Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спецсъдът капитулира пред Крокодила

Пълно фиаско претърпя  в делото срещу магистралното страшилище Емил Милев - Крокодила  специализираното ни правораздаване. След куп скандални заседания, в които Милев нападаше яростно полицаи и магистрати, спецсъдът го оправда изцяло по повдигнатите обвинения - за ръководене на въоръжена организирана престъпна група за отвличания, грабежи и палежи, както и за опит за убийство на полицай. Оправдателни присъди чуха и посочените от държавното обвинение членовете на бандата Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров.

Милев стана национално известен в края на декември 2009 г. след грабеж над турски гастарбайтер, последван от престрелка с полицаи на магистрала "Тракия". Турчинът беше отвлечен, пребит и завързан за дърво, след което са му отнети 5000 евро. При последвалото  преследване и пукотевица ченгетата застреляха един от бандата - Димитър Митрев - Богровеца. Още тогава беше обявено, че неин тартор е Крокодила, който успял да избяга. Групата разполагала с пистолет, пушки помпи и автомат "Калашников" и пълен набор полицейски атрибути в автомобила, с който се придвижвала - сини лами, дрехи, ленти с надписи "Полиция", ръкавици, маски за лица, радиостанции.

В следващите четири години Милев се укриваше от правосъдието, но през 2013 г. беше задържан в кола след проверка на магистрала "Хемус". Първоначално полицаите установили липсата на документи, след което извикали колегите си от Специализирания отряд за борба с тероризма. При последвалото силово задържане Милев отнесе здрав бой, но до ден днешен отрича да е оказвал съпротива.

Специализираната прокуратура внесе делото в съда през 2015 г., а междувременно Крокодила се посвети на изучаване на тънкостите на наказателното право. Той буквално засипваше съда с доказателствени искания, искания за отводи, както и за промяна на мярката му за неотклонение, след което заведе куп граждански дела срещу магистрати и вещи лица. С тях Емил Милев предяви претенции за обезщетение в размер на близо 2 млн. лв. за нанесени му материални и морални вреди.

Мярката на Крокодила беше смекчена за пръв път през ноември 2015 г.  и стана "домашен арест" с мотива за влошеното му здравословно състояние. Апелативната инстанция отказа да потвърди акта на първоинстанционния съд, но месец по-късно той промени мярката във възможно най-леката - "подписка", но с особено мнение на председателя на състава.

Мнозинството подчерта продължителността на задържането в хода на досъдебното производство и прие, че независимо от  опасността Милев да се укрие и да извърши престъпление не е наложително участието му в наказателния процес. Същият можел да бъде проведен и в негово отсъствие, а по отношение на заплахите на подсъдимия към прокурори, свидетели и заседатели първата инстанция прие, че те са резултат от продължителното му задържане. При изменение на мярката и излизането му от ареста словесната агресия щяла да намалее.

Последва нов отказ на апелативния спецсъд да потвърди изменението на мярката, но през февруари 2016 г. долната инстанция пак я измени в "подписка" и актът й беше отново отменен. Стигна се дотам първата инстанция да пуска Крокодила изобщо без мярка за неотклонение, а втората да отменя определенията на първата. Междувременно Емил Милев, Лазарин Лазаров и Едуард Павлов бяха привлечени като обвиняеми и за извършения през март 2010 г. грабеж на 136 хил. лв. от банка "Прокредитбанк България" АД - клон Люлин.

Според разследването тримата осъществили предварително наблюдение на банковия клон, на инкасовия автомобил и на хората, които пренасят парите. Въоръжени с автомат "Калашников", с пушка помпа, с пистолети, сред които и автоматичен "Узи". С  черни маски на главите бандата преби банковия служител, който пренасяше парите към инкасовия автомобил, и избяга с тях, като му взе и оръжието. 

Срещу  Емил Милев беше повдигнато обвинение и за извършения през юли 2010 г. въоръжен грабеж на близо 5500 лв. от бензиностанция "ОМВ" на столичния бул. "Ботевградско шосе". Почеркът беше същият - трима нападатели със същото въоръжение и с черни маски на главите.  И пак същата картинка по обвинението срещу Емил Милев и Мартин Димитров за извършения през август 2012 г. грабеж на близо 1400 лв. от бензиностанция "Круиз 77" в гр. Бухово.

През септември 2016 г. Милев изложи пред медиите версията си за съдебните си неволи. Той се описа като жертва на институциите, които ползвали услугите на основния свидетел Николай Генов - Тавата. Той беше описан като професионален убиец и лъжесвидетел, който гравитирал все около хора, които после биват убити. Именно Генов бил основният изпълнител по делото "Килърите-2", по което Емил Милев също е обвиняем. Групата начело с Валентин Янев - Бореца и Мартин Антов беше обявена за изпълнител на мокрите поръчки срещу лихваря Цветан Пантов, Кочо Михайлов - Дебелия, сочен за човек на Таки, и определяния за крал на касоразбивачите Йордан Цонков-Джиджи.

Според Емил Милев всички те са убити с ключовото участие на Тавата, който присъствал на някои от разстрелите, след като подмамвал жертвите. Крокодила обяви, че е разказал всичко това на разследващите и обеща да напрви и още разкрития, когато му дойде времето. Според него Бореца и Антов са набедени, а обявената като "Килърите-2" организирана престъпна група е "несъществуваща". Това било доказано и от оттеглените от спецпрокуратурата обвинения за убийствата, като останаха само такива за обири.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във