Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Спорът вече стигна до съд

Страстите в магистратските среди съвсем се нажежиха, след като стана ясно, че един съдия - Валерия Ватева от Софийския районен съд, е завела дело срещу Висшия съдебен съвет и срещу министъра на финансите. Ватева иска да й бъдат платени 3304 лева - сумата, на която възлиза увеличението на заплатата й за три години назад, което й се полага по закон, но така и не й е било платено.

Делото е образувано в Софийския районен съд и е заведено като "бързо производство", т.е. би трябвало да бъде насрочено, разгледано и приключено в изключително кратки за правосъдието ни срокове.

Според Ватева актуализацията на заплатите следва директно от закона и ВСС е имал задължение да определи новото й възнаграждение - с акт, с който само облича постановеното от закона увеличение в някаква документална форма. А като не е изпълнено това задължение са засегнати нейни права - да получи не само възнаграждението си в размера, предвиден в закона, но и съответстващите по-високи осигуровки.  

Министерството на финансите пък е привлечено като ответник, защото то има задължението да осигури необходимите средства за увеличението на заплатите - чрез актуализация на бюджета.

За случая се разбра покрай споровете между ВСС и финансовия министър Владислав Горанов заради решението за увеличаване на магистратските заплати с 12 процента. Това е първо такова дело, заведено от магистрат. Но съдейки по реакцията на новината в социалните мрежи - вероятно няма да е единственото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във