Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спецмерки за охрана на спецсъда

Специализираните наказателен съд и прокуратура започват новия съдебен сезон със засилени мерки за сигурност. По новата охранителна схема ще бъде затруднен достъпът до имота на ул. "Черковна" на всички посетители освен магистратите и съдебните служители - независимо дали става въпрос за обвиняеми, подсъдими, свидетели, вещи лица или адвокати. Досега служителите на Главна дирекция "Охрана" на бариерата извършваха само фейс контрол, заменен вече с проверка на документите за самоличност. При влизане в сградата документите ще се показват отново след преминаване през скенер и металдетектор.

Засилените мерки за сигурност са в отговор на инцидента в края на април, когато подсъдимият по дело за разпространение на наркотици Венцислав Дамянов с прякор Венци  Боксьора, преби публично в двора на съда свидетеля Теодор Томов.  Това стана след края на поредното заседание по делото срещу групата на Боксьора на метри от съдебните гардове. След като засипа Томов с юмруци и закана за убийство, подсъдимият напусна необезпокоявано мястото,  преди охранителите да реагират.

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров въпросът беше разгледан в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като тогавашният ръководител на Специализираната прокуратура и сегашен негов заместник Иван Гешев поиска предприемане на спешни мерки за обезпечаването на сигурността в съдебната сграда.

"Усещането за несигурност на работното място се засилва с всяко констатирано неефективно изпълнение на задълженията по охраняване на сградата, външния периметър, у работещите в специализираните институции магистрати и служители.Това, че не се проверяват  автомобилите, допускани зад охранителната бариера на входа, прави възможно в двора, на паркинга и при входа на сградата да проникват въоръжени лица, осъществяващи охрана на обвиняеми, респ. подсъдими лица (т. нар. телохранители). Не се осъществява ефективна охрана на района на съдебната сграда - и най-вече на външния периметър и пред входа на сградата. Липсва сигурност за магистратите и в коридорите пред съдебните зали, дори вътре в залите. Има случаи на повреждане на лични автомобили на магистрати, паркирани на паркинга пред сградата. Отправяни са заплахи към наблюдаващ прокурор, нанасян е побой от подсъдим над свидетел по делото срещу него пред погледа на граждани, журналисти и най-вече пред погледите на бездействащите служители от Главна дирекция "Охрана", написа Гешев.

Оказа се, че освен  неадекватната реакция на държавните охранители не работела и нито една камера, което Цацаров окачестви като "несъответствие на минималните мерки за сигурност". "Това минава всякакви граници по отношение на безопасността на магистрати, на всички хора, които влизат в съдебните сгради. Дори не говоря за пропусквателния режим. Начинът, по който главна дирекция "Охрана" изпълнява задълженията си - не само в тази сграда, е под всякаква критика", заяви главният прокурор. И допълни, че според него една частна охрана би се справила по-добре от държавните гардове.

До Пленума на ВСС беше отправено предложение да изиска пълна информация от директора на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство за дейността й във всички съдебни сгради в страната, а данните да бъдат обсъдени в присъствието на министъра Цецка Цачева. В края на май Пленумът на ВСС изслуша шефа на Георги Жеков, който призна, че проблемите с охраната на съдилищата не са малко и повечето са от дълго време.

Според него липсата на щатове за съдебни охранители довела дотам в много съдебни сгради да "има присъствие, а не охрана", какъвто бил и случаят със Специализирания наказателен съд. Охраната му била поверена на 23-ма служители при нужни 40 по служебната методика. Видеосистемите пък не работели, защото дефектирали - но пък и не ги ремотирали поради неизяснен статут на собственост. После стана ясно, че правосъдното министерство приема техниката за своя и пренасочва за ремонта й 88 хил. лв., предвидени за автомобили на охранителната дирекция.

В крайна сметка кадровиците не се трогнаха от оплакването и поискаха от Жеков да се оправя с наличния ресурс. Цачева пък обеща да анализ на средствата, изплащани на съдебните охранители за извънреден труд и за работа в почивни и в празнични дни. Така щяло да стане ясно възможно ли е да бъдат пренасочени пари за финансиране на нови щатове. Засега не е ясно какво показва анализът, но пък остават публична тайна шуробаджанашките схеми за роднинско-приятелски назначения в Главна дирекция "Съдебна охрана". Впрочем, както и за повечето места в уютен и добре платен завет на държавната хранилка.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във