Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спецправосъдието става все по-специално

Епичната борба с "високата корупция", която дори още не е започнала, вече взе да струва все по-скъпо. А "специалното" правосъдие става все по-специално - включително и заради видимото пристрастие, с което изпълнителната власт бърза да реши всеки негов "проблем" - дори и да няма такъв.

След като делата за корупция по висшите етажи на властта бяха прехвърлени на специализираните съдилища и прокуратури, властта изведнъж се разбърза първо да осигури специални финансови бонуси за магистратите и служителите от спецведомствата - такива, каквито не са предвидени за никой друг в системата.

После се разбра, че щатът на "борците" ще се увеличи почти двойно - при все че те и досега бяха почти като на "курорт" заради далеч по-ниската си натовареност в сравнение с останалите съдилища и прокуратури в държавата. Публична тайна е, че бройките в годишните им отчети се трупа основно от разрешения за подслушване, а не от същински наказателни дела.

В сряда (8 ноември) стана ясно, че прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет иска увеличение на щата в първоинстанционния специализиран наказателен съд с 22 нови бройки за прокурори, 10 - за спецследователи, плюс 5 за "младши" разследващи, както и с 30 места за деловодителки, секретарки, призовкари и други съдебни служители. А във Апелативния специализиран наказателен съд били нужни пет бройки за прокурори и четири - за съдебни служители. Общата бройка на необходимото, според колегията, щатно увеличение е от близо 90 души - 47 магистрати и 34 служители. Главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен: нито едно от поисканите места за спецпрокуратурата няма да е новоразкрито - бройките ще се осигурят чрез трансформация на незаетите щатове в системата и чрез прехвърляне на "излишни" места от слабо натоварените звена - например военните прокуратури. Отделно прокуратурата възнамерява да настани своите спецзвена в нова сграда - част от тази, в която се помещава Националната следствена служба. Защото сегашните помещения на спецпрокуратурата на ул. "Черковна" няма да могат да поберат набъбналия нов човешки състав.

Нови магистратски бройки поиска и шефът на Специализирания наказателен съд Сотир Ушев - според него, за да се поеме очакваната "лавина" от корупционни дела, ще са нужни още 15 нови бройки за спецсъдии. В неговото предложение обаче става дума за откриване на нови щатове, а не за разместване на вече съществуващи. Очаква се увеличение на щата да поискат и от апелативната съдебна инстанция.

Всичкото това раздуване на щатовете  обаче все пак изисква някакви  мотиви. А до момента никой не може да каже какво ще е постъплението от дела, което ще "залее" толкова сериозно специализираните инстанции, че те да не могат да се справят с  наличния си състав. И ако не могат - с колко точно е необходимо щатовете им все пак да бъдат увеличавани.

"Прогнозните данни", които подават институциите, са различни: Софийският градски съд вече излезе със справка, от която се разбра, че в специализираните съдилища ще отидат не повече от 20-30 дела срещу подсъдими от висшите етажи на властта, които досега са били в СГС. В прокуратурата обаче смятат, че ще постъпят "от раз" цели 70 дела. А в предложението на Ушев за исканите 15 бройки за съдии се говореше и за очакван наплив от над 2000 дела.

Точно липсата на конкретика за това какво точно ще работят новоназначените спецмагистрати стана причина две комисии към съдийската колегия да се запънат и да не подкрепят исканото увеличение на съдиите. "Становището и на двете комисии (по атестациите и за натовареността) е отрицателно, защото от гледна точка на натовареността и по стандартите, по които работим, няма никакво основание да се откриват нови щатни бройки. Когато изследвахме вида на делата, които се разглеждат в специализирания съд, установихме, че голяма част от тях са свързани с прилагането на специални разузнавателни средства. По останалите дела разликата е в пъти, в сравнение с натоварването на другите съдилища", обяснява Красимир Шекерджиев.

"Единствената обосновка в искането за разкриване на нови щатове беше изменението в подсъдността на определени категория дела, никакъв друг аргумент нямаше. Ние нямаме данни какъв брой дела се очаква да постъпят в съда въз основа на това изменение в закона. И доколкото натовареността е единственият законовоопределен критерий за разкриване на нови щатове, ние сме се придържали към този критерий", казва и Атанаска Дишева.

Дали все пак ще отпусне исканите от Ушев щатове и откъде ще ги вземе - съдийската колегия ще решава следващата седмица.

Но междувременно в четвъртък (9 ноември) стана ясно, че вече "се движи" и решаването на сградния проблем на спецправосъдието. Защото дори и да бъдат назначени новите хора, те няма къде да отидат на работа - сегашната сграда, в която се помещават спецпрокуратурата и спецсъдилищата, едва побира дори настоящия състав.

Това пък стана ясно на заседанието на пленума на ВСС в четвъртък (9 ноември).  "Участвам и в двете комисии на съдийската колегия, които изразиха отрицателно становище по искането за разкриване на нови щатове в Специализирания съд. И искам да поясня, че дискусията въобще не беше в смисъл да се бойкотира дейността на този съд, няма такива настроения.  Проблемът е, че към настоящия момент не е налице такава натовареност, която да предполага увеличаването на щата. Освен това съществен е въпросът, че дори и да одобрим назначението на тези 15 човека, те няма къде да бъдат настанени в момента. Това, което се прави в съдийската колегия, не е бойкот срещу законодателя - просто тези нови хора няма къде да се сложат. Безсмислено е да увеличаваме щата без материална обезпеченост. Ако този проблем не бъде решен в спешен порядък, този проект ще катастрофира", предупреди Драгомир Кояджиков.

И като по чудо се оказа, че държавата вече търси решение как да осигури допълнителен сграден фонд, който да поеме увеличения щат на спецсъдилищата и да се осигурят по-добри условия за работата им. Като един от вариантите е Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), с която сега спецведомствата си делят сградата на ул. "Черковна", да бъде принудена да се премести, а нейните помещения да бъдат дадени на спецсъда.

"За мен най-удачно е в момента в тази сграда, в която се помещава и ДКСИ, да се обособят помещенията на ул. "Черковна" изцяло за нуждите на специализираните прокуратури и съдилища. Необходимо е в спешен порядък да се решат както кадровият, така и сградният проблеми", заяви правосъдният министър Цецка Цачева. И обясни, че за да бъде решен проблемът със сградата, властта, първо, трябва да знае за колко хора, кабинети и зали става дума - т.е. трябва първо да се гласува какъв ще е щатът на спецведомствата. За да не се налага сега да се вземат някакви временни решения за устройването им и впоследствие, ако се наложат допълнителни назначения, проблемът със сградата отново да излиза на дневен ред.

Впрочем същите тези спецмагистрати години наред се гърчеха по трима в стая, складираха си делата в коридорите, защото нямаше място за тях, а служителките буквално се прескачаха, за да се докопат до бюрата си. Но това на никого не пречеше на никого, докато и  управляващите бяха "зачислени" към евентуалната клиентела на спецправосъдието.

За цялата тази небивала държавна грижа сегашните и бъдещите спецслужители на Темида могат да бъдат само благодарни. А вероятно точно това е и целта. Защото всяка партия, дори и най-силната, рано или късно пада от власт, а висшите й кадри тръгват към подсъдимите скамейки. Неизбежно е...

Facebook logo
Бъдете с нас и във