Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Справедливост

Казусът с убийството на крадеца Георги Джевизов - Плъха в Пловдив продължава да взема колатерални жертви. Първата е обществеността, която се вдигна в защита на д-р Иван Димитров, бясна от наглостта на Плъха, вмъкнал се в дома му, за да бие и граби. Всички се припознаха в действията на доктора, обявявайки, че биха му светили маслото на секундата.

После се оказа, че нещата не са такива, каквито ни се искат. Прокуратурата разби вълната на вдигналото се обществено недоволство, разкривайки престъпно поведение в действията на д-р Димитров. А и Плъха не бил застрелян в дома му, а в гаража, и даже на улицата. С една дума, макар че Плъха си е плъх, совите не са това, което са. И обществото млъкна, защото откъде да знае какво знаела прокуратурата...

Историята обаче продължава в тоя дух. Поредната жертва ще се окаже Наказателният кодекс, тъй като текстът, отнасящ се до дефинирането на т.нар. неизбежна отбрана, предизвиква дискусии. Ремонтът му със сигурност ще се случи, защото така е поискал самият премиер Бойко Борисов. Поиска ли той, работата е сериозна. Макар че историята със сделката за ЧЕЗ и идеята държавата да влезе в нея показват, че едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.

Имайки предвид разкритията на прокуратурата в конкретния казус с доктора и Плъха, премиерът е закъснял да оглави народното недоволство. А апелът му промените в НК да не се правят емоционално и под натиска на недоволството  изглежда абсурден. Какви, ако не емоционални, са подбудите да се иска ремонт на този деликатен текст?

Борисов обаче е прав в едно - народът иска справедливост. Тя е постижима, но единствено при спазване на законите. Само тогава крадците няма да са в гаражите на хората, а в затворите. Простичко е.

Facebook logo
Бъдете с нас и във