Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Строежът на гранични огради: гратис по закон

Тежко бреме падна от раменете на премиера Бойко Борисов - отсега нататък вдигането на огради по границата ще се прави, без да се обявява обществена поръчка за това. Народните представители гласуваха в сряда (20 април) промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), уреждаща тази екстра. Поправката бе приета по спешност, след като преди седмица и правната комисия я благослови. Предложението бе прието с 84 гласа "за", 4 "против" и 7 "въздържал се". 

Поправката бе дело на Патриотичния фронт, след като хората на Валери Симеонов старателно изпълниха заръката на премиера Бойко Борисов от миналата година да намерят вратичка в ЗОП, допускаща строежа на огради без съобразяване със закона. Първоначално патриотите предложиха, а парламентът прие промяна в чл.4 на ЗОП, която позволи в името на националната сигурност да не се провежда обществена поръчка. През февруари тази година мнозинството прие и гласува изцяло нов закон, но в залисията пропуснаха да включат точно поправката в чл. 4.

Тази седмица този пропуск беше отстранен. Промяната ще е от полза за строежа на бодливото съоръжение по границата с Турция. Както е известно, вдигането на оградата беше просрочено и не е ясно кога ще му се види краят. На заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в началото на март бе изслушан заместник вътрешният министър Филип Гунев, който разкри, че работата по десетки километри от проектираната ограда все още даже не е започнала.

Строежът на дългото 132.5 км съоръжение беше възложен на областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол, като за целта кабинетът им отпусна 64 млн. лева. В началото на годината допълнително бяха дадени още 35 млн. лв. за довършването на цялата ограда от ГКПП "Капитан Андреево" до ГКПП "Малко Търново", с изключение на 10 км преди Малко Търново.

Област Хасково има грижата да вдигне заграждения на повече от 33 км, област Ямбол - 35 км, а в Бургас- 64 километра. В хасковския участък досега са изградени 12 км ограда и до средата на 2016 г. предстои да бъдат завършени още 23.6 километра. В Бургас са застроени 26 км, до юли ще са готови останалите. Ямболска област засега води в класирането с 30 км стара ограда, построени още 27 км и нови 7 км са пред завършване.

В началото на март стана известно, че ако се наложи, ограда ще бъде вдигната и по границата с Гърция. Засега това не се налага, но имаме готовност, заяви военният министър Николай Ненчев по време на визита на  ГКПП Кулата-Промахон.
Наложи ли се, това ще усложни още повече ситуацията около обезопасяването на южната ни граница. "Това е единствената възможност за своевременно изграждане на съоръжението", аргументираха се вносителите на поправката. Изключението от закона ще важи за по-голямата част от публичните възложители на обществени поръчки - президентството, парламента, правителството, областните управители, кметовете, шефовете на държавни агенции и комисии, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с правителствено постановление, и др., както и за някои публични предприятия.

Логично от опозицията се обявиха против "извънредното" законодателство за строежа на оградата по границата. От БСП се мотивираха с това, че трябва да се знае качеството и цената на километър от вдигането на оградата. Новите текстове в ЗОП показват абсолютната безпомощност на управляващите да обяснят защо се налага промяната, обяви Ангел Найденов от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във