Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спецове по ръкопашен бой обучават курсантите в МВР

Защо тогава у нас бият полицаите?

S 250 5acf5e1c 192e 4791 b4f2 aad5877ef926
S 250 51cba23e 000c 4fc3 b649 a5f4974e706f

Защо в САЩ бият негрите, а у нас - полицаите? Странно е, че по тези два въпроса мълчат повечето правозащитници, включително и Българският хелзинкски комитет. Активистите там сякаш са осиновили всички български роми и бълват ежеминутно прессъобщения за насилието срещу тях, а за полицаите, жертви на насилие, не обелват нито дума. А такива има, както неотдавна изтъкна вътрешният министър Валентин Радев. По неговите думи за първите шест месеца на 2017 г. са регистрирани 176 нападения над полицаи, което е с 27% повече в сравнение със същия период на миналата година. През 2016 г. е имало 284 нападения над полицаи, сочи печалната статистика.

На въпроса защо у нас бият полицаите Валентин Радев би трябвало да може да отговори. Ако е запознат с учебната програма в Академията на МВР, вътрешният министър би трябвало да знае, че там се преподават бойни приложни техники, които дават основата на специфични  познания и умения на бъдещите служители на министерството. Защо тогава случаите на нападения над полицаи, придружени с як пердах, се увеличават?

Това навярно е тема за обстоен анализ на състоянието на физическата и бойна подготовка на настоящите полицаи. Факт е обаче, че всички те са преминали през подобно обучение, при това при добри преподаватели. В Националната спортна академия например има специалност "Треньор по бойно-приложна физическа подготовка и спорт в БА и МВР". Тази специалност е възникнала по повод членството ни в НАТО и е вписана за първи път в учебно-планова документация от учебната 2004/2005 година. Тогава е започнало обучение в задочна форма на военнослужещи по специалността "Треньор по бойно-приложна физическа подготовка и спорт в БА и МВР", а от следващата учебна 2005/2006г. вече са приети за обучение и първите служители от МВР. През пролетта на 2007 г. на базата на съществуващата професионална квалификация "Треньор по бойно-приложна физическа подготовка и спорт в БА и МВР" е разработена и приета самостоятелна магистърска програма с наименование "Спорт и сигурност". Обучението по нея започва от учебната 2007/2008 година.

В обобщен вид обхватът на знанията и уменията формира цялостната стратегия на обучение в следните направления: Теория и методика на физическата подготовка и спорта в БА и МВР; Организация и управление на физическата подготовка и спорт в БА и МВР; Лидерска подготовка чрез средствата и формите на физическата подготовка и спортната дейност; Работа в екип; Методика на подготовка за оцеляване в гористо - планинска местност и на вода; Комуникации и свръзка; Обучение по лична защита (ръкопашен бой) и стрелба с щатното оръжие.

Кандидатите преминават през изпит в два кръга. Първият се състои от набирания от вис, бягане на 100 м и бягане на 1000 метра. За "отличен" при първата дисциплина са достатъчни 15 набирания, за бягането на 100 метра - 12.9 секунди, а за третата - 3.20 минути. Средняците влизат на косъм, ако се наберат три пъти, пробягат 100 м  за 14.6 сек. и 1000 м - за 4.20 минути.  На втория кръг кандидатите вече изпълняват различни техники от ръкопашен бой: прав юмручен удар с ръце; прав удар с крак; горен блок с ръка; защити с крака; освобождаване от захват отпред; освобождаване от захват отзад; обезоръжаване на противник насочил пистолет.

Не само възпитаниците на НСА получават добра подготовка. Академията на МВР също може да се похвали с изключителни спортисти. На Четвъртото издание на Международната научна конференция "Спорт и сигурност 2016" представителите на академията се представиха на високо професионално ниво. Същата година отборът на висшето учебно заведение стана и шампион по дисциплината "Полицейска лична защита" (ПЛЗ) в Зоналното първенство в Костенец. Представителите на академията демонстрираха уменията си по ПЛЗ, ръководени от старши преподавател по дисциплината и физическата подготовка в Академията Марио Илиев. Курсантите показаха, че владеят изкусно основни техники и полицейски правомощия - използване на физическа сила и помощни средства при самозащита на улицата, защита на гражданите, реализация в специални полицейски акции и задържания на въоръжен противник с нож, тояга, пистолет, палка. В програмата по ПЛЗ влизат още защити от удари с ръце и крака; освобождаване от захвати, обхвати и задушаване; защита от удари с нож и насочен пистолет; техники за хвърляне, събаряне и контрол; действия на служителите с помощни средства (палка и белезници) при прилагане на полицейски правомощия: задържане, личен обиск и принудително отвеждане на нарушител.

Естествено, най-добрите възпитаници по бойни приложни техники в академията са намерили място в Специалните полицейски сили (СПС) към СДВР. През 2016 г. и бойците от СПС взеха участие в Четвъртото издание на международна конференция "Спорт и сигурност", като направиха демонстрация на противодействие на хулигански прояви по време на спортни мероприятия.

Очевидно причината да бият полицаите у нас не се крие в пропуски в обучението в Академията на МВР. По-скоро такива пропуски вероятно има в центровете за специализация и професионална подготовка в Пазарджик, в Казанлък и Варна. В специализираните полицейски форуми могат да се прочетат коментари, че в центровете подготовка по полицейска лична защита не е на ниво.
Ако сегашният МВР-шеф сериозно желае да повиши уменията на служителите си за самоотбрана, би трябвало да поиска по-строг контрол по изпълнение на Наредба № 8121з-346 от 25 юли 2014 г. за професионалното обучение на служителите от МВР. Обучението включва специализирана подготовка, физическа подготовка, подготовка по полицейска лична защита, стрелкова подготовка. В чл. 2 от наредбата се посочва, че професионалното обучение на служителите от Министерството на вътрешните работи (МВР) се планира, организира и провежда с откъсване от работа и по месторабота.

 

Кои са инструкторите в Академията на МВР?

Дисциплината "Полицейска лична защита" (ПЛЗ), известна в света като "Security Self-Defence", е поверена на старши преподавател по ПЛЗ и физическа подготовка Марио Илиев. Той е международен съдия по таекуон-до. През 2015 г.  сабумним Марио Илиев успешно защити ІV дан по таекуон-до, като тази висока квалификация (международен инструктор и съдия) му позволява да води обучение и да съдийства по цял свят, както и да провежда изпити за технически степени (включително и за черен пояс). Изпитът му беше оторизиран лично от grand master Лим Чинг Синг IX дан – Президент на Аdvanced taekwondo international (ATI). 

Другата "звезда" в преподавателския състав на академията е шихан Тони Петров,главен инструктор по бойни приложни техники и полицейска лична защита, треньор на националния полицейски отбор по карате, инструктор на Асоциацията за граждански права, полицейска и военна интервенция при ООН. Той е сред пионерите на Джиу-Джицу в България, международен Джу Джицу инструктор. Завършил е Академията на МВР и НСА, има 7 дан джиу-джицу, 5 дан полицейска лична защита и 5 дан карате шотокан.

В средата на октомври 2013 г. Тони Петров организира семинар по самозащита в Терно ди Изола. Инструкторът проведе три обучения - на карабинерите и локалната полиция на област Ломбардия, специализирана самозащита за жени и инструкторски курс за черни колани. В обучителните планове на главния инспектор са записани тренинги на майстори на бойните изкуства в Монтекатини, Бергамо и на карабинерите от Северна Италия в град Виченца. Участва също в семинари в Ковънтри, Англия.
Петров обучава курсантите на МВР от началото на 2000 година. В едно от интервютата си преди време той заяви, че българските инструктори са по-добре подготвени, дори от колегите си в Европейския съюз. Той е сред организаторите на ежегодните национални прегледи по полицейска лична защита и състезания по карате.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във