Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спират тока на енергийните дела

Поредният обвинителен акт по знаково дело срещу управленската номенклатура се оказа очаквано неразбираем. Печеливш е бившият вицепремиер и министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров. Обвинението срещу него, което специализираната прокуратура ще трябва отново да изяснява, е за безстопанственост и длъжностно престъпление във връзка с управлението на държавните "Мини Бобов дол" по времето на тройната коалиция. Нанесените от действията му щети са изчислени в експертиза по делото на близо 9 млн. лв., което покрива критериите за особено големи размери и особено тежък случай.  

Спецсъдът мотивира прекратяването на делото и връщането му на държавното обвинение с множество пороци в обвинителния акт, водещи до невъзможност Овчаров да организира защитата си. При това пороците са такива, че пълното фиаско на делото е просто въпрос на време. Според съда прокуратурата не е посочила редица "естествени за обвинението дати", свързани с действията му на министър, нито пък е конкретизирала задълженията му начело на ключовото ведомство.

Държавното обвинение обяви  веднага, че ще протестира връщането на делото, защото смятат обвиненията за достатъчно ясни. Румен Овчаров и защитата му пък не пропуснаха да върнат "жеста" с изявление пред медиите, че процесът е започнал поръчково, след като е бил на ръба  да  изтече  абсолютната давност по него. Целта била да се затвори устата на Овчаров, който поддържа неизменно критичния си тон срещу блокирането на големите проекти в енергетиката, в които е  предвидено руско участие. 

Бившият топ играч в състава на кабинета "Станишев" е обвинен за това, че в периода 2006-2007 г. е упражнил превратно и във вреда на държавата правата й на едноличен собственик в "Мини Бобов дол" ЕАД. Според прокуратурата той е погазил задълженията си, превишил е правата си и умишлено не е упражнил достатъчно контрол с цел да облагодетелства частното "Ораново" ЕООД, свързано с Христо Ковачки. Това станало с предоставената му възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост.

Като  принципал на държавното предприятие Румен Овчаров бил наясно с влошените му финансови показатели, поради което променил състава на съвета на директорите. Членовете на новия му състав предложили три оздравителни плана за дружеството, но всички те били отхвърлени от министъра, без той да посочи  мотивите си.  През пролетта на 2006 г. към дейността на "Мини Бобов дол" проявили инвеститорски интерес две частни компании. Вместо да проведе търг, каквото е изискването при наличие на повече от един кандидат, Овчаров дал разрешение на държавната компания да отдаде свои активи под наем за срок от п3ет години на "Ораново" чрез пряко договаряне. 

Сделката била проверена по-късно от работни групи към Министерството на икономиката и енергетиката. Констатирано е, че с договора за наем не са постигнати заложените цели, основната сред които е  финансово оздравяване на държавното дружество. То продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, а наемната цена не покривала дори амортизационните разходи. Румен Овчаров бил запознат с резултатите от финансовите проверки, но умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване.

Поръчков или не, процесът отива към нулев резултат и заради невъзможността държавата да претендира за обезщетение за нанесените й според държавното обвинение многомилионни вреди. Това е трябвало да бъде направено отдавна, тъй като стартът на закъснялото дело излиза далеч извън петгодишния давностен срок по отношение на гражданските претенции. За държавата остава единствено възможността да участва в делото като частен обвинител, но "Мини Бобов дол" и енергийното министерство изобщо не изпратиха представители в съда.

Сигналът, по който беше образувано делото срещу Овчаров, беше подаден през октомври 2016 г. от тогавашния председател на парламентарната Комисията по енергетика Валентин Николов. По това време същите обстоятелства бяха вече разследвани - в периода от 2010-а до 2012 г. както от Софийската градска прокуратура (СГП), така и от Окръжната прокуратура в Кюстендил. И двете разследвания обаче са били  прекратени, поради което главният прокурор Сотир Цацаров ги изиска по сигнала на Николов и ги отмени с мотива за нововъзникнали по казуса обстоятелства. 

През октомври миналата година специализираното звено "Антикорупция" към СГП прецизира веднъж обвиненията срещу Румен Овчаров въз основа на изготвена съдебно-икономическата експертиза. Именно от нея стана ясен размерът на вредите, изчислени като неплатени суми по сделката с "Ораново". Министърът не контролирал работата на изпълнителния директор на дружеството, който пък не събирал вземанията му по наемния договор. Щетите за "Мини Бобов дол" представляват сбора от неплатените наемни суми, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления.

Тогава беше коригирано и обвинението срещу Овчаров за престъпление по служба в посока, че той е превишил властта си, като е иззел правомощия на Министерския съвет.  В резултат на "Ораново" е дадено право да управлява запасите от въглища в мината в нарушение на Закона за концесиите. Държавното обвинение описа вредите от тези действия и бездействия като "неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, както и възможност от засягане на живота и здравето на населението".

Прокуратурата посочи, че по закон концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности. Вместо това тогавашният вицепремиер и министър предложил на Министерския съвет да прехвърли права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на "Мини Бобов дол" от държавното на частното дружество за срок от 35 години. Именно около колективната отговорност на тогавашния кабинет Овчаров гради защитната си теза.  

Преди месец Специализираният апелативен съд потвърди прекратяването и връщането на прокуратурата на друго знаково енергийно дело - за продажбата на миноритарния държавен дял в "ЕВН". Обвиняеми по него са бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев, изпълнителният директор на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев и двама негови служители.

Причина за фалстарта беше, че обвинителният акт е внесен от некомпетентна прокуратура. Той  бил внесен в спецсъда от градската, вместо от специализираната прокуратура, на която бяха възложени делата за корупция във високите властови етажи. Грешката се оказа обаче двойна, тъй като градската прокуратура  поначало не е трябвало да се занимава с делото, което било подсъдно до този момент не на градския, а на районния съд в столицата. Преди това делото "ЕВН" беше прекратено и върнато на прокуратурата и от Софийския градски съд с мотива, че от обвинителния акт не ставало ясно с какви свои действия и бездействия обвиняемите са извършили престъпленията, в които са обвинени. После прекратяването на делото и връщането му на градската прокуратура беше потвърдено от Софийския апелативен съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във