  получава от 1205 до 3567 евро. Капрал на три години служба - от 1226 до 3626 евро. Сержант на седем години служба - от 1351 до 3929 евро. Най-високо е заплащането на адютант-шеф, който на 21 години служба получава от 2078 до 4818 евро.

 

Кодекс на честта

Легионер, ти си доброволец, обслужващ Франция с чест и вярност.

Всеки легионер е твой брат по оръжие, независимо от неговото гражданство, неговата раса или религията му. 

Вие уважавате традициите и вашите началници. Дисциплината и приятелството са силните ви страни. Смелостта и честността са вашите качества.

Вие сте горди, че сте легионер. Вие сте винаги с  добри обноски и сте интелигентни. Вашето поведение е от най-добрите. Вие сте скромни и вашите жилища са винаги чисти и спретнати.

Вие сте елитен войник, който е строг със себе си. Можете да приемете оръжието си като най-ценното си притежание. Вие постоянно поддържате физическа форма.

Вашата мисия е свещена. По отношение на закона тя се провежда до края.

В борба  действате без страст и омраза. Уважавате победените врагове. Никога не предавате мъртвите си, ранените си или оръжията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във