Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спецправосъдието във вихъра на кадрови рокади

Емил Галипонов и Георги Мойсев са прокурорите, за които се твърди, че са заплашвани от групата на Иван Йосифов и Петко Стоянов. Свидетели сочат за поръчани и трима полицаи начело с шефа на сектор "Убийства" в полицията Михаил Наумов.
S 250 940ace45 15aa 4b1b a41c bce9b4e21105
S 250 5c5f86a4 f7cd 436a af80 ec62e237a87b
S 250 c03c7b37 625c 4b8e aadf c028610fef1c

Броен дни преди изтичане на крайния срок за подаване на кандидатури в конкурса за председател на Специализирания наказателен съд общото му събрание издигнало единодушно номинацията на Мариета Райкова за титуляр на поста. Той беше овакантен след избора на Георги Ушев за ръководител на горноинстанционния Апелативен специализиран наказателен съд. Райкова влиза втора в надпреварата, но се очертава като титуляр в компанията на колежката си Мария Карагьозова, която подаде първа документи. Възможно е обаче да постъпят и други кандидатури, включително и на заемащата временно длъжността председател на първата специализирана инстанция Мариета Неделчева.

Мариета Райкова е заместник-председател на спецсъда от началото на май, когато бе назначена от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на мястото на подалия оставка Стоян Тонев. Подкрепа за нея са изразили всичките присъствали на общото събрание 15 съдии при трима отсъстващи. Райкова е от Павликени и работи близо десетилетие като следовател в Столичната следствена служба, преди да стане съдия в Софийския районен съд. Следва командировка в наказателното отделение на Софийския градски съд и назначаване в Специализирания наказателен съд с неговото създаване през 2014 година. Последно Райкова влезе в полезрението на медиите с отстраняването от поста на кметицата на столичния район  "Младост"  Десислава Иванчева. 

Мария Карагьозова пък и сега е съдия в Софийския районен съд, като преди това ръководеше в продължение на два пълни мандата районния съд в Гоце Делчев. Работила е както по граждански, така и по наказателни дела, има и стаж като юрисконсулт в правосъдното министерство. Мариета Неделчева пък беше избрана единодушно от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за изпълняващ функциите председател на спецсъда, но на формално основание - с оглед въведения в Закона за съдебната власт изричен критерий за определяне на временни ръководители, които трябва да бъдат избрани измежду заместниците на титуляра "по старшинство".

Конкурс за нов началник ще бъде обявен и за овакантения пост ръководител на Специализираната прокуратура, след като титулярът Иван Гешев беше избран за заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. За временен ръководител на спецпрокуратурата прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи досегашната заместничка на Гешев - Даниела Начева. И тук няма нищо случайно - освен функцията на говорител на нея беше поверено и поддържането на обвинението по мегаделото за източване на Корпоративна търговска банка, което гарантира кариерния скок на довчерашния й шеф. Друга от заместничките в спецпрокуратурата - Детелина Йотова, беше освободена от поста заради командироването й в апелативната, а на нейно място кадровиците назначиха Кирил Пейчинов.

Изборът на Гешев за заместник главен прокурор стана в хода на шумното дело срещу организирана престъпна група начело с Иван Йосифов - син на Йоско Костинбродския. Точно преди да бъде избран за заместник на Цацаров, Гешев реализира медиен актив с пресконференция в компанията на главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. На нея  беше обявено разбиването на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, която изготвила и списъци на полицаи и магистрати, които да бъдат малтретирани или убити, а имотите им да бъдат запалени.

Мотивът на бандата бил, че въпросните служители на реда и закона са работили активно върху други разследвания, по които участниците в групата са обвиняеми и подсъдими. Добавено беше, че полицаите и магистратите станали неудобни, защото не взимали подкупи, поради което разкриваемостта нараснала. Гешев разкри още, че служител на СДВР бил следен от лице, което е криминално проявено, а върху двама прокурори бил упражнен натиск. Обвинения за подготовка на насилие и убийства на полицаи и магистрати обаче първоначално не бяха повдигнати.

Това стана едва след въпросната пресконференция, като към целите на организираната престъпна група - разпространение на наркотици и набиране на дилъри, бяха добавени нови. Според тях групата е целяла и убийства и нанасяне на телесни повреди, а посочените за нейни ръководители Иван Йосифов и Петко Стоянов - Пендака бяха обвинени и за приготовление за тези посегателства. В новите обвинения не беше посочен обаче специалният състав, който предвижда засилена наказателно-правна защита за посегателства срещу магистрати и полицаи.

При разглеждането тази седмица на наложената от спецсъда по искане на прокуратурата на почти всички от групата най-тежка мярка за неотклонение "Задържане под стража" стана ясно, че новите обвинения издишат.  Оказа се, че показанията в тази насока са дадени от компрометирани и/или скрити свидетели - полицаи или участници в престъпна дейност, приели да свидетелстват срещу бонуси по водени срещу тях дела. Ключови показания не са подкрепени с преки наблюдения за дейността на групата, а разпознаванията на членовете й са правени не лично, а по фотоалбум в ГДБОП без присъствието на адвокати.

Няма и данни посочените прокурори и служители на МВР да са подали своевременно сигнали и жалби за заплахи срещу тях. Срещу повечето от задържаните няма доказателства за извършено от тях насилие, а при претърсванията и обиските само у двама са намерени малки количества евтина дрога. Въпреки това апелативният спецсъд остави в ареста всички задържани, като отказа да измени мярката им за неотклонение в по-лека. Признато беше обаче, че по отношение на Йосифов и Стоянов няма достатъчно данни за приготовление за убийства и палежи. Очакванията са за предстоящ разпад на делото, за което се говори че е скалъпено по нечия поръчка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във